Vágólapra másolva!
A sorozatban harmadik Final Four-szereplésre készülő Sopron Basket szerdán érkezett meg Isztambulba, ahol pénteken magyar idő szerint 20 órakor a spanyol Avenida Salamanca ellen próbálja meg kivívni a döntőbe jutást. Kiélezett meccs, óriási csata várható, a két kispadon pedig a Sopron jelenlegi edzője, Gáspár Dávid és elődje, Roberto Iniguez ül majd. Ez az edzői csata lesz az idei Final Four egyik nagy története.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

A Sopron Basket szerdán kora reggel indult el a törökországi túrára és zökkenőmentes utazás után érkezett meg Isztambulba. A zökkenőmentesség ezekben a coviddal terhelt időkben különösen nagy szó, mert az utazásokat befolyásoló különféle rendelkezések nem teszik könnyebbé a dolgot. Míg a bécsi repülőtéren minden papírt megtekintettek, addig a török város szürreálisan hatalmas légikikötőjében sokkal lazábbra vették a figurát.

Bár a küldöttség minden egyes tagja papírarzenállal felszerelkezve (PCR-teszt igazolás, IGG teszt igazolás, török űrlapok kitöltve) érkezett meg, a beléptetési tiszt ügyet sem vetett erre. Úgy léptünk tehát be Törökországba, mintha nem is tombolna a koronavírus a világban.

Ezek után már csak egy szokásos vészfékezésekkel tarkított buszozás következett, majd a csapat elfoglalta a szállását a Hilton szállodában.

A Sopron Basket az elődöntőben a spanyol Salamanca együttesével mérkőzik Isztambulban Forrás: fiba.basketball.com

Ahol a szervezők igyekeztek hermetikusan elzárt zónát kialakítani, de ez nem nagyon sikerült nekik.

A szabályok itt most sokkal lazábbak, mint egy hónapja, amikor Sopronban rendezték meg a negyeddöntők egyik ágát ebben a sorozatban.

Akkor a Hotel Sopronba tényleg csak az mehetett be, aki megfelelt a covid-szabályoknak. Isztambulban erről szó sincs, hiszen a szállodában eleve nem csak a csapatok, hanem külső szállóvendégek is laknak. Annyi most a szigor, hogy a hotel egyik elzárt, külön szárnyában lakunk, de hermetikus lezárásról szó sincsen.

A törökök most mindenre azt mondják, hogy kevés volt az idő. Mármint a torna tökéletes megszervezéséhez.

Ez az idő két és fél hét volt. Valóban nem sok.

De erről a FIBA is tehet, mert a negyeddöntők után alaposan elhúzták a "pályázási" időszakot. Nem véletlen az idézőjel, mert valójában mindenki tudta, hogy ezt a tornát - azzal, hogy a Fenerbahce is bent van a legjobb négy között - Isztambul rendezi majd meg.

Le'Coe Willingham (balra) és Jelena Milovanovics harca a két csapat Final Four-elődöntőjében 2009-ben Forrás: AFP/Miguel Riopa

A FIBA Europe elnöke török ember - nem is kell erről többet mondani. Hamar munka ritkán jó, de erről tényleg bizonyságot szereztünk, amikor szerdán este az első edzést megtartotta a Sopron abban a csarnokban, ahol majd a meccseket is játssza.

A diszkrét félhomályt csak némi szótusa után változtatták meg - azaz kapcsolták fel a világítást a török szervezők és az edzéshez szükséges vizet is csak külön kérésre hozták meg. Kicsit még döcög a szekér, de lesz ez talán jobb is.

Azért az meglepő, hogy két nappal az elődöntők előtt változott meg a Fener-Jekatyerinburg meccs kezdése (magyar idő szerint 15 órakor csapnak össze a felek, eredetileg egy órával később indult volna útjára a labda), reméljük, ez volt az utolsó váratlan fordulat a rendezést illetően.

Térjünk akkor most át a dolgok szakmai részére, azaz a pénteken kezdődő Euroliga négyes döntőjére, amelynek abszolút favoritja (már megint) az orosz Jekatyerinburg csapata. Mellettük itt van még a Salamanca, a Fenerbahce és a Sopron.

Három spanyol edző és egy magyar nagy ütközete lesz ez,

mert míg a Sopront Gáspár Dávid vezeti, addig az összes többi csapat kispadján spanyol tréner ül.

