Vágólapra másolva!
Hatalmas magyar sportdiplomáciai siker született Stockholmban az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) rendkívüli kongresszusán, ahol eldőlt, hogy Magyarország Ausztriával és Svájccal közösen rendezheti meg a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságot. Kiderült az is, hogy Budapest újabb öt évig, 2020-24 között rendezheti meg a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjét. A svéd fővárosban Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke nyilatkozott az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Stockholmból.

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország Szlovákiával közösen rendezi. Két évvel később pedig Ausztriával és Svájccal a felnőtt női Európa-bajnokságot rendezi Magyarország.

A két helyszín Budapest és Debrecen lesz.

Ausztriában Innsbruck, Svájcban Bázel lesz a rendező.

Stockholmban az EHF rendkívüli kongresszusa után Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke adott interjút az Origónak.

"Nagyon boldogok vagyunk, ez óriási sportdiplomáciai siker a számunkra" - mondta az MKSZ elnöke. "2022-ben először rendezünk felnőtt férfi világversenyt, aztán jöhet a női Eb.

Ezek olyan elismerések, amelyekre büszkék lehetünk. Ezenfelül a férfi kézilabda-válogatott mostani Eb-szereplése reményre ad okot, bízhatunk abban, hogy 2022-ben ütőképes csapattal tudunk szerepelni a hazai kontinensviadalon."

A női pályázat győzelme annak is köszönhető, hogy Budapesten a 2022-es férfi Eb-re felépül Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű csarnoka?
Igen, ez semmiképpen sem hátrány, van egy alap. De ez kevés lett volna önmagában a győzelemhez.

Két olyan ország - Ausztria és Svájc - lesz a 2024-es női Európa-bajnokságon a társrendező, amelynek válogatottjai nem tartoznak a világ élvonalába. Az EHF-nek ezzel az a célja, hogy a feltörekvő nemzeteket felzárkóztassa az elithez?
Pontosan erről van szó, de azért az osztrákokat nem becsülném le. Elemi érdek, hogy a sportág bázisa szélesedjen és ebben a döntésben ez is benne van. Az EHF igyekszik úgy odaadni a rendezési jogokat, hogy egymást támogató és egymáshoz földrajzi közelségben lévő országok rendezzenek - bár ez utóbbi épp a mostani Eb-n nem valósult meg. Pozitív gyakorlat, hogy nem egy ország privilégiuma egy Eb-rendezés.

Felnőtt világbajnokságot - akár nőit, akár férfit - mikor tud rendezni Magyarország?
Igyekszünk erre is pályázni. Az MKSZ-nek most azon is dolgoznia kell, hogy a sportágban a két felnőtt válogatott meghatározó szerepet töltsön be. Az új csarnokba és a meglévő létesítményekbe minél több eseményt szeretnénk elhozni.

Arra is törekszünk, hogy az IHF-ben is meglegyen ez a helyünk.

A férfi válogatott játéka reményt keltő volt a 2020-as Európa-bajnokságon. Hogyan lehet ebből ütőképes válogatott 2022-re?
A 9. helyezés sokkal jobb, mint a várt. Ha a kiutazás előtt valaki azt mondja, hogy a csoportból továbbjutunk, mindenki aláírta volna. A csapat döntetlent játszott az olimpiai bajnokkal, megverte Izlandot, Szlovéniát, Oroszországot.

hiszen az utolsó két középdöntő-mérkőzésen láttuk, mennyire törékeny még az egyensúly. Hagyni kell a szakembereket dolgozni. A fiatalítás ezzel jár, így is sokkal többet tettek, mint amire bárki gondolt. Még az EHF szakértői is csodacsapatként beszéltek róluk.

Az olimpiai szereplés még függőben van, hiszen a női válogatott március végén Győrben játszik selejtezőt. Mennyire fontos a sportágnak a tokiói részvétel?
Az olimpia presztízskérdés, ott helytállni messze nem olyan nehéz, mint odajutni.

A fiúk sajnos nem mehetnek az olimpiai selejtezőre - centikre voltunk ettől, de a sansz igazából a 2019-es vb-n úszott el. A fiatal magyar férficsapatnak türelmet kell adni, hogy esetleg a következő olimpián ott lehessenek. A női csapat helyzete más, mert idehaza vívhatja ki a tokiói részvételt. Ott a szerbek, a kínaiak és az oroszok lesznek az ellenfeleink. Minden bizonnyal a szerb meccsre kell koncentrálni, hiszen a négy indulóból két csapat jut ki majd az olimpiára.