Ki akarják utálni a Bundesligából az új német csodacsapatot

Hannover 96 - 1. FC Heidenheim Sports 2. Bundesliga soccer Horizontal
14 April 2023, Lower Saxony, Hanover: Soccer: 2nd Bundesliga, Hannover 96 - 1. FC Heidenheim, Matchday 28, Heinz von Heiden Arena. Heidenheim's Tim Kleindienst (center) claps with Heidenheim's Jan Schöppner after his goal to make it 0:2. Photo: Swen Pförtner/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Swen Pförtner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő, amit a német másodosztályban szereplő Heidenheim labdarúgócsapata művel. Az együttes hat fordulóval a bajnokság vége előtt feljutó helyen áll. Ezt millióknak kellene ünnepelniük, azonban Németországban egyre többen vannak, akik tiltakoznak a gyökértelen, hagyományokkal nem rendelkező kicsapatok vitézkedésén. De ugyanez a vélemény azokról az együttesekről is, amelyeket a pénz segítségével hoztak létre és így kerültek fel a legmagasabb osztályba. Pedig a Heideinheim és edzőjének története tényleg csodálatos. Ám ez sem vigasztalja azokat, akik ezt a csapatot sem szeretnék a legmagasabb osztályban látni.

A baden-württembergi kisváros, Heidenheim csapata menetel a Bundesliga felé. Ez önmagában még akkor sem szenzáció, ha a korábbi BEK-győztes Hamburgon kívül további három Bundesliga-bajnok is irigykedve nézi a kiscsapat teljesítményét. Ám ez a klub jelenlegi formájában csak 2007. január 1-je óta létezik,

és története hetedik meccse óta ugyanaz az edző irányítja.

Az a Frank Schmidt, akinek játékosként már egy emléktáblába vésték a nevét, most pedig edzőként halad a halhatatlanság felé.

Frank Schmidt 2007. szeptember 22-én indította először csatába a Heidenheimet. Több mint 15 éve. Csak összehasonlításként: az RB Leipzig, 2020-ban Bajnokok Ligájában elődöntős csapata akkor még nem létezett. Schmidt gárdájának jelenlegi elsőszámú üldözője, a világhírű

Hamburger SV meg 2007 óta elfogyasztott 22 edzőt.

Frank Schmidt nem volt nagy focista, soha nem játszott a Bundesligában, és hiába edzett másfél évig Ausztriában még ott sem tudott pályára lépni az élvonalban. 18 éves pályafutása során a legkomolyabb mérkőzéseit a Német Kupában vívta. Túl sok találkozón ott sem villoghatott, mindössze 10 meccs jutott neki.

Nem törvényszerű, hogy csak jó focistából lehet jó edző Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Ám az egyik után a neve felkerült a stadion falán egy emléktáblára, mert az a mérkőzés talán minden idők legnagyobb szenzációját hozó Német Kupa csatája volt.

Bizony, amikor 1994. augusztus 14-én az 1500 lakosú falucska,

Vestenbergsgreuth amatőr csapata a kupa első fordulójában kiütötte a nagy Bayern Münchent,

akkor Schmidt volt a kiscsapat középhátvédje.

Az edzőfejedelem, Giovanni Trapattoni akkor így küldte fel a Bayernt, a világ egyik legjobb csapatát:
Kahn - Helmer, Babbel, Jorginho - Hamann (Schupp), Scholl, Matthäus, Nerlinger, Sternkopf - Witeczek (Valencia), Papin.

Ezt a csapatot búcsúztatta a Schmidt vezette kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű amatőr társulat.

Frank Schmidt nevét játékosként már emléktáblára írták Forrás: Origo

Ezen a mérkőzésen kívül egyetlen találkozóra lehet még büszke, és utólag nem is érti az ember, hogyan léphetett azon pályára. Illetve, ha játszott, akkor miért nem futott be nagyobb karriert. Ugyanis 1993-ban csereként néhány percet szerepelt a német ifjúsági válogatottban. Nem egy „sörmeccsen", hanem vb-találkozón, bár ha hozzátesszük, hogy

a későbbi BL-győztes és vb-ezüstérmes „csatártank", Carsten Jancker helyére érkezett a középhátvéd,

mindenki sejtheti, hogy időhúzó csereként jött a Ghána elleni csoportmérkőzésen. Ezt követően nemhogy a német válogatott közelébe, de komoly csapat közelébe sem került.