Roberto Iniguez most a Sopron ellen vezeti csapatát, a Salamancát Forrás: fiba.com

Egyikük az a Roberto Iniguez, aki éppen Gáspár Dávid előtt dolgozott két évet Sopronban és akit a FIBA szavazásán az Euroliga legjobb edzőjének választottak a 2020-21-es idényben. Erre a büszke címre Gáspár Dávid is esélyes volt,

talán azért nem őt választották, mert a Sopron ide vezető útján a magyar csapat mérlege 7 győzelem és 1 vereség volt, a Salamancának meg 8/0.

Ugyanezt a mutatót az orosz szuperfavorit, a Jekatyerinburg edzője, Miguel Mendez is fel tudja mutatni, de hát őt már nem fogják az év edzőjének megválasztani, mert azzal a kerettel, amivel ő dolgozik, kis túlzással a nagyanyám is EL-győztes lenne.

A pénteki Sopron-Salamanca összecsapást nem szeretném teljes mértékben a Gáspár-Iniguez párharcra kihegyezni, bár pikantéria van benne, az biztos. Bár a két csapat játékosai majd a két edző utasításai alapján játszanak, azért

mégsem a trénerek, hanem a kosarasok viszik döntésre a dolgot.

Nálunk mindenki ott van a fedélzeten, ami jó hír, tekintettel arra, hogy néhány napja még erősen kétséges volt Jelena Brooks játéka.

Jelena Milovanovics-Brooks (balra) játszani fog Isztambulban, miként a csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia is. Török Zoltán ügyvezető pedig élete negyedik Final Fourjára készül Forrás: Sopron Basket

A Sopron légiósának fogait a DVTK amerikai játékosa, Hayes rendezte át brutális módon a két csapat bajnoki elődöntőjében. Hayes elképesztő sportszerűtlensége és durva ütése után Brooks négy (!) fogát vesztette el, a kezelések most is tartanak, de a mentálisan és fizikálisan is erős Jelena játékára számíthat a Sopron.

Az esélyekről most még nehéz szólni, de nagyon kiegyenlített meccsre van kilátás.

Mindenesetre a három lehetséges ellenfélből talán a legjobbat kapta a magyar csapat. A hazai pályán küzdő Fener épp a törökországi rendezés miatt lett volna nehéz dió, a Jekatyerinburg meg annyira kimagaslik a mezőnyből, hogy ott az esélyek az oroszok mellett szóltak volna. De az már most jól látszik, hogy gyilkos csatára lesz kilátás pénteken este.

Gáspár Dávid, a Sopron edzője élete első Final Four-szereplésére készül Forrás: Photo: Zsombor Tóth/Zsombor Tóth/[email protected]

A Salamanca együttese amúgy nem ismeretlen a Sopron számára. Mást ne mondjunk, amikor a klub története során először (2009) játszott a Final Fourban, akkor az eseményt éppen a festői spanyol városban rendezték meg. Az akkor a hazai pálya minden előnyét élvező Salamanca 85-78-ra verte meg a Székely Norbert vezette Sopront.

A 2009-es elődöntő

Halcón Avenida Salamanca - MKB-Euroleasing Sopron 85-78 (21-14, 20-21, 20-18, 24-25)
pontszerzők: Willingham 20, Snow 17, Stampalija 14, Sanchez 11/6, Basko 10, Dominguez 8/3, De Mondt 3/3, Rovia 2, illetve Holt 21/9, Honti 13/6, MacLeod 13/6, Eördögh 12/6, Krivacsevics 9, Horti 5, Horváth Zs. 3/3, Milovanovic 2

Tizenkét év után jött létre tehát egy újabb Final Four elődöntő a két csapat között, de mi most mégse egy vesztes csatát citáljunk, hanem egy olyat, amikor a Sopron hazai Salamancában verte meg a spanyolokat.

Ez nem volt olyan régen, a 2018-19-es szezonban. Magyar csapat addig még soha nem nyert az Avenida pályáján, ezt törte meg akkor a Sopron azzal a 78-70-es diadallal.

Abban az idényben - csakúgy, mint most - a Sopron a Final Fourba került és ott a negyedik helyen végzett. Ha pénteken este legyőzi a Salamancát, másodiknál rosszabb helyen nem végezhet. Mindenesetre találó volt Török Zoltán ügyvezető mondása a szerda esti edzés után, amikor

Török azt mondta az edzői stábnak, hogy élvezzék ki a törökországi lét minden egyes pillanatát.

Mert ez az edzői csapat most dolgozhat először a női kosárlabda Final Fourban.