Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek talán legdinamikusabban fejlődő terméke az online sportfogadás, amely már hazánkban is – éppen a napokban – szintet lépett.

Az október 25.-én elindult az új tippmixpro.hu, a Szerencsejáték Zrt. legújabb sportfogadási oldala, amelyen az új funkciók mellett közel tízszer több fogadási esemény várja a játékosokat. Az oldal különlegessége – amellett, hogy megérkezett a fogadáskészítő és az azonnali kifizetés funkció – hogy hazánkban az egyetlen legális fogadási lehetőséget nyújtja az olyan magyar szervezésű, kiemelt látvány-csapatsportágakban, mint a labdarúgás, a jégkorong, a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda vagy éppen a röplabda, sőt a megújult tippmixpro.hu oldalon már 15-féle e-sportra is fogadást köthetnek a játékosok. Az új sportfogadási oldalról Horváth Zoltánnal, a Szerencsejáték Zrt. Odds Központjának vezetőjével beszélgettünk.

Idén januárban jelentette be a Szerencsejáték Zrt., hogy szerződést kötött az EveryMatrix szolgáltatóval, amely a TippmixPro márka mögött álló digitális sportfogadási szoftvermegoldásokat és szolgáltatásokat biztosítja, ily módon jelentősen bővül a sportfogadási kínálat és többek között számos piacvezető fogadási funkció vált elérhetővé. „Az egyik legfontosabb célunk a termékpaletta bevezetésekor az volt, hogy az újítást egy olyan rendszeren keresztül tehessük meg, amely folyamatosan és gyorsan fejleszthető" – kezdi beszélgetésünket Horváth Zoltán. „Míg a Szerencsejáték Zrt.-re korábban az volt a jellemző, hogy egy központi, monolit fogadási rendszerrel szolgálta ki a vállalat összes termékét, most váltanunk kellett. Az új platformnak hála ma már a lehető leggyorsabban tudunk reagálni a változásokra, a sportfogadásban ugyanis meglehetősen gyakran jelennek meg új fogadási formák, illetve játékfunkciók. Szinte másodpercenként változnak az odds-ok, ami azt jelenti, hogy a fogadóink képesek akár másodpercenként újabb és újabb fogadásokat kötni. Nem volt más választásunk, át kellett állnunk egy olyan rendszerre, amelyet kifejezetten az online sportfogadások szervezésére hoztak létre." A Szerencsejáték Zrt. jókor és jól döntött, hiszen az EveryMatrix által jóval több eseményt, új funkciókat tudnak kínálni a játékosoknak, akik ráadásul egy megbízható és gyors felületen keresztül fogadhatnak.

Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. Odds Központjának vezetője Forrás: LinkedIn

„Minden ország más és más. Ha csak Európára koncentrálunk, akkor alapvetően a szabályozási környezet nagyon meghatározó, de vannak országok, ahol a fogadási kedv nagyobb, mint máshol, megint máshol pedig többet engedhetnek meg maguknak a játékosok." – mutatott rá kérdésünkre válaszolva a Szerencsejáték Zrt. Odds Közponjának vezetője, ugyanis kíváncsiak voltunk arra, hogy szakértőnk szerint hol áll a hazai sportfogadás európai viszonylatban? „A legtöbb országban a mérés alapja, hogy mennyi az egy főre jutó szerencsejáték-költés, és azt látjuk, hogy a V4 országokhoz mérten például az online fogadás egy főre jutó költése hazánkban a legalacsonyabb. De ez változóban van, hiszen január elsején Magyarországon is megnyílt a piac, tehát az online sportfogadás piacára legálisan is beléphetnek azok a cégek, akik engedélykérelmet nyújtanak be a hatóságok részére és amennyiben a törvényben meghatározott feltételeik teljesülnek, legálisan vehetik fel a versenyt. Ha Európa többi lottótársaságaihoz hasonlítjuk a Szerencsejáték Zrt-t, azt kell látnunk, hogy a legjobbak között vagyunk– a sportfogadási bevételeinket tekintve." – hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán.

