A győzelem a célja a férfi kéziválogatottnak a németek ellen vb-meccsen

Kairó, 2021. január 17. A magyar válogatott játékosai felsorakoznak a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában, az A csoportban játszott Magyarország - Urugay mérkőzés elején Kairóban 2021. január 17-én. MTI/EPA/AFP pool
Vágólapra másolva!
Két kötelező és a várakozásoknak megfelelően könnyed győzelem után a magyar férfi kézilabda-válogatott gőzerővel készül a keddi, Németország elleni csoportrangadóra, amelynek kimenetele már a középdöntőt illetően is nagyon fontos lesz.

Gulyás István szövetségi kapitány csapata a torna első mérkőzésén helyenként még kicsit döcögős játékkal és a szokottnál több hibával is izgalmaktól mentesen verte 34-27-re a vb-újonc – de korántsem amatőr – Zöld-foki Köztársaságot, majd vasárnap este vb-rekordot jelentő 44 gólt dobva győzte le a szintén első világversenyén szereplő Uruguayt.

A kapitány és a játékosok is elmondták akkor, hogy a kiutazás előtt elmaradt Szlovákia elleni két felkészülési meccset alig-alig pótolta az első két csoportmérkőzés, illetve hogy kezdettől fogva a németek elleni találkozóra készült a csapat.

"Már egy nappal ezelőtt is a németek ellen készültünk, inkább rajtuk volt a hangsúly. A kapuban nagyon erősek, a védekezésük is rendben van, a hiányzóik ellenére sem mondhatjuk, hogy a "B" csapatukkal érkeztek Egyiptomba" - mondta még vasárnap este az Uruguay elleni mérkőzés legeredményesebb játékosa, Máthé Dominik.

"Mivel elmaradt két edzőmeccsünk, az nagyon hiányzott, de tegnap már én is úgy éreztem, hogy sokkal folyamatosabb volt a játékunk."

Ancsin Gábor (j), ha kell, a védekezésből is kiveszi a részét, nemcsak a támadásokból Forrás: MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat / Pool

Ezt meg is tettük, és szerintem sikerült is felmérnünk azokat a dolgokat, ahol hiányosságaink voltak" – mondta Ancsin Gábor, a válogatott átlövője, aki több mint egy év után szerepelt újra a nemzeti csapatban, és egyértelműen kijelentette, hogy

a csapat célja a győzelem lesz a keddi mérkőzésen.

A németek meccse elmaradt a Zöld-foki Köztársaság ellen, ahol olyan sok játékosnak lett pozitív a koronavírustesztje, hogy nem tudtak kiállni az európai sztárcsapat elleni találkozóra, de ez aligha veti vissza a Bundesliga-játékosokból álló rutinos ellenfelet.

"Ők azért annyival beljebb vannak, hogy játszottak egy Eb-selejtezőt az osztrákok ellen, és látszott, hogy össze is vannak szokva. Bundesliga-játékosokról beszélünk, nem hinném, hogy nekik számít ez az egy meccs ide vagy oda" – mondta az Uruguay elleni találkozó első 30 percében nagyszerűen védő Székely Márton.

Rendhagyó módon a szállodája kertjében tud készülni a csapat, de Székely Márton szerint ez most tökéletesen megfelel.

"Most inkább a robbanékonyságon van a fő hangsúly, amit azok a gyakorlatok tökéletesen szolgálnak, amiket a kertben el tudunk végezni, a kis konditeremben pedig azért valamennyire lehet erősíteni."

Ancsin Gábor elmondta, hogy támadásban és védekezésben is voltak olyan szituációk, amelyeken javítaniuk kellett, de a németek ellen sokkal nagyobb koncentrációra lesz szükség, hogy ezeket a hibákat a minimálisra leszorítsák.

A középdöntőbe érkező riválisokkal egyelőre nem foglalkozik a csapat. "Elég sokszor beleestünk már abba a hibába, hogy túlságosan előre tekintettünk. Én úgy vagyok vele, hogy ugyan figyeljük a többi csoport eredményeit, de számolgatni ráérünk majd a németek elleni meccs után" – szögezte le Ancsin Gábor.

A németek ellen Székely Márton azt nevezte a legfontosabbnak, hogy minél több támadást fejezzünk be lövéssel, amelyekből lehetőleg gól is születik,

és minél kevesebb lehetőséget adjunk nekik a gyors indításokból szerzett könnyű gólokra.

Székely Márton 60 százalékos hatékonysággal védett az Uruguay ellen meccs első félidejében Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Biztosan feltűnt a tévénézőknek, hogy azért az első két meccsen nem játszottuk ki minden kártyánkat, nem szerettük volna, hogy a németek a kelleténél jobban fel tudjanak készülni belőlünk" – mondta a rutinos kapus, aki még hozzátette, hogy egyértelműen Mikler Roland a csapat első számú kapusa, de nem az a fontos, hogy ki lesz mellette a második kapus (Borbély Ádám van még a keretben, aki szintén jól teljesített a dél-amerikai csapat ellen), hanem az, hogy

"hány góllal tudunk győzni, és így maximális pontszámot vigyünk a középdöntőbe".

Gulyás István szövetségi kapitány és Nagy László szerint is akkor játszott jól a csapat, amikor a taktikának megfelelően kézilabdázott.

"Mindenki próbált talán bizonyítani, ezért volt néha egy kis kapkodás és csúszhatott több hiba a játékba, de összességében már elégedett voltam a játékkal" – mondta a kapitány, aki elárulta, hogy valóban nem játszották ki az aduikat.

Nagy László szerint fontos volt, hogy mindenki átesett a tűzkeresztségen, megnyugodtak a játékosok, és vasárnap már meggyőzőbb volt a játék. "Messzemenő következtetéseket azért nem vonhatunk le ezekből a meccsekből, azt mindenki tudja."

A szövetség alelnökeként dolgozó korábbi klasszis átlövő elmondta, hogy próbálják megszokni a körülményeket, de példaként felhozta, hogy hétfőn kora délután még nem tudják, hogy mikor mehetnek edzeni.

A ránk váró ellenfelekről Gulyás István elmondta, hogy jól látható egy, a miénknél sokkal dinamikusabb csoportot láthatunk, ahol jóval erősebbek a csapatok, mint a mi eddigi két ellenfelünk.

A nap talán legfontosabb híre, hogy a magyar válogatottból mindenkinek negatív lett a koronavírus-teszteredménye. A csapat minden tagját, minden nap tesztelik.

Frissítés: Hétfőn délután bejelentette a férfi világbajnokságtól való visszalépését a Zöld-foki Köztársaság együttese, mivel nincs meg a szükséges, legalább 10, negatív PCR-teszt birtokában lévő játékosa, és a keddi, Uruguay elleni találkozóra sem tudna kiállni.

A visszalépés értelmében az afrikai csapat valamennyi találkozóját 0-10-es gólkülönbséggel elveszíti, így a magyar válogatott 34-27-es sikerét végül 10-0-lal írják jóvá a mieink számára. Az A-csoportból így a magyar és a német válogatotton kívül Uruguay is továbbjutott.

Az A-csoport további programja:
Január 19., kedd:
20:30 Németország–Magyarország

A csoport állása: 1. Németország 4 p (53-14), 2. Magyarország 4 p (54-18), 3. Uruguay 2 p (42-87), 4. Zöld-foki Köztársaság 0 p (0-30)