Jöhet a bentmaradásért zajló hokidráma Ausztria ellen!

GALLÓ Vilmos, Németország - Magyarország, jégkorong-világbajnokság, mérkőzés, Tampere, 2023. 05. 21.
Tampere, 2023. május 21. A német Moritz Seider (b) és Galló Vilmos a jégkorong-világbajnokság hatodik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 21-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott két szép gólt lőtt az NHL-sztárokkal felálló németek ellen a tamperei A-csoportos világbajnokságon. A németek végül 7-2-re nyertek, de a magyarok most már tényleg a hétfői, Ausztria elleni meccsre koncentrálnak, hiszen ezen dől majd el, hogy együttesünknek sikerül-e a történelmi bravúr, vagyis az A-csoportban maradás.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-világbajnokságról, Tamperéből.

A magyar válogatott szakvezetése gyakorlatilag beáldozta a németek elleni meccset a hétfői, a bentmaradás szempontjából sorsdöntő, osztrákok elleni mérkőzésért. Nem is lehet ezen csodálkozni, elvégre a német csapat akkor is esélyesebb lenne nálunk, ha teljes erővel és komplett sorokkal rohamoznánk. Így viszont a kulcsemberek közül Hári János át sem öltözött, az első sor ezzel gyakorlatilag pihent.

A magyar válogatott tagjai érkeznek a bemelegítésre a jégkorong-világbajnokság hatodik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzés előtt a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindazonáltal annyi megjegyzésem lenne a dologhoz, hogy roppant igazságtalannak tartom azt a lebonyolítást, amelyben az osztrák csapat a számára is sorsdöntő magyarok elleni hétfői mérkőzése előtt pihenőnapot kapott, miközben a magyaroknak játszaniuk kellett. Aki itt esélyegyenlőségről és versenysemlegességről szónokol, az ugyanúgy mellébeszél, mint az, aki a "véletlent" említi. Mert "véletlenül" a vb 16 csapata közül a magyar volt az egyetlen, amelynek 16 órán belül 2 meccset is le kellett játszania és "véletlenül" a bentmaradásról döntő csata előtt pihentetik Ausztriát. Ez nem véletlen, hanem nevetséges.

Ezzel együtt a magyaroknak a saját kezében volt a sorsuk, hiszen 2 ponttal a táblázat 7. helyén álltak, míg a kieső, 8. helyen az osztrákok tanyáztak. Ennyit most erről, hiszen a hétfő esti ütközet előtt még lesz alkalmunk bőven elemezni a helyzetet, most térjünk rá a németek elleni összecsapásra, amelyet nyugodtan tekinthettünk felkészülési meccsnek. A 3. percben óriási kavarodás támadt a magyar kapu előtt, de a bírók nem fújtak, így a magyar kapusnak Horváth Dominiknek igancsak meleg pillanatai adódtak, amíg sikerült ráfeküdnie a korongra. De aztán ezt megúsztuk. Nem úgy a meccs 6. percében történteket, amikor a német Schutz Horváth Milánnal szemben szerezte meg a korongot. Lövése után a magyar kapus hatalmasat védett a bottal, de balszerencséjére Stachowiak elé pattnant a pakk, utóbbi pedig könyörtelenül bevágta a németek vezető gólját. Ezzel vezettek 1-0-ra a németek.

Nagy Gergő (b2) és a német Nico Sturm (b4) a jégkorong-világbajnokság hatodik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bár a németek vezettek, a magyar csapat egyáltalán nem adta fel a támadás lehetőségét. A megkavart sorok miatt a védő Szirányi most éppen támadóként játszott, volt is egy lehetősége, de kihagyta. Másfél másodperccel az első harmad vége előtt Galló és Seider akaszkodott össze, pár pofon is elcsattant, páros kiállítás lett a vége.