Beszélgetésünkből kiderült, hogy a Szerencsejáték Zrt. tudatosan készült a megújításra, így a lehető legjobb termékpaletta kialakítására törekedtek. Ennek megfelelően úgy építették fel az új oldalt, hogy aki korábban azért nem játszott náluk, mert hiányolt különböző funkciókat vagy éppen kínálatot, azoknak maximálisan meg tudjanak felelni. Az Odds Központ vezetője kiemelte: „Azt is fontosnak tartottuk, hogy megőrizzük az oldal esszenciáját, azaz a TippmixPro úgy újuljon meg, hogy közben ugyanaz a speciális, a magyar igényeket kiszolgáló sportfogadásszervező maradjon. Ennek részeként például csak itt lehet a magyar érdekeltségű látvány csapatsportágak hazai eseményeire fogadni, ráadásul mi vagyunk az egyetlenek, akik legálisan kínálhatják ezeket az eseményeket." – mondta a szakértő. Horváth Zoltán szerint a TippmixPro életre hívásának egyik legfontosabb alapköve volt, hogy tisztában voltak azzal, a sportfogadás egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense az online tér, éppen ezért itt a legnagyobb a verseny, tehát évről évre újabb funkciók debütálnak, és rendre új fogadási lehetőségek, új fogadási piacok jelennek meg. Ezt persze erősíti, hogy a sport szinte egy gombnyomással elérhető ma már: szinte nincs olyan sportesemény a világon, amit ne lehetne követni valamilyen módon, így egyre több sportágra, egyre több bajnokságra és korábban kevésbé ismert eseményre mutatkozik igény a játékosok részéről." – emelte ki.

„Legjelentősebb újdonságaink a cashout, a fogadáskészítő, és az odds-piramis. Az első tétel, a leginkább azonnali kifizetésként fordítható funkció az, ami lehetővé teszi, hogy a fogadó folyamatosan lássa, hogy adott pillanatban éppen milyen értéken fut a szelvénye (és pontosan milyen összeget vehet fel azonnal), és ha úgy dönt, azonnal kérje az éppen aktuális nyeremény jóváírását. Ha például egy négyes kötésű fogadásban három nyert meccse már van, nem kell megvárnia az utolsó eseményt is - amellyel akár az egész nyeremény elúszhat, – hanem korábban is dönthet úgy, hogy az adott másodpercben számolt értéken felvegye a szelvény után járó nyereményét. A másik, ami hiányzott eddig a termékpalettánkról, a fogadáskészítő funkció, amelynek használatával egy-egy mérkőzésen belül különböző fogadási fajtákat lehet kombinálni, a győztes csapat mellett tehát lehetőség van fogadni a gólok, lapok, szögletek számára is. Ezeket korábban nem lehetett megjátszani, mert igen komoly valószínűségi összefüggéseket tesznek lehetővé, amelyeket korábbi rendszerünk egész egyszerűen nem tudott kezelni, az új viszont tudja, sőt 9 különböző sportágra tudja, ráadásul bővültek a sportolók egyéni teljesítményére irányuló lehetőségeink is. Utoljára, de nem utolsósorban megjelent az odds-piramisunk is, amellyel annál nagyobb odds-növekményt kínálunk az ügyfélnek, minél nagyobb kötésben játszik, tehát a végén akár 5-10-15%-kal is nagyobb összeg kerülhet kifizetésre, mint ha csak az eredő odds-ot vennénk alapul." - foglalta össze kérésünkre az újításokat a Szerencsejáték Zrt. Odds Központjának vezetője, aki a hazai játékosokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „van kapcsolatunk külföldi szervezőkkel és azt tapasztaljuk, hogy a magyar fogadókra külön figyelnek, nagyon rafináltnak tartják őket nemzetközi szinten is. Nálunk a legnépszerűbb fogadási tétel a labdarúgás, azon belül is a kiemelkedő ligák meccsei; angol, spanyol, olasz, német, francia, de ide ékelődik be a nagyon népszerű hazai NB1 is, ugyanakkor az elmúlt években számos feltörekvő sportág iránt is nőtt a kereslet, mint a baseball, az amerikai foci, és az e-sportok, utóbbi a negyedik legnépszerűbb sportág lett a TippmixPrón."

