Társoldalunk:

Közel volt a svájci csoda, végül Svédország megvédte címét a hoki-vb-n

2018.05.21. 08:23

A svéd jégkorong-válogatott megvédte címét, és megnyerte a dániai világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben szétlövéssel jobbnak bizonyult a svájci együttesnél.

A svájciak az első és a második harmadban is megszerezték a vezetést, de a svédek óriási nyomása mindkétszer egyenlítést eredményezett.

Miután a harmadik harmadban és a hosszabbításban sem született gólt - a svédek mezőnyfölényben játszottak, de kevés lövésük adódott, mert a svájciak jól védekeztek - a szétlövésre maradt a döntés, amelyben az északiak 2-1-re bizonyultak jobbnak.

A svédek öröme határtalan voltForrás: AFP/Joe Klamar

A svéd válogatott a 47. vb-érmét szerezte meg, benne a 11. aranyat. Svájcnak továbbra sincs vb-aranya, a 11. vb-érméből a harmadik ezüstöt gyűjtötte be. A két válogatott öt évvel ezelőtt is találkozott a döntőben, akkor a svédek 5-1-re diadalmaskodtak.

Svédország-Svájc 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0) - szétlövéssel
Gólszerzők: Nyquist (18.), Zibanejad (35.), illetve Niederreiter (17.), Meier (24.)Az Egyesült Államok legyőzte Kanadát, és megszerezte a bronzérmet

Az amerikai jégkorong-válogatott a bronzmeccsen 4-1-re legyőzte Kanadát.

Chris Kreider góljával a 27. percben szereztek vezetést az amerikaiak, Marc-Edouard Vlasic révén a második harmad hajrájában egyenlítettek a kanadaiak. Az 53. percben Nick Bonino ismét előnyhöz juttatta az amerikai válogatottat, majd a végjátékban a kanadaiak kockáztatták: levitték a kapusukat. Ezt üres kapus gólokkal használta ki az amerikai együttes, Anders Lee után zárásként Kreider a második gólját is belőtte.

Az amerikaiak a 19. vb-érmüket nyerték meg: két arany és kilenc ezüst után megszerezték a nyolcadik bronzérmet. A gárda legutóbb 2015-ben állhatott a dobogó harmadik fokán, azóta nem szerzett vb-érmet. Kanada ezt megelőzően 2014-ben nem végzett érmes helyen.

Egyesült Államok-Kanada 4-1 (0-0, 1-1, 3-0)