Szóra alig érdemes játékospályafutását szülővárosában, Heidenheimben fejezte be 2007-ben. Az ottani csapatnak nem akármilyen múltja volt, legalábbis az éveket tekintve.

Ugyanis 1846-ban alapították.

Amikor Magyarország még csak forrongott, de még előtte állt a Habsburg Birodalomtól való elszakadás miatt kirobbant szabadságharcnak. Akkor már Heidenheimben szervezett keretek között zajlott a mozgáskultúra. És nemcsak vívásban, lövészetben és lovaglásban vitézkedtek az ottaniak.

Vagyis arrafelé mindig komoly volt a sportélet,

de a Heidenheimer Sportbund labdarúgó-szakosztálya olyan messze volt az élvonaltól, mint onnan München – gyalog. Schmidt visszavonulásával egyidőben a focisták úgy döntöttek, hogy kiválnak a nagymúltú egyesületből, és megpróbálnak megállni a saját lábukon.

Akikkel 2007 májusában még együtt játszott, azokat szeptemberben már edzőként irányította Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Akkoriban a német foci (az 1998-as vb-kudarc, és a 2000-es, valamint a 2004-es Eb-fiaskók miatt) az átalakulás idejét élte. Ekkor jelentkezett egy alsóbb osztályú csapatnál a milliárdos, Dietmar Hopp, hogy élvonalbeli gárdát varázsol belőle, és szintén ekkor keresett ugyancsak a „futottak még" régióban befektetési lehetőséget a világ ismert energiaitalt gyártó mamutvállalata. A Hoffenheim és az RB Leipzig hamarosan a Bundesliga meghatározó társaságává nőtte ki magát (az utóbbi az európai színtéren is), az a csapat viszont, melytől Schmidt visszavonult, más utat választott.

Akárcsak a szegény ember legkisebb fia, aki néhány hamuba sült pogácsával a tarisznyájában indult a nagy útra.

Schmidt több mint 15 éve irányítja az FCH-t Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Puchner

Az 1. FC Heidenheim az ötödosztályban kezdte a vándorutat, lehetőségei nagyjából azzal a bizonyos „templom egerével" vetekedtek.

Nem is indította jól a szezont. És amikor a hatodik fordulóban hazai környezetben kikapott az Ulmtól, a vezérkar úgy döntött, hogy megválik Dieter Märkle edzőtől, és

megkérik a klub egykori játékosát, a menesztett mester addigi segítőjét, Frank Schmidtet, hogy vegye át a szerepét.

Ahogy tette ezt nem sokkal korábban Mainzban egy bizonyos Jürgen Klopp. Akkor persze még senki nem sejtette, hogy meddig jut trénerként Klopp, és azt sem, hogy meddig szólhat Schmidt mandátuma Heidenheimben.

Az biztos, hogy

az akkor 33 éves edző győzelemmel kezdett az 1. FC Normannia Gmünd otthonában.

Ez még túl nagy bravúr nem volt, ám a következő négy találkozóján is győztek egykori játékostársaiból lett beosztottjai. Vagyis Schmidt öt diadallal kezdte edzői karrierjét, és ezt akkor is illik elismerni, ha nem éppen a Bajnokok Ligájában tette ezt.

Schmidt jól kezdte edzői karrierjét, majd jól folytatta, és azóta is egyre jobb Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A szezon végén a csapat olyan pozícióban végzett, hogy a következő bajnokságot a negyedosztályban kezdhette. A Regionalliga Südbe is csak átszálló jegyet váltott, ugyanis megnyerte azt az osztályt, és

a 2009-10-es szezonban már a Bundesliga 3-ban szerepelhetett.

