Vágólapra másolva!
Az első nap még a tomboló vihar, azóta viszont inkább az egyre hatalmasabb hőség nehezíti meg a szervezők és a közönség dolgát a budapesti atlétikai világbajnokságon. A hétfő esti program előtt Németh Balázs a Nemzeti Atlétikai Központ főbejárata előtt tartott sajtótájékoztató során elárulta, milyen intézkedéseket hoznak a forróság ellen, a több tízezer szurkoló védelme érdekében.

Az időjárás-előrejelzés alapján akár a teljes héten 30 Celsius-foknál is melegebb időben kezdődhetnek el az esti programok, de az esetleges délelőtti, stadionbeli eseményeken is szokatlanul magas lehet a hőmérséklet. A Hősök teréről indított csütörtöki gyaloglóversenyek, illetve a hétvégi maratonok kezdési időpontja éppen ezek miatt lett reggel 7 órára téve, de ettől függetlenül a szervezők további tervekről is beszámoltak az időjárás kezelését illetően.

Németh Balázs kiemelte, felkészültek a hőségre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs hangsúlyozta, hogy

nem okoz fennakadást a magas hőmérséklet és a kihirdetett hőségriadó,

noha egy kész válságtervet elő kellett venniük a nagy meleg miatt: a szervezők hőségüzemmódra álltak át.

Németh Balázs elmondta, a legnagyobb melegben palackos vizet is osztanak, de ezentúl a bejáratok mellett, a stadionparkba és a lelátóra vezető lépcsők mentén

ingyenesen igénybe vehető ballonos vizeket is kihelyeznek.

Továbbá a nézők számára PET-palackok és kulacsok, valamint

sapka, kalap, naptej és napkrém gond nélkül bevihető a Nemzeti Atléikai Központ területére,

a biztonsági szolgálat emberei nem fogják elvenni ezeket a tárgyakat.

A több ezres tömegből mindenki az árnyékos helyeket kereste Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legnaposabb helyekre összpontosítva

összesen 50 ezer legyezőt osztogatnak szét,

és amennyiben árnyékos szektorokban van üres hely, úgy a nap által megsütött szektorokból engedélyezik, hogy átüljenek a szurkolók a délelőtti és az esti programban is.

Németh Balázs elárulta, a vasárnapi férfi 10 ezer méteres síkfutás után két atlétát is hőguta miatt jeges fürdővel kellett kezelni a stadion orvosi központjában, de mindkettejüknek sikerült lejjebb vinni a testhőmérsékletét, és már jobban érzik magukat. A jégkészlettel bizonyosan nem lesz probléma, ugyanis összesen 11 tonna jeget táraztak be a világbajnokság idejére, így szükség esetén ezeket is tudják majd használni.

Németh Balázs elmondta, jobban van a két, hőgután átesett atléta Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.