Társoldalunk:

A férfi vízilabda-válogatott ma este Budapesten nyerhet 21 év után újra Eb-t

2020.01.26. 14:01

A magyar férfi vízilabda-válogatott a 2014-es hazai rendezésű Eb óta először jutott döntőbe, győznie legutóbb 1999-ben Firenzében sikerült, annak a csapatnak még játékosként tagja volt a mostani szövetségi kapitány, Märcz Tamás. A spanyolok elleni vasárnapi finálé (19.00, Duna Aréna) eredményétől függetlenül már olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat.

A magyarok a spanyolokkal együtt szerepeltek a csoportkörben, a két csapat egymás elleni rangadóján múlt csütörtökön 11-11-es döntetlen született,  így sok újdonságot már talán egyik csapat sem tud majd mutatni a másiknak. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás szerint mégis lehetnek olyan játékelemek, amelyeket még nem fedtek fel a spanyolok.

Märcz Tamás fejében már biztos összeállt a taktika, amellyel legyőzhetjük a spanyolokatFotó: Koncz Márton - Origo

„Meglátjuk, milyen vízilabdát fognak játszani. Rendkívül összetett a védelmük. Készültünk sokat ellenük is, a csoportban is találkoztunk, így tudjuk az erősségeiket. Persze látva a horvátok elleni mérkőzésüket, a csoportmérkőzésen biztos dugtak még el dolgokat. De hiszek benne, hogy tudunk ezekre válaszolni. A döntőben így két olyan csapat játszhat már, amely ott lesz Tokióban. Persze ez egy Eb-döntő lesz, így nagy csatára számítok" – árulta el a kapitány. 

A magyar és a spanyol válogatott is vereség nélkül jutott el a fináléig, igaz a rivális együttes két alkalommal is döntetlent játszott.  A magyar válogatott megnyerte a C csoportot, Törökországot (19-5) és Máltát (26-0) is könnyedén győzte le, míg a spanyolokkal döntetlent játszott (11-11). A csoportelsőséget épp a Málta elleni kiütéses győzelemmel sikerült abszolválni, amely egyben azt is jelentette, hogy Märcz Tamás csapata közvetlenül a negyeddöntőbe jutott. Ott pedig Oroszország sem okozott különösebb gondot a csapatnak (14-10). Az elődöntőben Montenegró következett, és 10-8-as magyar győzelem.

A döntőben ismét a spanyolokkal játszik a magyar férfi vízilabda-válogatottFotó: Koncz Márton - Origo

A spanyolok a csoportban legyőzték Máltát (23-7), majd következett a magyarok elleni 11-11-es döntetlen. Bár a törököket 24-7-re legyőzték, ez is kevés volt a csoportelsőséghez Varga Dénesék Málta elleni gálája miatt. A spanyolokban így egy meccsel „több van", ugyanis már a nyolcaddöntőben is kénytelenek voltak a medencébe ugrani. Igaz, a németek nem jelentettek nekik sok gondot (12-6). Ezt követően jött talán a legnagyobb bravúr, a negyeddöntőben a torna egyik, ha nem a legnagyobb esélyesét, a szerbeket is megverték büntetők után (10-9). Az elődöntőben újabb nagy csatát nyertek meg, a horvátokat győzték le 9-8-ra. 

Pont a spanyolok útja az, amely plusz esélyt adhat a magyar válogatottnak a fináléban.  Egyrészt a riválisunk egy mérkőzéssel többet játszott, amely egy ilyen erőltetett menetben nagyon sokat számít. Na meg az is, hogy a spanyolok útja egy-egy meccset tekintve is sokkal nehezebb volt, a szerbek és a horvátok ellen is rendesen megizzadtak, amely sokat kivehet belőlük.

Hosnyánszky Norbert bombagóljaira is szükség lesz a spanyolok ellenFotó: Koncz Márton - Origo

Reméljük, hogy ugyanígy fogunk védekezni, mint Montenegró ellen, mert akkor biztos vagyok a sikerben a spanyolok ellen is. Valószínűleg egy gól dönthet majd, reméljük, a mi javunkra"  – árulta el Hosnyánszky Norbert a fináléval kapcsolatban.

A spanyol válogatottal az elmúlt három évben tíz hivatalos mérkőzést játszottunk, ha idevesszük a mostani Eb-találkozót is: hét magyar győzelem mellett két vereség és egy döntetlen született. Ezekből két meccs is ötméteresekkel dőlt el, egyszer a magyar, egyszer a spanyol válogatott jött ki jobban belőle. A tavalyi világbajnokságon például győzni tudtunk a csoportmeccsen, de a Világligában és az Európa Kupában is születtek szép magyar győzelmek.

A magyar válogatott legnagyobb ereje talán abban rejlik, hogy végig az Európa-bajnokság alatt nagybetűs csapatként tudott játszani, mindenki hozzátette a sikerhez a magáét a keretből. Persze mint minden együttesben, a férfi pólósoknál is akadnak húzóemberek, akik egy-egy villanással, a góljaikkal át tudták segíteni a csapatot a nehezebb pillanatokon is. Az egyik ilyen a csapatkapitány, Varga Dénes, aki például a Montenegró elleni elődöntőben gyomorrontás után nyújtott klasszis teljesítményt, és a legeredményesebb magyarként, a 15 góljával a negyedik helyen áll a góllövőlistán.

„A spanyolok taktikailag felkészültek lesznek,  az elejétől a végéig azt fogják csinálni, amit előre kitaláltak. Ezen felül kell kerekednünk. Hosszú padjuk van, így négy negyeden keresztül nagy ritmust tudnak majd diktálni" – mondta Varga Dénes.

Varga Dénes a hátán vitte eddig a csapatotFotó: Koncz Márton - Origo

A spanyolok ellen nagy szükség lehet Zalánki Gergő és Vámos Márton találataira is. Előbbi 23 lövésből már 14, míg utóbbi 19 lövésből 10 gólnál jár a kontinensviadalon. A spanyoloknál sok kiváló lövő van, de jó lesz külön odafigyelni Alvaro Granadosra és Alberto Munarrizra, akik 17 találatukkal vezetik az Eb góllövőlistáját.  Jól mutatja a spanyolok erejét, hogy a két említett játékos mellett például Felipe Perrone is 15 gólnál jár már.

Fontos tudni, hogy mivel a spanyolok már korábban, a világbajnoki ezüstérmükkel megszerezték az olimpiai kvótát, így a döntő eredményétől függetlenül a magyar válogatotté lett a Budapesten megszerezhető egyetlen tokiói indulási jog. Persze hiába érte el a válogatott ezt a nagyon fontos célt, hazai környezetben, magyar szurkolók előtt nem lehet más célja Märcz Tamás csapatának, mint 21 év után – akkor Horvátországot sikerült legyőzni 15-12-re Firenzében – újra felérni a csúcsra az Európa-bajnokságon.