Ott már nem munka mellett focizgató műkedvelők vannak, hanem szerződéssel rendelkező labdarúgók

Öt évet töltött a csapat ott, az első négyben rendre a mezőny első felében végzett,

az ötödikben bajnok lett.

Így a 2014-15-ös szezonban bemutatkozhatott a Bundesliga 2-ben. Természetesen itt is Schmidt irányíthatta a társaságot, mert nemcsak a győztes csapaton nem szabad változtatni, de a győztes hadvezért sem illik lecserélni. És nemcsak az illendőség miatt, hanem eredményei okán is szükség volt rá.

Herr Heidenheim: Frank Schmidt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Puchner

A bombaerős mezőnyről elég csak annyit mondani, hogy akkor is négy korábbi Bundesliga-bajnok játszott ott, továbbá a jelenleg a legjobbak között is élcsapatnak számító RB Leipzig és Union Berlin, de a 18 csapat közül csak a Sandhausen és az Erzgebirge Aue nem fordult meg története során soha a Bundesligában.

Meg persze a Heidenheim, mely ebben az elitmezőnyben elsőre a nyolcadik helyen végzett.

Gyökeret vert a másodosztályban, soha nem voltak kiesési gondjai,

sőt ebben az időszakban kétszer negyeddöntőbe került a Német Kupában is. A 2019-20-as (a világjárvány miatt zűrös tavaszt hozó) szezonban harmadik helyen végzett, így osztályozót vívhatott a Bundesligáért, és a Werder Bremennel játszott két döntetlen után azért nem léphetett magasabb osztályba, mert nem lőtt gólt idegenben.

Talán a világ egyetlen kispadja a heidenheimi, mely soha nem "mozgott" az edző alatt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Maradt a Bundesliga 2-ben és azóta is az állandóság jellemzi a kispadon. Nem tudni Frank Schmidtet csábították-e más csapatok, vagy nem, de az biztos, hogy ez a kapcsolat több mint 15 éve remekül működik.

Jelenleg a Heidenheim pontelőnnyel vezet a harmadik Hamburg előtt, a feljutást illetően a saját kezében van a sorsa. A sorsolása nagyon jó, akár mind a hat találkozóját megnyerheti.

A szezonban Német Kupa találkozót vívott az FCH az Union Berlinnel, lehet, hogy hamarosan bajnoki meccsen találkozik a két csapat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

A tündérmesék kedvelői nyilván szurkolnak Schmidtnek és a Heidenheimnek, hogy jussanak fel a legjobbak közé.

Ám Németországban a focirajongók többségét nem érdeklik a mesék.

Mert a Heidenheim elsőszámú vetélytársa az a Hamburger SV, mely alapítója volt a Bundesligának, legtovább őrizte meg a tagságát ott, és ezen idő alatt nemcsak három bajnoki címet szerzett, hanem elhódította a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét) és a Kupagyőztesek Európa-kupáját is. Továbbá a másodosztályban szenved három további Bundesliga-bajnok (a 12-ből), a Nürnberg, a Kaiserslautern, a Braunschweig, és valószínűleg a Hertha-Stuttgart-Schalke trióból is kettő alászáll az első osztályból a szezon végén.

Sokan sokallják a „gyökértelen csapatokat" a legjobbak között,

az ő céltáblájuk elsősorban a Hoffenheim és a Leipzig, de az Augsburgért és a Bochumért is leginkább csak az adott városban élők lelkesednek.

Lehet, hogy a Darmstadt edzőjével, Torsten Lieberknechttel az ősszel Bundesliga-meccs után beszélgethet Schmidt? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Lob

Nekik aztán végképp nem kell még egy kiscsapat!

Megjósolhatatlan, hogy a Heidenheim csatlakozhat-e majd ősszel a legjobbak mezőnyéhez, vagy sem, ám bármi is történik a hajrában az biztos, hogy

Frank Schmidt előbb-utóbb szobrot kap majd

a heidenheimi stadion környékén. Az aréna egyébként a legkisebb a Bundesliga első két osztályában szereplő csapatok otthonai közül, 15 ezren férnek el benne.