Vágólapra másolva!
A rekordlétszámú indulóval egy sikert már a rajt előtt elkönyvelhet a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakvezetése, amely Halász Bence éremesélye mellett 3-4 döntős szerepléssel számol a szombaton kezdődő budapesti világbajnokságon.

"Ha nem Magyarországon lenne ez a vb, akkor 32 versenyzőt indíthatnánk 35 számban, ami egyébként szintén csúcs lenne" - nyilatkozott az MTI-nek Scheidler Géza sportszakmai igazgató a 63 fős hazai válogatottról, amelynek nagyságát jól érzékelteti, hogy az elmúlt öt vb-n összesen nem indult ennyi magyar atléta.

"A hazai rendezés jogán voltak lehetőségeink, hogy a váltókban, illetve olyan számokban is nevezhessünk megfelelő tudásszinttel rendelkező versenyzőt, ahol nincs magyar kvalifikált induló" - tette hozzá.

Scheidler Géza kiemelte, a hazai atlétikában jelenleg meg kell küzdeni a csapatba kerülésért, nem csak egyemberes számokról van szó, ezt jól példázza Rivasz-Tóth Norbert esete. A dohai vb-n kilencedik gerelyhajító jó eséllyel pályázott a vb-indulásra, ám a 19 éves Herczeg György, aki idén megnyerte a magyar bajnokságot és megdöntötte Rivasz-Tóth országos csúcsát, "ellopta a show-t".

A kalapácsvető Halász Bencének van a legnagyobb esélye az éremszerzésre Forrás: Ladoczki Balazs

A vb-szereplésről a sportszakmai igazgató elmondta, a vb-bronzérmes és Eb-második kalapácsvető Halász Bence dobogón végezhet, ez siker lenne, a realitás az 1-6. helyezés.

- fogalmazott Scheidler Géza. A váltókról elmondta, leginkább a már kétszer magyar csúcsot futott női 4x100-as kvartett és a 4x400-as vegyes váltó "rúghat labdába".

Jelezte, a 63 főből 56 lép majd pályára - a többiek a váltók tartalékjai. Férfi kalapácsvetésben és a nőknél 100 m gáton a maximális létszámot kihasználva három magyar atléta indul. Csak öt számban, férfi és női 10 ezer méteren, férfi rúdugrásban, női 3000 akadályon és tízpróbában nem lesz hazai versenyző.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.