Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a felkészülés első állomásán, egy németországi négyes tornán csupán a harmadik helyen végzett az orosz nőikézilabda-válogatott, a csapat afrikai származású játékosa, Emilija Turey úgy véli, a gárda aranyesélyes a magyarországi Európa-bajnokságon.

Üde színfoltja az orosz nőikézilabda-válogatottnak Emilija Turey, aki nemcsak színes játékával tűnik ki társai közül. "Asztrahány fekete Gyöngyszeme" - ahogy egy orosz napilap elnevezte - orosz anya és Sierra Leone-i apa gyermekeként látta meg a napvilágot, s 20 éves kora ellenére már a nemzeti csapat meghatározó játékosa.

A Handball-World a németországi Négy Nemzet Tornája elnevezésű viadalon kért interjút a csinos kézilabdázótól, aki elmondta, reméli, Oroszország nyeri az Európa-bajnokságot. Várakozása már csak azért is meglepő, mert az orosz együttes az ominózus tornán mindössze a harmadik helyet tudta megcsípni...

- Oroszország Szerbia-Montenegróval, Szlovéniával és Horvátországgal került egy csoportba. Mit tud az ellenfelekről?
- Sajnos nem sok mindent. A horvátok ellen mindössze egyetlen egyszer játszhattam, még a legutóbbi junior világbajnokságon, akkor nagyon jó csapatuk volt. Szlovéniát nem ismerem, a szerbek pedig Bojana Petroviccsal nagyon erősek. Úgy vélem, ez a válogatott végez a csoport második helyén, természetesen csakis utánunk.

- Milyen változások történtek az orosz válogatottban?
- A nyáron néhány kiváló játékos külföldre szerződött. A csapaton belül azonban a legnagyobb veszteség kétségkívül a két belső emberünk, Irina Poltorackaja és Anna Karejeva sérülés miatti kiválása jelentette. Sajnos nincsenek olyan klasszisok, akik őket pótolhatnák, noha fiatal játékosaink azonban mindent elkövetnek ennek érdekében az edzéseken és a mérkőzéseken.

- Ki lesz az Európa-bajnok?
- Úgy gondolom, mi nyerjük meg az Eb-t. Legalábbis mindenki a legjobbját nyújtja majd a cél érdekében.

- Melyik csapatok lehetnek még esélyesek az aranyéremre?
- Norvégia és Dánia nagyon jó.

az orosz válogatott bő kerete
kapusok: Tatjana Alizar, Anna Sedojkina (mindkettő Dinamo Volgograd), Maria Szidorova (Lada Togliatti)
mezőnyjátékosok: Okszana Koroljeva, Jekatyerina Marennikova, Anna Dolgih, Nagyezsda Muravjeva, Ljudmila Posztnova, Natalia Sipilova (mind Lada Togliatti), Jelena Iljukina, Jevgenyija Rvacseva, Jelena Polenova, Ljudmila Mocsalina (mind Dinamo Volgograd), Irina Bojkova, Jekatyerina Andjucsina, Jelena Szergejeva (mind Luch Moszkva), Szvetlana Szmirnova, Anna Kurepta (mindkettő Kubany Krasznodar), Anna Karejeva (GOG Gudme, dán), Ljudmila Bodnyeva (Krim Ljubljana, szlovén), Jana Uskova (AGU ADYIF Maikop), Emilija Turey (Asztrahanocska), Jana Vasziljeva (Don-Rosztov), Jelena Ogorodnyikova (Univ. Izsevszk).

Megvan az oroszok 24-es Eb-kerete/sport/csapat/kezilabda/20041006kapitanyt.html?pIdx=1