Vágólapra másolva!
A francia sajtó meglehetősen kis terjedelemben foglalkozik a Ferencvárossal a csütörtöki AS Monaco elleni Európa-liga csoportmérkőzés előtt. A zöd-fehérek drukkereitől ugyanakkor tartanak, mint a tűztől. Hogy miért, az nem egészen világos.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Monacóból.

Igazából nem volt meglepő (egy kicsit azért igen), hogy a francia sajtó egyáltalán nem képviseltette magát a Ferencváros szerda esti sajtótájékoztatóján az AS Monaco stadionjában. A legnagyobb francia sportlap, a L'Equipe azonban egy oldalt szentel a mérkőzésnek, igaz, a lapon csak alul jut egy nyúlfarknyi rész a magyar bajnoknak.

Amiben leírják, hogy az első fordulóban a Fradi tíz emberrel verte 3-2-re a török bajnok Trabzonsport, és a csapat remekül kezdte a bajnokságot, hiszen hat meccs után hat győzelemmel vezeti a bajnokságot. Az eltiltott Civic helyére a két lehetséges opció közül Pászka Lóránd helyett Botka Endrét tette a szerző a kezdőbe, aki idézi Philippe Clement vezetőedzőt is.

"Pihent csapattal fogunk találkozni, hiszen a hétvégi bajnokijukon mindössze két játékos, a kapus Dibusz és a középső védő Sammy Mmaee volt ott a kezdőben azok közül, akik a Trabzon ellen pályára léptek" - mondta a belga mester, a lap pedig megemlíti, hogy a törökök ellen kiállított Civic is ott volt a pályán.

A keretes cikk a Fradiról szól Forrás: Origo

A Monaco Matine cikke a Fradiról szólva azt emeli ki, hogy a magyar bajnok az elmúlt években már komoly nemzetközi tapasztalatot szerzett, azaz nem lehet őket lebecsülni. De a Monacónak "mindenképp nyernie kell, hogy továbbjusson", vonják meg a végkövetkeztetést.

A L'Equipe a Lyon elleni hétvégi bajnoki rangadón pontrúgásból két gólpasszt adó brazil Caio Henriquét, és a 45-szörös orosz válogatott támadó középpályást, a csapatot 2018 óta erősít Alekszandr Golovint látja a meccs kulcsfigurájának. A Monaco Matine inkább a hiányzók miatt kesereg, Clement mester ugyanis sem a Lyon ellen gólt szerző Guillermo Maripanra, sem a meccsen a hasára kemény ütést kapó német Kevin Vollandra nem számíthat.

A L'Equipe információi szerint mintegy 7000 szurkolólra lehet számítani, és egy szép számú, 7-800 fős magyar tábort várnak. És a Fradi-tábor bizony máris rettegéssel tölt el némelyeket. Főleg azt tudva, hogy a zöld-fehér szurkolók őrizve a szurkolói hagyományt, Monacóban is terveznek vonulást.

a huffingtonpost.fr cikke szerint a COVID-lezárások utáni szurkolói visszatérésekkel alaposan kijutott mostanában a kellemetlen eseményekből, elég, ha a Bajnokok Ligája-döntőre gondolunk.

Ma (kedden) a Marseille a Frankfurtot fogadja a BL-ben, míg csütörtökön a Rennes-hez a Fenerbache, a Monacóhoz pedig a Ferencváros látogat, ami "aggodalomra ad okot" a lap szerint.

mondta az AFP francia hírügynökségnek Ronan Evain, a Football Supporters Europe hálózat főigazgatója.

A Fradi-szurkolók kapcsán azt jegyzik meg, hogy bár a csapat a közelmúltig sokáig nem szerepelt az európai kupaporondon, amióta a klub drukkerei elutaztak Barcelonába az Espanyol elleni EL-csoportkörös meccsre, valamint a Dinamo Zagrebhez,

és főleg amióta a magyar válogatott a 2016-os Eb-mérkőzés előtt egy teljes "emberhadat vitt" Marseille utcáira, a magyarok rendszeresen megmutatják, hogy milyen erősek.

A franciák félelme azért tűnik kevéssé indokoltnak, mert sem a 2016-os foci-Eb-n, sem a Fradi két említett európai kupameccsén nem volt említésre méltó incidens. Nem úgy, mint az Eintracht Frankfurt keddi marseille-i látogatása, a Köln múlt heti nizzai vizitje, vagy éppen, ha már Marseille és 2016, akkor az emlékezetes orosz-angol utcai háború alkalmával. A franciáknak egyébként sem kell vendéget fogadniuk a botrányhoz, csak az előző bajnoki idényben közel féltucat meccs szakadt félbe Nizzától, St-Étienne-en át Lille-ig szurkolói rendbontások miatt. Magyarországon évek óta nem volt ilyenre példa....