Vágólapra másolva!
Szombaton este 20.30-kor a magyar férfi kézilabda-válogatott Izland ellen játszik a svédországi világbajnokság D-csoportjában. Ebben a négyesben az első körben ez a két csapat nyert, így a szombat esti meccs győztese nagy lépést tesz a csoport megnyerése felé. Ám a pénteki nap sem volt érdektelen a magyaroknak, mert az amerikai válogatott kapusa, Merkovszki Pál a meccs legjobbja büszke címet kapta meg az USA-Marokkó összecsapáson.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

Egyesült Államok-Marokkó 28-27. Valljuk meg, nem ez az a mérkőzés, amely lázba hozza a nagyérdeműt hazánkban.

De attól a pillanattól kezdve ez mégis érdekes lett, hogy az amerikai csapat kapusa, a magyar Merkovszki Pál lett a jönköpingi összecsapás legjobbja.

Az ő védései nélkül aligha nyert volna az amerikai válogatott.

Merkovszki Pál a dél-karolinai Myrtle Beachen született, innen tehát az amerikai kapcsolat. Kettős állampolgár, ez pedig lehetőséget adott neki, hogy az amerikai válogatottban szerepelhessen. Az amerikai csapat a 2021-es egyiptomi világbajnokság előtt interneten kezdte meg a toborzást, hogy egyáltalán képes legyen kiállítani egy válogatottat a vb-re.

Merkovszki az utolsó pillanatban küldte el a videóját Robert Hedin szövetségi kapitánynak.

A történet innentől vett elképesztő fordulatot. A szakvezető megnézte a filmet, 2023. január 13-án pedig már Merkovszki Pál volt az USA legjobbja a Marokkó elleni vb-meccsen.

Az amerikai válogatott magyar kapusa, Merkovszki Pál lett a Marokkó elleni vb-meccs legjobbja Forrás: IHF

Mielőtt legyintenénk erre, gondoljunk bele, hogy

az USA csapata a 2028-as Los Angelesben rendezendő olimpián alanyi jogon indulhat, azaz Merkovszki előtt tényleg nem mindennapi lehetőség és karrier áll.

(Az amerikai női kézilabda-válogatottnál is megvan a magyar kapcsolat, ott Borsos Edina lett a szakmai igazgató, azaz ő felel az USA női kézilabda-válogatottjának szakmai felkészítéséért a 2028-as olimpiára.)

De térjünk most vissza Merkovszki Pálhoz, akinek a nagyszülei a jobb megélhetés reményében költöztek ki anno Amerikába. Merkovszki Pál szülei akkor mentek ki, amikor az édesanyja állapotos vot, mindezt azért tették, hogy a gyermek kettős állampolgár legyen. Az amerikai keretet nagyrészt kettős állampolgárok alkotják, mert az országban nagyon kevés olyan "igazi" amerikai sportoló van, aki nem ebben a státuszban volt. Becsülendő ugyanakkor, hogy az olimpia miatt próbálják ezt a projektet komolyan venni. Már csak azért is, mert az 1996-os atlantai olimpiai rendezés sem hozta meg nekik ebben a sportágban az áttörést - meg az 1984-es Los Angelesben rendezett játékok sem.

Pedig 1984-ben Laurencz Lászlót kérték fel szövetségi kapitánynak az amerikaiak, s a magyar mester nagyszerű munkát végzett.

Az akkor 6 (!) csapatos mezőnyben az USA az ötödik lett, megelőzve az osztrákokat. Kínát 25-22-re, Ausztriát 25-21-re verték, s csak azért nem lettek negyedikek, mert azonos pontszámmal végeztek a nyugatnémetekkel, de az egymás elleni eredmény az NSZK-nak kedvezett. 1996-ban egyetlen győzelmet sem értek el az amerikai nők, de a férfiak sem tündököltek, 9. helyen zártak. Ezt szeretné most, azaz 2028-ban felülmúlni az USA Team ebben a sportágban.

Merkovszki Pál, az amerikai válogatott magyar kapusa Forrás: IHF

Az amerikai férficsapat ezzel a péntek győzelemmel könnyen lehet, hogy a középdöntőbe jut, ami további meccseket jelent majd Merkovszki Pálnak. Bár a csoport másik két csapata, az egyiptomi és a horvát válogatott már külön kategóriát képvisel, azért érdemes lesz figyelni ennek a fiatal magyar srácnak a teljesítményét.

Most pedig lapozzon, hogy egy podcastban meghallgathassa a magyar-izlandi meccs előzetesét!