Vágólapra másolva!
A verhetetlen és végtelen pénzből gazdálkodó orosz Jekatyerinburg mellett csak egyetlen csapat mondhatja el magáról, hogy az elmúlt három női kosárlabda Euroliga Final Fourban ott szerepelt: ez pedig a Sopron Basket.

Ez a nem hajánál fogva előrántott és nem évtizedekre visszanyúló statisztikai adat jól mutatja, hogy nem minden a pénz, hogy a következetes építkezés és szakmai munka sikerre vezethet.

A jelenkor európai női klubkosárlabdázásának meghatározó csapata a Sopron Basket, erre pedig talán az ott dolgozók és játszók sem fogadtak volna.

Az isztambuli négyes döntőben akkor sem adta fel a Sopron, amikor nagyon nehéz helyzetbe került Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

A 2017-18-as szezonban érték el a legnagyobb sikerüket, amely egyben a magyar női klubkosárlabdának is a legnagyobb volt, mert Euroliga-döntőt még egy hazai együttes sem játszott. (Korábban a Pécs volt kétszer harmadik ebben a sorozatban, először éppen 20 éve a messinai négyes döntőben. Akkor ez olyan sikernek tetszett, amelyet sokáig nem lehet majd megismételni, joggal lehetnek erre büszkék a pécsiek, miként a 2004-es bronzérmükre is.) A Roberto Iniguez vezette Sopron a negyeddöntőben a török Fenerbahcét, az elődöntőben a szintén török Yakin együttesét verte - elképesztő izgalmak közepette. A negyeddöntő első meccsét a törökök Sopronban nyerték meg (55-60), innen állt fel a zöld-sárga csapat, nyert előbb Isztambulban (78-72), majd a harmadik, mindent eldöntő meccsen otthon 67-46-ra.

Ezzel megteremtette annak a lehetőségét, hogy a magyar kosárlabda történetében először Final Fourt rendezzen.

Az ott megszerzett ezüstérem tényleg a legszebb emlékek közé tartozik, még akkor is, ha a döntőben az orosz Jekatyerinburg ellen nem lehetett valós esély a győzelemre.

A Yakin Dogu elleni Euroliga-elődöntő a felejthetetlen emlékek közé tartozik Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy évvel később a 2018-19-es szezonban ismét eljutott a Final Fourba a Sopron és ismét megrendezhette azt. Roberto Iniguez ült ekkor is a kispadon, s az idény közben akadtak olyan pillanatok, amikor nem látszott esély a négyes döntőre.

Ennek a szezonnak a két legemlékezetesebb meccsét Salamancában és Kurszkban játszotta a Sopron.

A salamancai 78-70-es diadal is elképesztő volt már, de az, ami Kurszkban történt, tényleg felejthetetlen. A Sopron a sokkal esélyesebb orosz csapatot saját pályáján győzte le hosszabbításban. A második soproni Final Four-rendezés végül negyedik helyet eredményezett, mert az elődöntőben nem sikerült nyerni az orosz Jekatyerinburg ellen, míg a bronzmeccsen a cseh USK Praha bizonyult jobbnak.

2019-ben a francia Bourges elleni negyeddöntőből jutott be a Final Fourba a Sopron Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 2019-20-as szezont a pandémia miatt nem lehetett befejezni. Amikor az Euroliga félbeszakadt, a Sopronnak egy meccse volt hátra, az olaszországi Schióba kellett volna utaznia. A FIBA által gerjesztett hosszas és méltatlan huza-vona után az a meccs is elmaradt, miként a szezont sem lehetett befejezni.

A magyar csapatnak egy schiói győzelem a negyeddöntőbe jutást jelentette volna, ezt már soha nem tudjuk meg, hogy miként végződhetett volna ez az idény.

Ekkor már Gáspár Dávid ült a kispadon, aki a 2020-21-es idényben ismét a Final Fourba vezette csapatát.

A Sopron Basket fiatal edzője, Gáspár Dávid is a Final Fourba vezette a csapatot Forrás: Sopron Basket - Tóth Zsombor

Ezzel a bejutással több rekordot is felállított a Sopron. Egyrészt most már ők az egyetlen magyar csapat, amely négyszer játszhatott Final Fourt. Másodszor ők az egyetlen magyar csapat, amelyik sorozatban három Final Fourban is szerepelhetett.

Ennél azért érdekesebb ránézni, hogy hány csapat játszhatott a négyes döntőben az elmúlt három sorozatban.

  • 2017-18: Jekatyerinburg, Dinamo Kurszk, Yakin Dogu, SOPRON BASKET
  • 2018-19: Jekatyerinburg, Dinamo Kurszk, USK Praha, SOPRON BASKET
  • 2020-21: Jekatyerinburg, Salamanca, Fenerbahce, SOPRON BASKET

Tehát a három Final Fourban összesen 7 csapat tudott játszani, de mind a három sorozatban csak az orosz és a magyar bajnokcsapat.

A Sopron Basket története során negyedszer játszott Euroliga-elődöntőt Forrás: Tóth Zsombor

Hogy ez a történet hogyan folytatódik a 2021-22-es szezonban, hogy a FIBA a koronavírus-járvány miatt milyen lebonyolítást szavaz meg, az még a jövő zenéje.

A jelen sikere azonban most tényleg az, hogy Európa női klubkosárlabdázának élvonalában egy magyar csapat is ott van, egy mindössze 38 éves magyar edzővel a kispadján.

Ebben az idényben még egy feladat előtt állnak a soproniak. A Szekszárd elleni bajnoki döntő ezen a héten vasárnap kezdődik majd. A tolnai csapat nemes ellenfél lesz, őket egészen biztosan feldobja, hogy néhány nappal ezelőtt az Európa Kupában bronzérmesek lettek. Egy biztos, hogy érdekes, izgalmas döntőre van kilátás, amely a sportág hazai népszerűségének is jót tehet.