Vágólapra másolva!
A FIBA a hét mérkőzésének kiáltotta ki a Galatasaray-Sopron összecsapást a női kosárlabda Euroligában. A meccs szerdán este 18 órakor kezdődik Isztambulban, s amennyiben a Sopron nyerni tud, megerősíti vezető helyét a tabellán. Az összecsapás első játékvezetője a sepsiszentgyörgyi, de ma már norvég színekben bíráskodó magyar hölgy, Györgyi Gizella Viola lesz.

Munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

A FIBA a hét mérkőzésének nyilvánította a török Galatasaray és a Sopron Basket Euroliga-összecsapását, amely szerdán este 18 órakor kezdődik a török városban. Nem véletlenül, ugyanis a B-csoportban most ez a két csapat áll az első és a második helyen.

A Sopron az eddig lejátszott 5 fordulóban 4 győzelem mellett csak egyszer kapott ki (ugyancsak Törökországban), a Galatasaray az első két meccsét vesztette el a csoportban, de azóta háromszor győzött.

Ebben a nyolcasban amúgy eddig is egészen meghökkentő eredmények és körbeverések zajlottak le, szinte megjósolhatatlan, hogy mit hoz a szerda este.

A hét mérkőzését vívja a Sopron a Galatasaray ellen az Euroligában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron utazása ezúttal teljesen simán zajlott le, nem úgy, mint egy hónappal ezelőtt, amikor szintén Törökországba utazott a csapat és egy járattörlés miatt 9 órát vesztegelt a bécsi repülőtéren. Most semmi ilyennel nem volt probléma, Isztambulban legfeljebb a szüntelenül ömlő eső okozott némi szomorúságot, mert a sötét fellegek alatt ázó nagyváros nem a legszebb képét mutatta. Itt, helyben legfeljebb csak az őrületes forgalommal kell megküzdenie a Sopron buszát vezető embernek.

Aztán a csapat szállodájában kedves kis üzenet várta a magyarokat: szerdán délután tűzriadó-próbát tartanak.

Pont akkor, amikor a Sopron a meccs előtti pihenőjét tölti. Rossz az, aki rosszra gondol, mindenesetre hathatós közbenjárásra sikerült a riadót időben kissé előbbre hozni, amikor a magyar együttes ebédelni fog.

A Sopron most már tényleg teljesen összeállt, hiszen a tengerentúlról megérkezett Briann January is, aki a hétvégén a Pécsett fölényesen megnyert meccsen már megvillantotta, hogy semmi gondja nincs a beilleszkedéssel.

Tina Jovanovics itt még soproni mezben, de a szerb játékos már a Galatasarayt erősíti Forrás: Tóth Zsombor - Sopron Basket

A Galatasaray elleni meccs amúgy is hoz majd egy nagyon pikáns párharcot, mert a törököket erősíti az a Tina Jovanovics, aki korábban a Sopron játékosa volt. Centerposzton tehát óriási lesz a harc, Jovanovics nagyon jól ismeri a Sopront, de a magyar bajnokcsapat játékosai is őt. Ez tehát sem az egyik, sem a másik oldalra nem billenti el a mérleg nyelvét - elvileg.

Briann January érkezése azt jelenti, hogy a magyar bajnoki mérkőzésken egy légiósnak mindenképpen ki kell maradnia, de ez nem vonatkozik az Euroligára. A Sopronnak a hazai bajnoki mérkőzések eddig nem jelentettek különösebb problémát, éppen ezért Gáspár Dávid csapata sokkal jobban tud koncentrálni a nemzetközi szereplésre.

Előzetesen szinte senki sem gondolta volna, hogy a 6. kör előtt a Sopron vezeti majd a tabellát és a Galatasaray lesz a második - miként az is a fikció kategóriájába tartozott, hogy a csoport nagy esélyesének tartott Fenerbahce csak a hetedik helyen szerénykedik.

Ám ez a szezon még nagyon hosszú - még az alapszakasz felénél sem járnak a csapatok, szóval, nagy változások is lehetnek még a hátralévő mérkőzéseken. A soproniaknak viszont az a jó hír, hogy a Galatasaray elleni mérkőzést követő 8 összecsapásból ötször hazai pályán játszhatnak majd. Sőt, december 2-16. között sorozatban három hazai meccs következik majd a soproniaknak.

Briann January (sárga mezben) ismét a Sopron rendelkezésére áll Forrás: Origo

Az Euroliga küzdelmei a válogatottak Európa-bajnoki selejtezői miatt hosszabb szünet után folytatódnak. Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy milyen hamar állnak össze a klubcsapatok. A szünet előtt a Sopron nagyszerű meccsen verte hazai pályán az orosz Dinamo Kurszk csapatát, az a teljesítmény most is elég lenne a török élcsapat ellen.

A meccs érdekessége, hogy a sepsiszentgyörgyi, de most már Norvégiában élő magyar Györgyi Gizella Viola lesz az első játékvezető.

A magyarul is kiválóan beszélő bírónővel itt olvashatnak egy hosszabb interjút.

A csoport másik összecsapásain a lengyel Gdynia hazai pályán játszik a török Fenerbahce ellen. Az orosz Kurszk az olasz Schio ellen lép pályára, míg a francia Landes a spanyol Gironát fogadja. Az A-csoportban a Szekszárd idegenben a spanyol Salamanca ellen lép fel, ez a meccs 20.30-kor kezdődik.

A Galatasaray-Sopron női kosárlabda Euroliga-mérkőzésről az Origo a helyszínről számol majd be.