A nagy szív és a küzdés kevés volt a világ egyik legjobb csapata ellen

HATÁR Bernadett
Szekszárd, 2021. november 11. Határ Bernadett, a magyar és Laura Gil, a spanyol válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen a Szekszárd Városi Sportcsarnokban 2021. november 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Elmaradt a bravúr Szekszárdon, a magyar női kosárlabda-válogatott a spanyolok elleni vereséggel kezdte meg az Eb-selejtezőket. A világranglista második helyén álló spanyolok 4 ponttal, 66-62-re győztek. A magyar csapatban csak Határ Bernadett, Lelik Réka és Goree Cyesha nyújtott olyan teljesítményt, ami ezen a szinten szükséges. A hazai csapat 18 triplakísérletéből mindössze egy volt sikeres, ezen is múlt a győzelem. A magyarok vasárnap Izlandon folytatják az Eb-selejtezőket. 

A spanyol női kosárlabda-válogatott az aktuális FIFA-világranglista második helyezettje ellen lépett pályára a magyar nemzeti csapat csütörtökön este Szekszárdon, ahol eddig egyetlen egy alkalommal rendeztek ilyen rangos meccset - azt annai idején könnyedén nyerte meg Finnország ellen a magyar válogatott.

2000. november 25-én történt a finnek 86-56-os legyőzése és abban a magyar válogatottban még játszott az az Iványi Dalma,

aki most Székely Norbert szövetségi kapitány egyik segítője volt a magyar kispadon.

Az sem véletlen, hogy a magyar szövetség az ország egyik legkisebb és legkevésbé modern csarnokába hozta el ezt a meccset.

Biztos volt, hogy a magyar válogatott megtölti a szekszárdi sportcsarnokot Forrás: Fiba

Az ide bezsúfolódó 1270 néző ugyanis képes volt olyan hangulatot teremteni, amely felért 3-4 ezer ember kiabálásával. az sem volt mellékes, hogy a csapatban három szekszárdi játékos - Studer Ágnes, Gereben Lívia és Goree Cyesha kapott helyet. Utóbbi volt a magyar válogatott egyetlen honosított játékosa - több nem szerepelhet egy csapatban.

A várakozásoknak megfelelően teljesen megtelt a szekszárdi csarnok, már a bemutatásnál óriási volt a hangulat.

A magyar válogatottban Raksányi, Lelik, Goree, Studer és Határ Bernadett kezdte el a meccset.

Nagyon elfogódottan kezdett a magyar válogatott, az első két percben egyetlen pontot sem dobtunk. Aztán 2.30-nál Határ Bernadett végre betalált, ezzel 2-3 volt az állás. Studer három perc alatt két személyi hibát gyűjtött össze, ezért le kellett őt cserélni. A helyére beállt Horváth Bernadett első triplája után 5-3-ra átvette a vezetést a magyar csapat.

Studer Ágnes, a magyar és Silvia Dominguez, a spanyol válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amikor pedig Határ betette az újabb két pontost és Magyarország 7-0-s sorozatban volt,

a spanyol csapatnak időt kellett kérnie. A spanyolok egyik legnagyobb sztárja, Alba Torrens triplával felelt. Sokáig nem vezettünk, miközben Studerre már a harmadik személyit fújták rá, s még csak a 7. percben járt a mérkőzés. A spanyol csapat jól dobta a büntetőket és ezekkel az apró pontokkal húzott el 12-9-re. De a magyarok nem ismertek elveszett labdát, Goree gyors elfutásával és ziccer értékesítésével ismét nálunk volt az előny (13-12). Az első negyed Studer Ágnes gyönyörű egyéni akciójával ért véget, s ami ennél is fontosabb volt, 15-14-es magyar vezetéssel.

Nem kezdtük jól a második negyedet, mert sorra maradtak ki a magyar dobások. Kiss Virág, Gereben és Goree sem tudott kosarat dobni. A 13. percben már megint 3 faultja volt a magyar csapatnak, miközben a spanyolok újra elhúztak 3 ponttal. Az első negyedben is sokat kellett várni az első magyar kosárra, a másodikban még rosszabb volt a helyzet, s Alba Torrens kosara után 15-20-nál Székely Norbertnek időt kellett kérnie.

Meg kellett állítani a spanyolokat, mert 6-0-s szériában voltak.

A hosszú pontcsendet egy Lelik Réka büntető törte meg. A spanyolok kemény védekezésével nem tudtunk mit kezdeni, az meg bosszantó volt, hogy egy spanyol támadás során háromszor is ők szerezték meg a támadólepattanót.

Határ Bernadett, a magyar és Laura Gil, a spanyol válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Aztán Goree végre egy szép magyar támadás végén újra betalált, s ezzel 20-22 volt az állás, azaz újra a spanyol csapat nyakára másztunk. Lelik egyenlített (22-22), a spanyolok időt kértek. OIykor kamikaze-kosárlabdát játszottunk, de a közönség élvezte ezt. Azt nem, hogy 22-22 után négy spanyol pont következett. Félő volt, hogy az állandó visszakapaszkodás miatt hamar elfáradunk - nem is fizikailag, hanem inkább fejben.

