Vágólapra másolva!
Ha valaki egy hónappal ezelőtt azt írja le, hogy a Sopron Basket női kosárlabda-csapata az első három Euroliga-meccsén három győzelmet arat, orvoshoz küldik. A csütörtök esti Schio elleni 67-58-as győzelem után viszont a Határ a csillagos ég. Na, jó, fogjuk vissza magunkat, csak rögzítsük a tényt: Határ Bernadett világklasszis teljesítményt nyújtott, a Sopron elképesztő csapatjátékot és a csapat három meccsből hármat nyert meg az Euroligában.

36-36 volt a félidei állás a Sopron-Schio női kosárlabda Euroliga-mérkőzésen csütörtökön este. Magán-messenger beszélgetést nem illik kiadni, de most mégis megteszem. Annyit írtam a soproni kispadon ülő klubvezetőnek, Török Zoltánnak, hogy kemény a meccs. Ő annyit válaszolt: "Ehhez a csapathoz (a Schióhoz - a szerk.) kevesen vagyunk."

Így örült a klubvezető, Török Zoltán a Schio elleni győzelemnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

40 perccel később nem tudom mi járt a klubvezető fejében, az enyémben az, hogy

ilyet nagyon régen nem látott a jó öreg Novomatic Aréna.

A Sopron 67-58-as sikere több volt egy egyszerű csoportmeccsnél, több volt egy egyszerű győzelemnél. Itt, ezen az estén fontos dolgok történtek.

  • 1. Határ Bernadettről végképp bebizonyosodott, hogy tartósan képes világklasszis teljesítményre.
  • 2. A közönség, amely csaknem megtöltötte az Arénát és a csapat egészen különleges szimbiózisban szurkolta végig a meccset.
  • 3. A régmúlt Sopron-Pécs rangadóinak a hangulata jött vissza ezen az estén.
  • 4. A Sopron (újra és újra) bebizonyította, hogy eszméletlen csapatjátékra és küzdésre képes.
  • 5. Sopronban nincs olyan, hogy tartalékos csapat.

Akkor bontsuk most ki ezt a borítékot, amelyben ez az öt állítás lapul.

Határ Bernadett

A nyáron pár hetet az Egyesült Államokban töltött, kipróbálta magát a WNBA-ban, ahonnan korán haza kellett jönnie egy sérülés miatt. Az amerikai hetek biztosan jót tettek neki, de nem ez a változás legfőbb oka.

Hanem az, hogy feltétlen érzi a kispadról és a vezetőség részéről feléje áradó bizalmat.

Nem volt olyan régen, hogy ne emlékezzünk rá: Határ a Jekatyerinburg elleni Euroliga-döntőben (Sopronban) keződként ment fel a parkettre. Két perc múlva már a padon ült. Ez egyetlen játékosnak sem tesz jót. Most viszont, hogy ő lett a Sopron első számú centere, a béklyók lehullottak róla, ez pedig nagyon jót tesz neki.

Határ Bernadett 25 pontjával világklasszis teljesítményt nyújtott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Túl azon, hogy minden csapattársától megkapja a biztatást, a segítséget, a szakvezetéstől is várhatja ugyanezt.

Most tényleg ő a "főnök" a palánk alatt.

A nyáron mellé igazolt francia Aby Gaye pedig akkora alázattal végzi a dolgát, amit légióstól ebben az országban nagyon ritkán látni. Ezért nem is írtam, hogy mögé igazolt, pedig a valóság inkább ehhez közelít. A Sopronnak ezen a poszton most két olyan ikertornya van, amely kevés női csapatnak Európában. Gaye rendkívül szimpatikusan dolgozik "alá" Határnak, de olyan is van, amikor mind a ketten a pályán vannak.

A magyar válogatott szempontjából sem mindegy, hogy Határ milyen teljesítményt nyújt,

s amit most csinál az feltétlen bizakodással tölthet el mindenkit a november 11-i Magyarország-Spanyolország Eb-selejtező előtt. Egy biztos: Határ Bernadett csütörtökön este világklasszis teljesítményt nyújtott a Schio ellen.

A közönség és a hangulat

Ezeken a hasábokon sokszor ostoroztam már a soproniakat, hogy miért nem képesek kimenni a Sopron hazai mérkőzéseire. Nem csak én, hanem az előző edző, Roberto Iniguez is szót emelt ebben a kérdésben. Hiába.

Csütörtökön este viszont a régmúlt idők Sopron-Pécs meccseit idézte a hangulat a Novomatic Arénában.

Ennek csak egyik oka lehetett, hogy a Sopron az első két körben idegenben nyert a spanyol és a lengyel ellenfél, a Girona és a Gdynia otthonában. A másik ok talán az volt, hogy közönség előtt lejátszott Euroliga-meccset 20 hónapja rendeztek itt. Még a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2020 januárjában. A 2020-21-es idényben hatszor játszott ebben a csarnokban EL-meccset a Sopron, de azokon néző nem lehetett.

