Vágólapra másolva!
Bár nem osztott, nem szorzott a pénteki MiZo-Pécsi VSK-GYSEV-Ringa nőikosárlabda bajnoki rangadó eredménye - a 66-63-as pécsi győzelemtől függetlenül  már korábban megnyerték a soproniak az alapszakaszt -, azért a végére mégiscsak hatalmas presztízsderbi kerekedett ki a meccsből. Még úgy is, hogy csak jó erős félház (2500-3000 néző) asszisztált az összecsapáshoz, és a második negyed harmadik percéig úgy tetszett, hogy Balogh Judit, a vendégek üdvöskéje nem nagyon bánja, hogy 13 perc alatt négy személyi hibája jött össze.

Sokan azért utaztunk le a baranyai megyeszékhelyre, hogy csaknem egy év után újra a pályán láthassuk a korábban 11 szezont a csapatnál töltő litván élő legendát, Jolanta Vilutytét, aki jelenlegi klubjától, a Telekomas Vilniustól csütörtök kora délután érkezett meg Pécsre, 27 órás autóutat követően, hogy a playoffban azt a csapatot erősítse, amelynek minden diadalában oroszlánrészt vállalt. (Kivéve a néhány hete elnyert hatodik magyar kupát.) "Joli" azonban csak a kispadon ült, onnan szorított barátnőiért.

"Mivel a meccsnek nem volt igazán tétje, másrészt Jolka fáradt is volt, harmadrészt pedig azokkal szerettem volna befejezni az alapszakaszt, akikkel elkezdtem, nem láttam értelmét a világklasszis kosaras bevetésének" - mondta Rátgéber László, a pécsiek szakvezetője. "Első lépésként már az is hatalmas érzelmi többletet adott, hogy ott ült a padon. Az ő érkezésével a PVSK történelmének egy darabja tért vissza."

Vilutyte férjével, Szergejjel együtt érkezett Pécsre, és ugyanazt lakást kapta meg, amelyet korábban éveken keresztül használt.

"Megható volt ez a gesztus, mintha csak tavaly május óta egyfolytában visszavártak volna. Amikor csütörtökön lementem az öltözőbe, s ott virágcsokorral fogadtak, nagyon elérzékenyültem" - mondta a 33 éves kosaras.

Rátgéber kiemelte, hogy Vilutyte nem a pénzért jött, hanem azért, hogy segíthessen régi csapatának: "Ő csak veszíthet ezen a "kalandon", hiszen megtépázhatják a nimbuszát. Jolkát azonban ez nem érdekelte, amikor hívtuk, jött, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga."

Rátgéber a meccsel kapcsolatban a kiegészítő emberek remek teljesítményét emelte ki: "Kalmár Nagy Dóra intelligens, képzett kosaras, akinek talán az önbizalmával lehetett baj. Most megtapasztalhatta, mire képes, ha küzd és okosan osztja be az erejét. Ő 20-25 percig kiváló teljesítményre alkalmas, és ha Vilutyte beszáll, akkor nem a tőle kicsit idegen négyes poszton, hanem természetes helyén, centerben, az ötös pozícióban lehet a csapat hasznára."

A szakvezető dicsérte Angela Delmist és Ujvári Esztert is, bár utóbbi jóval több kiegészítő embernél: "Delmis, aki a jugoszláv válogatott tagja, egy ilyen jó csapatban, mint a Pécs kevesebb lehetőséget kap, s ez számára nyilván szokatlan. Láttam, hogy rosszul tűri az epizódszerepet, de tette mindezt zokszó nélkül, s amikor kellett, bedobta a sorsdöntő triplát. Talán fordulópont lehet ez a meccs az ő pályafutásában. Ujvári a harmadik negyed végén és a negyedik elején sziporkázott, de amikor egy picit elfáradt, nála is jött egy hullámvölgy. Ne feledjük, hogy neki mindkét térdében operálták a keresztszalagot."

Rátgéber befejezésül elmondta, hogy képesnek tartja csapatát egy esetleges soproni győzelemre a GYSEV ellen - már persze abban az esetben, ha csapata bejut a döntőbe. Oda ugyanis nagy valószínűséggel a másik soproni gárda, a Postás "testén" át visz az út, s a Postás a minap simán legyőzte a bajnoki cím védőjét.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

A nőikosárlabda-NB I állása

Korábban:

Elvesztette veretlenségét a GYSEV-Ringa

Fórum:

Magyar kosárlabda