Forrás: Szerencsejáték Zrt.

Kérdésünkre, amely a kezdeti napok eredményeit firtatta, Horváth Zoltán elmondta: az elmúlt napokban azt tapasztalták, hogy játékosaik jelentős része rendkívüli módon edukált, az új funkciókat gyorsan megtanulták használni, értékelik, hogy ezek jó minőségben érhetők el náluk és örülnek a megannyi fogadási eseménynek is. „Október 25-én debütáltunk a piacon megújult portálunkkal, és az első hétvége tapasztalata az volt, hogy a TippmixpPro több új rekordot is megdöntött. Sokan játszanak nálunk és meglehetősen nagy sikerrel. Szeretnénk ugyanakkor tovább fejlődni, hiszen a sportfogadás mára zászlóshajójává vált a Szerencsejáték Zrt.-nek, úgyhogy már dolgozunk is a következő fejlesztési csomagon." - tekintett a jövőbe a Szerencsejáték Zrt. szakértője. „Bár online sportfogadási termékünk idén még csak 10 éves, de mára elérte azt a szintet, hogy a Tippmix után ez lett a második legnépszerűbb szerencsejátékunk a teljes termékpalettán, sőt úgy vélem, hogy miután az online sportfogadás az elmúlt évek legdinamikusabban fejlődő produktuma, ez hamarosan utoléri és akár meg is előzheti „földi testvérét". Ugyan sok embernél a Tippmix és a TippmixPro még összemosódik, mint ugyanannak a játéknak a földi, vagy online változata, de ma már nem ugyanaz a rendszer szolgálja ki őket." - hívta fel a figyelmet az értékelés befejezéseként.

„Nagy élmény volt a magyar–szerb meccs a Szerencsejáték Zrt. szempontjából is, hiszen a magyar válogatott meccseire mindig is elfogultan fogadnak ügyfeleink: hiába a racionális esélyek, hazánkban egy magyar–szerb-meccsen a magyar csapat az esélyes, szemben például a globális irodákkal." - emlékszik vissza Horváth Zoltán a kedvünkért egy közelmúltbeli szívmelengető történetre. „A magyar válogatott fejlődését mi az odds-okban nyomon tudjuk követni, és fejlődést látunk, így amikor például a magyar csapat kijutott 2016-ban EB-re, az emberek akkora lelkesedéssel fordultak a csapat felé, hogy sokan úgy vélték, hogy meg is nyerhetjük a tornát – ez ma már kevésbé megmosolyogtató. - zárta a beszélgetésünket a Szerencsejáték Zrt. Odds Központjának vezetője.

Éves szinten várhatóan az egymilliót is meghaladó eseményre biztosít fogadási ajánlatot a Szerencsejáték Zrt. az új tippmixpro.hu oldalon, és egyúttal Magyarországon az egyetlen legális fogadási lehetőséget nyújtja a magyar szervezésű, kiemelt látvány-csapatsportágakban, de a virtuális pálya is kibővült, hiszen a megújult tippmixpro.hu oldalon már 15-féle e-sportra fogadhatnak a játékosok. A klasszikus e-sportok között újdonság a Warcraft III és a Valorant, utóbbira rögtön élőben is lehet fogadni. Emellett a nagy népszerűségnek örvendő szimulációs e-sportok (pl. e-foci, e-kosár) terén is sokszorosára nőtt a kínálat.