Horvátország győzelmével szinte biztosan továbbjutottak a magyarok a női kézi-Eb-n

EHF EURO 2020, Group C Serbia and Croatia HANDBALL
Sladana Pop-Lazic of Serbia against Dora Krsnik of Croatia during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Serbia and Croatia at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 8, 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott további sorsa szempontjából kulcsfontosságú meccset játszott egymással Szerbia és Horvátország a női kézilabda Európa-bajnokságon. A két győzelemmel álló horvátok végül nagy csatában 25-24-re megverték a szerbeket, így az esti Magyarország-Hollandia meccs végén csak akkor nem jut a magyar csapat tovább a középdöntőbe, ha 21 góllal, vagy annál nagyobb különbséggel kap ki.

A mérkőzésen először a horvátok tudtak két góllal ellépni a riválisuktól a 10. percben 6-4-re. Igaz, ehhez kellett egy szerb emberhátrány is, és az, hogy 4-3 után a szerbek nem tudtak gólt lőni ellenfelüknek.

Ezt követően kicsit megtorpantak a csapatok, nem jöttek a befejezések a támadások végén, sőt egymás után mind a horvátok, mind a szerbek kihagyták a saját hétméteresüket. Aztán a 14. perc elején a szerbek megtörték a gólcsendet és 6-5-re jöttek fel. Majd a 17. perc végére felzárkóztak a horvátok mellé és a 21. perc elején 4-3 után újra vezettek a találkozón, 10-9-re.

A horvátok támadójátéka szemmel láthatóan megakadt, ezért időt is kértek, hogy rendezzék a sorokat. Azonban a taktikai utasítások ellenére összességében majd hét percen keresztül még gólt sem tudtak lőni ellenfelüknek. Ezzel szemben a szerbek nem álltak le, a félidő második felében volt egy 5-0-s rohamuk, ennek is köszönhetően az eredmény a 27. perc elejére már 14-10 volt Szerbiának.

A horvátok a félidő végére rendezték a védekezésüket és támadásban is megtaláltak a szerb védelem réseit, így a szünetre 14-14-es állással mehettek el a felek pihenni.

A második 30 percben a horvátok ugyanott folytatták, ahol a szünet előtt abbahagyták, és a 37. perc végére 18-16-ra vezettek a mérkőzésen. A meccs hektikusságára jellemzően a szerbek ezután magukra találtak és a 41. percben már náluk volt az előny 21-20-nál.

Az utolsó 10 percre aztán úgy fordultak rá a szerbek, hogy előbb hetest hibáztak, majd rövid időre kettős emberhátrányba is kerültek. Ezzel nem tudtak élni a horvátok, sőt, az 52. perc elejére már mindkét oldalon 1-1 kiállított játékossal harcoltak egymás ellen a felek 23-23-as eredménynél.

Az 54. percben a szerbek mestere időt kért, eddigre csapata már majdnem kilenc perce nem szerzett gólt a találkozón. Ehhez képest a következő gólt a horvátok szerezték az 56. percben, így a hajrára 24-23-as, egygólos előnnyel fordultak rá. Ezt az előnyt az 58. percre kettőre tudták növelni, amikor egy durva szabálytalanság után emberhátrányba kerültek.

Az előnyt ki tudták használni a szerbek és mintegy 13 perces gólcsendet megtörve 25-24-re zárkóztak az 59. percre. A mérkőzés utolsó támadását a szerbek vezethették az egyenlítésért, de ez végül nem sikerült, így Horvátország hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a C csoportot.

Ez a horvát siker azt is jelentette, hogy az esti Magyarország-Hollandia meccs végén csak akkor nem jut a magyar csapat tovább a középdöntőbe, ha 21 góllal, vagy annál nagyobb különbséggel kap ki.