Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Mint ismert, a sportlövők indiai világkupaversenyén a magyar csapat tagjai közül ketten, Péni István és Pekler Zalán azzal vádolta meg a csapat harmadik tagját, Sidi Pétert, hogy szabálytalan a fegyvere. Ezt követően a magyar csapat tagjai nem álltak ki a viadalra, mert összevesztek egymással. Az eset után a Magyar Sportlövők Szövetsége jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, amelynek eredményeként mindhárom versenyző Gerevich-ösztöndíja három hónap időtartamra megvonásra került.

Az indiai világkupaversenyen a magyar csapat bejutott a döntőbe az 50 méteren rendezett versenyen, amelyen három pozícióban lőnek: fekve, térdelve, állva. Már bevonult a többi együttes, amikor a magyar csapat tagjai közül ketten, Péni István és Pekler Zalán azzal vádolta meg a csapat harmadik tagját, Sidi Pétert, hogy szabálytalan a fegyvere. Éppen ezért Péni és Pekler közölte, hogy nem lőnek együtt Sidivel.

Majd jött a Nemzetközi Sportlövő Szövetség ellenőre, aki szabályosnak találta Sidi fegyverét. Péninek és Peklernek ez sem volt elég, kijelentették, hogy ők akkor sem lőnek.

Sidi Péter a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A botrány nem új keletű és nem most kezdődött. Sidi és Péni már az országos bajnokságon összevesztek, amikor Péni István óvást nyújtott be Sidi fegyvere miatt. Szerinte a puska egyik alkatrésze szabálytalan volt Sidi fegyverén. Indiában is pontosan ezért tört ki a botrány. Ezt az alkatrészt bipodnak nevezik. Arra való, hogy ezzel támasszák meg a puskát, amikor a versenyző pozíciót vált. Ebben a versenyszámban három pozícióban lőnek: állva, fekve és térdelve. A bipodot azonban a verseny alatt tilos használni.

Mint kiderült, Sidi a fegyveréhez ragasztotta ezt a bipodot, amelyet súlyként használt fel. Ezt azonban a szabályok nem tiltják. Sidi az indiai VK-döntő előtt is felragasztotta a bipodot.

A két másik magyar azt kérte tőle, hogy ne tegye meg, de Sidi erre nem volt hajlandó. Ekkor Péni és Pekler közölte, hogy nem állnak ki.

Az eset után a Magyar Sportlövők Szövetsége jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, amelynek eredményeként mindhárom versenyző Gerevich-ösztöndíja három hónap időtartamra megvonásra került.

„A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége által létrehozott Fegyelmi Bizottság megvizsgálta a delhi világkupán a három testhelyzetű csapat versenyszámának döntőjében történteket.

Az érintett felek közül Péni István és Pekler Zalán vállalta a Zoomon történt személyes meghallgatást. Sidi Péter a meghallgatás lehetőségét visszautasította, írásos beszámolót bocsájtott a bizottság rendelkezésére.

A rendelkezésre álló dokumentumok áttekintését követően a bizottság megállapította a csapat (Pekler Zalán, Péni István, Sidi Péter) felelősségét, amellyel jelentős kárt és presztízsveszteséget okoztak a magyar sportlövészetnek.

Megbüntették az óriási botrányt okozó magyar válogatott sportlövőket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egyértelműen megállapítható, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése hozzájárult a versenyből való kizáráshoz.

Fentiek alapján a Fegyelmi Bizottság az alábbi elsőfokú döntést hozta: az érintett versenyzők, Pekler Zalán, Péni István és Sidi Péter Gerevich-ösztöndíja három hónap időtartamra megvonásra kerül.

A döntés ellen fellebbezésnek van helye a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöksége felé az emailben megküldött határozat kézhezvételét követően 15 napon belül" - áll a Magyar Sportlövők Szövetségének közleményében.

Mindent egy helyen az Eb-ről