Ezzel ért véget az első húsz perc. A folytatásban az volt az ember érzése, hogy ez az 1-0 mindkét csapatnak megfelel. A németeknek a 3 pont kellett, nekünk meg az, hogy minél többet tudjunk tartalékolni az osztrákok elleni meccsre. Így aztán különösebb izgalmak nélkül, csendesen csordogált a meccs. Egészen a második harmad 7. percéig.

A német Moritz Seider (b) és Galló Vilmos a jégkorong-világbajnokság hatodik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ekkor ugyanis a német Szuber brutálisan könyökkel arcba verte Csányi Karolt. A bírók hosszan videózták az esetet, majd végleg kizárták a játékból a brutális németet. Kaptunk tehát 5 perc emberelőnyt, majd 10 másodperc múlva kettős előnybe kerültünk, mivel Seidert is kiállították, aki leütötte Sofront. Óriási lehetőség előtt állt tehát a csapat.

Nem sokkal később Sofron István lőtt hatalmas gólt, de a bírók nem adták meg, mert szerintük botfogás történt. Egészen elképesztő ítélet volt ez, ráadásul Sofron is kapott egy kettő perces büntetést, Így aztán 4 a 4 ellen ment tovább a játék. Aztán visszajött Sofron, pár másodpercet még előnyben játszottunk, de szabályosnak minősített gólt nem sikerült lőni, így kimaradt ez az óriási lehetőség.

Sofron István (b) és a német Jonas Müller a jégkorong-világbajnokság hatodik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Aztán, ahogy az lenni szokott, a németek vertek be - nem egyet, hanem kettőt, mégpedig 18 másodperc alatt. Ezt nem volt jó nézni. A második gól nagyon véleményes volt, mert a magyar kapust zavarták, de a bírókat ez nem érdekelte, így simán megadták Sieder találatát. Ezzel lett 2-0 oda, nekünk meg megint eszünkbe jutott a nevetéséges botfogás. Mindegy, mert 16 másodperccel később jött a németek harmadik gólja: Soramies lövése kipattant a magyar kapusról, de Sturm éppen arra járt és belőtte. Azért ezt nem volt jó átélni, bármennyire is tudtuk, hogy ezt a mérkőzést feladta a szakeveztés. A második harmadba még egy német gól is belefért: Strum megint lőtt egyet, így 4-0-lal vonult be pihenőre a két csapat.

Horváth Dominik, a magyarok kapusa akció közben Forrás: AFP/Vesa Moilanen

A harmadik harmad elején Peterka húzott el, majd félmagasan fellőtte a korongot, amely a magyar kapus feje mellett talált utat a hálóba. Ezzel 5-0 lett az állás.

A magyar csapat nem adta fel és rövidesen két góllal is szépítettünk. Előbb a 47. percben Papp passzát Terbócs lőtte be finoman a németek kapujába.

Nem sokkal később Stipsicz Bence átadása került Fejes Nándor elé, s ezzel már 5-2 volt az állás. Tényleg volt tartásunk, jó volt áltélni ezeket a perceket, nem véletlenül tombolt a magyar szurkolótábor.

Kissé felpaprikáztuk ezzel a német csapatot, amely azért gyorsan jelezte, hogy ők is a pályán vannak. Egy Peterka-Kahun akció végén utóbbi lőtte be a németek hatodik találatát, majd a befejeztés előtt nem sokkal még egy gólt ütöttek az NHL-sztárokkal játszó németek: Jonas Mülleré volt ez a találat.

Innentől kezdve a két csapat lepörgette az órát, több gól nem esett, így a németek 7-2-re győztek.

A felforgatott, több emberét pihentető magyar válogatott vereséget szenvedett tehát a németektől, de ha hétfőn bárhogy - rendes játékidőben, vagy hosszabbítás után - legyőzi Ausztriát, akkor bentmarad az A-csoport mezőnyében. A hétfő esti mérkőzés magyar idő szeirnt 19.20-kor kezdődik.