Vágólapra másolva!
Egyetlen mérkőzés van már csak hátra a magyar nőikézilabda-válogatott csoportmérkőzései közül az olaszországi világbajnokságon, egy olyan találkozó, amely nem oszt, nem szoroz a helyezést illetően. Magyarország ugyanis győzelem és vereség esetén sem tud elmozdulni a második helyről, így izgalom inkább a leendő ellenfél miatt várható.

Eredetileg úgy véltük, vasárnap a Románia elleni rangadó (a tavalyi Eb házigazdái a bukaresti elődöntő 25-24-es magyar győzelme óta még nagyobb eltökéltséggel készülnek) dönthet a csoportelsőség sorsáról. A román válogatott azonban hihetetlenül alulmúlta a várakozásokat, már csütörtökön kiesett, és azt a Kongót, amelyet Radulovicsék húsz góllal vertek, csupán néggyel tudták felülmúlni.

Pedig ez az együttes majdnem megegyezik a tavalyi gárdával, azzal a csapattal, amely végül a negyedik helyet szerezte meg az Európa-bajnokságon. Sőt, ugyan Victorina Bora és Michaela Ignat révén két nagyon csinos sportolónő hiányzik az együttesből, visszatért viszont Carmen Amariei, a román kézilabdázás jelenlegi talán legjobbja, aki már két éve gólkirálynő volt a világbajnokságon. Ha hozzávesszük, hogy a másik átlövő posztján a tavalyi Eb legeredményesebbje, Simona Gogirla játszik, a kapuban pedig a Bajnokok Ligája-győztes szlovén Ljubljana hálóőre, Luminitia Hutupan áll, akkor szinte megdöbbentő a gyenge játék. Persze, Amariei formájáról nem tudni semmit, hiszen az Oltchim Vilceából a francia Besanconba igazolt játékos egy évet kihagyott térdsérülése miatt. Meglepő, hogy a francia együttes éppen ezalatt igazolta le - negyvenezer dollárért.

A világbajnokság előtt a hazai Kárpát Kupát megnyerte a csapat, többek között a vb-résztvevő Macedónia, Spanyolország, Jugoszlávia, és a szintén nem gyenge lengyel válogatott előtt. Persze, azzal már Dumitru Musi szövetségi kapitány sem számolhatott, hogy Valeria Motogna, a Silcotub Zalau balátlövője (mellesleg junior világ- és Európa-bajnok) olyan súlyos autóbalesetet szenved a vb kezdete előtt pár nappal, hogy csoda, hogy három repedt nyakcsigolyával és egynapos kómával életben maradt.

Románia ellen eddig 72-szer lépett pályára Magyarország női együttese, és 41-szer győzött, 25-ször kikapott, hatszor pedig döntetlen volt a végeredmény.

Ami a másik, velünk párhuzamos csoportot illeti: számunkra az az érdekes, ki végez a harmadik helyen. A papírforma azt a kínai csapatot ígéri, amelyet a koreai olimpiai bajnok tréner, Hyung Chun irányít. Kína vasárnap várhatóan legyőzi Macedóniát, azaz Hollandia csak akkor lehet harmadik, ha a vetélytárs kikap, a "tulipánosok" viszont legyőzik Dániát.

Csodák pedig még a kézilabdában sincsenek, így várhatóan kedden délután 18 órakor Trentóban Magyarország-Kína összecsapásra kerül majd sor.

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Svéd-siker a csoportrangadón