Vágólapra másolva!
Sydney McLaughlin-Levrone, a 400 méteres gátfutás világcsúcstartója új kihívások után nézve síkon méreti meg magát a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Az atlétika világát hónapokon keresztül lázban tartotta, hogy az amerikai versenyző bevállalja-e a duplázást Budapest a 400 méteres gátfutásban és a síkfutásban. McLaughlin-Levrone-nak nagyon nehéz dolga lett volna, hiszen augusztus 20. és 24. között hatszor kellett volna pályára lépnie. Augusztus 21-én, hétfő este pedig bő két órán belül mindkét számban rajthoz kellett volna állnia.

A budapesti atlétikai világbajnokság honlapján kiemelik, hogy a 400 méteres gátfutás világrekordere 2023-ban eddig csak síkon állt rajthoz, amiből valamennyire következett az a döntése, amit végül edzőjével, Bob Kersee-vel meghoztak.

– mondta az LA Timesnak Sydney McLaughlin-Levrone edzője.

A Nemzeti Atlétikai Központba kilátogató szurkolók már augusztus 20-án délelőtt láthatják a 23 éves amerikai világsztárt pályára lépni. Az előfutamok után egy nappal, hétfőn rögtön jönnek is az elődöntők, majd augusztus 23-án, szerda este a finálé.

Az amerikai Sydney McLaughlin-Levrone nem fog duplázni Budapesten Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Christian Petersen

A sportág új királynője szépen fejlődik ezen a távon is a nyáron: Párizsban 49.71-gyel nyitott, és Marileidy Paulino ott még legyőzte őt. Azóta 49.51 másodperces idővel megnyerte a New York City Grand Prix-t, majd az amerikai bajnokságon minden idők 10. leggyorsabbjává vált. Fantasztikus 48.74 másodperces eredményénél idén eddig senki nem tudott jobbat, így a 2023-as ranglista élére állt. A hölgyek közül rajta kívül csak Paulino volt képes 49 másodpercen belül lefutni egy kört.

A női 400 méter világcsúcsa 47.60 másodperc, amit az egykori keletnémet Marita Koch tart 1985 óta.

Ugyan fő számában edzője nyilatkozata alapján nem áll rajthoz Budapesten, de a 400 méter síkon való futása is a világbajnokság egyik legnagyobb szenzációja lehet. Az augusztus 23. esti program pedig így vált csak igazán érdekessé: Sydney futását a két norvég világsztár, Karsten Warholm és Jakob Ingebrigtsen döntői foglalják keretbe. A férfi 400 m gát és a férfi 1500 méter is kihagyhatatlan élménynek ígérkezik aznap.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.