Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sztárcsapatokkal került egy csoportba a Fradi az Európa-ligában

Ferencvárosi TC - Young Boys, FTC, Fradi, Ferencváros, Bajnokok Ligája, selejtező, döntő, 2. mérkőzés, Groupama Aréna, Budapest, 2021.08.24.
A Ferencváros játékosai az idegenbeli El-meccseken is számíthatnak a Fradi-szurkolókra
Vágólapra másolva!
Isztambulban pénteken délben kisorsolták a labdarúgó Európa-liga idei főtáblájának csoportjait. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből érkező magyar bajnok Ferencváros a G csoportba került, ahol a német Bayer Leverkusen, a skót Celtic és a spanyol Real Betis vár Peter Stöger csapatára.

A BL-selejtező rájátszásában a svájci Young Boysszal szemben alulmaradó Ferencváros 2019 után szerepelhet ismét az Európa-liga főtábláján. Akkor a spanyol Espanyollal, az orosz CSZKA Moszkvával és a bolgár Ludogorec Razgraddal került egy négyesbe, míg ezúttal a német Bayer Leverkusennel, a skót Celtickel és a spanyol Betisszel mérkőzhet meg a magyar bajnok.

Az idei sorsoláson már nem 48, hanem csak 32 csapat volt érdekelt, melyek összesen 20 nemzeti bajnokságot képviseltek. A francia élvonal (Ligue 1) egyedüliként delegált három csapatot, míg az angol, a spanyol, az olasz és a német élvonal két-két klubbal képviseltette magát, ahogy a skót, az orosz, a dán és a török bajnokság is. A csapatokat az UEFA-együttható (koefficiens) alapján négy kalapba sorolták be, a Ferencváros a negyedik számú nyolcasba került.

Azonos bajnokságból érkező klubok természetesen ezúttal sem kerülhettek egy csoportba. A nyolc csoport így néz ki. A sorsoláson ezúttal is piros (A-D) és kék (E-H) négyesre osztották a csoportokat, hogy az azonos bajnokságban szereplő csapatok lehetőség szerint ne egy időpontban játsszanak csütörtökönként.

A csoport: Olympique Lyon, Rangers, Sparta Praha, Brondby
B csoport: AS Monaco, PSV Eindhoven, Real Sociedad, Sturm Graz
C csoport: Napoli, Leicester City, Szpartak Moszkva, Legia Warszawa
D csoport: Olympiakosz, Eintracht Frankfurt, Fenerbahce, Royal Antwerp
E csoport: Lazio, Lokomotiv Moszkva, Olympique Marseille, Galatasaray
F csoport: Braga, Crvena zvezda, Ludogorec, Midtjylland
G csoport: Bayer Leverkusen, Celtic, Betis, FERENCVÁROS
H csoport: Dinamo Zagreb, Genk, West Ham United, Rapid Wien

A sorsolást házigazdája ezúttal is a portugál Pedro Pinto és a német Laura Wontorra volt, míg a golyók kihúzásában az idei kiírás nagykövete, az összesen hatszoros El-győztes Sevilla korábbi kapusa, a sorozatot kétszer is megnyerő Andrés Palop segített, ő mutatta be a színpadon a díszes trófeát is. Mellette a brazil születésű, de a spanyol válogatottal 2008-ban Eb-t nyerő korábbi Villareal-klasszis, Marcos Senna vett részt a sorsolásban. A hibátlan lebonyolításról pedig szokás szerint a klubversengésekért felelős Giorgio Marchetti és Michael Heselschwerdt gondoskodott.

Az előző idényben debütáló csodaszép trófea:

Tizenkét csapat alanyi jogon, míg a többiek az El-selejtezőkön átküzdve magukat, vagy éppen a BL-selejtezőkből került a főtáblára. Először az első, majd a második, a harmadik és végül a negyedik kalap csapatait sorsolták ki. Az első izgalmakra a második kalapból érkező csapatok besorolásáig kellett várni, és az első húzásnál a Lyon mellé kerülő Rangers mindjárt egy jó csoportot sejtetett. A C csoportban a Napoli és a Leicester City csatája is izgalmas lesz, ahogy a G csoportban a Bayer Leverkusen és a Celtic párosítása is kellemes perceket ígér. A hármas kalapból a két spanyol klub tűnt a legerősebbnek, közülük a Real Sociedad a B, míg a Betis a G csoportba került, jócskán megnehezítve mindkét négyest. A negyedik kalapból utolsó előttiként húzták ki a Ferencváros nevét, így a magyar bajnok a G csoportba került a Bayer Leverkusen, a Celtic és a Real Betis mellé.

Átadták az előző El-idény legjobbjának járó díjat, melyekre két Manchester United-játékos, Edinson Cavani, illetve Bruno Fernandes és a címvédő Villareal spanyol válogatott csatára, Gerard Moreno voltak a jelöltek, a díjat pedig utóbbi vehette át, első spanyol futballistaként.

Az Európa-liga 2021-2022-es kiírásának menetrendje:
csoportkör:
1. forduló: 2020. szeptember 16.
2. forduló: 2020. szeptember 30.
3. forduló: 2020. október 21.
4. forduló: 2020. november 4.
5. forduló: 2020. november 25.
6. forduló: 2020. december 9.

A csoportgyőztesek egyből az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutnak, míg a második helyezettek a BL-csoportkörben harmadikként végző csapatokkal játszanak oda-vissza párharcot a legjobb 16 közé kerülését. Azt El-csoportokban harmadik helyen végzők pedig ugyanígy tesznek, csak ők a Konferencia-liga csoportmásodikjaival csapnak össze a harmadik számú sorozat nyolcaddöntőjébe kerülésért.

A döntőt 2022. május 18-án rendezik a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban.

Mindent egy helyen az Eb-ről