A soproni közönség elképesztő hangulatot teremtett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy ilyen hosszú szünet most azokat is kicsalta, akik amúgy talán nem jöttek volna el a város csapatát megnézni. S le a kalappal előttük. A végén, amikor már csak egy perc volt hátra, az önkívületben tomboló nézők állva ünnepeltek. De nem is ez volt a legfontosabb.

Hanem az, hogy amikor a Sopron gödörbe került (a meccs folyamán nem is egyszer), mindig jött a lelátóról a segítség.

Ennél többet a soproni szurkolók nem tehettek volna, s nagyon remélem, hogy november 2-án az orosz Dinamo Kurszk elleni újabb hazai meccsen egyetlen szék sem marad üresen a csarnokban.

Eszméletlen csapatjáték

Ha csak és kizárólag a dobott pontokat nézzük, akkor azt látjuk, hogy az első két meccsen 15-15 pontot szóró Varga Alíz két pontig jutott, Aby Gaye addig sem. Az ördög azonban most is a részletekben lakozik. Természetesen sokkal jobb lett volna, ha ez a két játékos is beszáll a pontok gyűjtögetésébe. De ha a Sopron csütörtök esti csapatteljesítményét nézzük, akkor a helyzet egészen más.

Aby Gaye leigazolása a Sopron egyik legjobb nyári húzása volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aby Gaye puszta jelenléte is tiszteletet parancsol az ellenfelekben, a védekezésben (amelyről a kosárlabdában jóval kevesebb szó esik, mint a támadójátékról) egészen extrákat tud nyújtani. Varga Alíz lehet, hogy nem tud minden dobást pontra váltani, de a támadójátékban nála biztosan nem akad el a labda.

Ezáltal az egész csapat támadása gördülékeny, folyamatos.

Ehhez jöttek még hozzá olyan ultra-extra momentumok, mint Fegyverneky Zsófia döbbenetes és szerencsés triplája. Ezek kellettek ahhoz, hogy a Sopron meg tudja nyerni ezt a borzalmasan nehéz meccset olasz ellenfele ellen.

Nincs tartalékos Sopron

Az sem volt véletlen, hogy Török Zoltán az idény előtt türelmet kért a szurkolóktól, hiszen a Sopront még most is példátlan sérüléshullám sújtja. Nem áll rendelkezésre Jelena Milovanovics, Briann January és Czukor Dalma (sérültek),

úton van Sopronba a friss WNBA-ezüstérmes Shey Peddy,

aki - a hírek szerint - ott lesz már Isztambulban a csapat következő Euroliga-meccsén. Akárhogy is nézzük, ez négy kulcsember. Az ő hiányzásukat eddig remekül elbírta a Sopron, de az már most látszik, hogy a pályán lévők csapágyasra vannak hajtva.

A soproni lányok neveit percekig skandálták a szurkolók Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Schio elleni meccsen Gáspár Dávid hetes rotációt alkalmazott, így nyerte meg a meccset a Sopron, amely egészen hihetetlen bravúr. (A Schio tíz játékost küldött a pályára.) A fiatal magyar edző dolga nagyon nehéz, de ez akkor fokozódik majd igazán, amikor mindenki a fedélzeten lesz. Ebből a szempontból nagyon érdekes és biztató a Sopron sorolása.

Mert december 2-16. között egymás után három hazai meccset játszik a magyar csapat az EL-ben (a francia Landes, a spanyol Girona és a lengyel Gdynia ellen), s ekkorra már - remélhetőleg - összeáll a teljes Sopron Basket.

Ez az időszak (megfejelve azzal, hogy december 21-én még Schióba is el kell utazni) lehet igazán meghatározó a Sopron idei Euroliga-szereplésében. És még valami. Jelen pillanatban három hibátlan csapat van ebben a sorozatban. Az orosz Jekatyerinburg, a spanyol Salamanca és a Sopron. Micsoda elit társaság ez.

A közeli jövő

Vasárnap Budapesten a feltörekvő és Európa-kupás Csata ellen játszik a Sopron Budapesten, majd október 27-én szerdán Isztambulban a török Fenerbahce lesz az ellenfél az Euroligában.

Varga Sára ziccerért próbálják blokkolni az olaszok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha valaki a nyári sorsolás után azt mondja, hogy Fener 1/2-vel, azaz egy győzelemmel és két vereséggel fogadja a három győzelmet arató Sopront, egészen biztosan gyógyszert írnak fel a számára.

Az is biztos, hogy ezt a 14 meccsből álló alapszakaszt nem fogja 14 győzelemmel lehozni a Sopron. Bár a csütörtöki eseményeket felidézve én már azt mondom: lehet, hogy ezt a mondatot sem kellett volna leírnom.