Alba Torrens viszont egészen extrát játszott, mert a 18. percben már 15 pontnál tartott, az ellenfél meg 28-22-re vezetett.

Ekkor Határ Bernadett szűkített a hátrányon, de a spanyolok nagyon beindultak. Egy sikeres tripla után 33-24 volt oda, s a szekszárdi csarnok is csendesebb lett kissé. A félidő előtt három másodperccel Leliket sportszerűtlenül állították meg. A két büntető bement és mi jöhettünk oldalról. Studer hármassal próbálkozott, ez kimaradt, a spanyolok 5 ponttal, 33-28-ra vezettek.

A második félidő kérdése tehát az volt, hogy sikerül-e fordítani az amúgy nem túl acélosan dobó spanyolok ellen. Az első kosár - egy tripla - a spanyoloké volt, majd két büntetőt is bedobtak, ezzel pillanatok alatt meglett a közte tíz. Lelik szép betörése hozta az első magyar kosarat a második félidőben.

A spanyol csapat agresszíven játszott és ezzel nem tudtuk a lépést tartani.

Egyre több volt az olyan magyar hiba, amely a fáradtságra, vagy a koncentráció hiányára volt visszavezethető. Amikor pedig Spanyolország 42-30-ra vezetett, Székely Norbertnek megint időt kellett kérnie.

Határ Bernadett, a magyar és Laura Gil, a spanyol válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csak Határ Bernadett nyújtott olyan teljesítményt, ami ezen a szinten elég volt - ő a második félidő elején már 14 pontnál tartott. Meg Lelik, aki egyénileg sokszor vállalkozott és az ő kosarával lett 36-43 az állás. Majd Goree is bevágott egyet - szépen kisakkoztuk őket - s megint visszajöttünk 5 pontra, azaz ott voltunk a nyakukon. Időt kellett kérnie a spanyoloknak. Nem segített rajtuk.

Lelik Réka élete meccsét játszotta, Goree-nek adott gólpasszt, 40-43 volt az állás.

Ekkor egy nagyon csúnya bírói fújás következett: a játékvezetők a kelleténél jobban tisztelték a spanyolokat, de a sportszerűtlen hiba, amit nem fújtak be nekik, az vérlázító volt. 40-43-as állásnál mindkét csapat megállt, majd Gil büntetői estek be. Kis Virágé sajnos nem, mindkettő kimaradt. Gil vitte a hátán ekkor a csapatot, dobott egy triplát, ezzel 40-48 lett az állás. Megint elmentek a spanyolok. Kis aztán javított, Studer is kosarat dobott, de Rodriguez hármassal válaszolt. A harmadik negyed végén 7 ponttal, 53-46-ra vezetett Spanyolország.

Maria Conde, a spanyol és Kiss Virág, a magyar válogatott játékosa a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fel lehet-e innen állni, vagy a rutin győzedelmeskedik? Ez volt a negyedik negyed kérdése. Horváth, majd Goree kosarával 50-55, de megint jött a spanyolok triplája. Ezt azért nehezen lehetett már elviselni. Meg azt is, hogy a világranglista második helyén álló spanyol csapat folyamatosan húzott el és a 34. percben már 9 ponttal vezetett.

A magyarok az utolsó erőtartalékaikat mozgósították.

Határ két büntetőjével 5 perccel a vége előtt megint visszajöttünk a bűvös 5 pontra (55-60), majd Lelik két büntetőjével háromra. Ha valamikor, akkor most lehetett volna átlépni a tű fokán. A spanyolok időt kértek, a támadóidejükból 3.7 másodperc volt hátra. Sikerült kivédekezni, jöhettünk előre. Studer eladta a labdát, ez nagy hiba volt, majd újabb spanyol kosár után 57-64. Ezt alaposan elrontotta a csapat, mert mi rántottuk ki a spanyol csapatot a szakadék mélyéről, amit ők két kosárral háláltak meg.

Maria Conde, a spanyol (k), valamint Raksányi Krisztina (b) és Horváth Bernadett Katalin (j), a magyar válogatott játékosai a kosárlabda női Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Két perc volt hátra, amikor 57-64-nél Studer Ágnes ellen lépéshibát fújtak, s ezt már nem viselte el a csapat, amely tehát hazai vereséggel kezdte az Eb-selejtezőt.

Pedig a lányok tényleg mindent megtettek, de a nagy szív és a küzdés most kevés volt a világ egyik legjobb együttese ellen. Egy statisztikai adat a végére:

a magyarok 18 tripakísérletéből mindössze 1 ment be.

A magyar válogatott vasárnap Izlandon folytatja az Eb-selejtezőket, s ott sem lesz könnyű nyerni, mert az izlandi válogatott Bukarestben csak 6 ponttal, 65-59-re kapott ki a románoktól.

Női kosárlabda Eb-selejtező, C-csoport, 1. forduló: Magyarország-Spanyolország 62-66 (15-14, 13-19, 18-20, 16-13).

A magyar csapat legjobb dobói: Határ 22, Goree 15, Lelik 11.
A spanyol csapat legjobb dobói: Torrens 19, Conde 16.

A csoport másik összecsapásán: Románia-Izland 65-59.