Szenzációsan küzdöttek a magyar fiatalok a házigazda horvátok ellen

VISMEG Zsombor
Zágráb, 2024. január 14. Vismeg Zsombor és a horvát Konsztantyin Harkov a férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 14-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra kikapott a házigazda és címvédő horvát csapattól az Európa-bajnokság zágrábi elődöntőjében, így Varga Zsolt együttese a bronzéremért játszhat majd az olasz válogatott ellen.

A világbajnok, ezzel olimpiai kvótás magyar válogatott javarészt fiatal tehetségekkel szerepel az Európa-bajnokságon, így már az is bombameglepetés volt, hogy csoportelsőként rögtön a nyolc közé jutott, majd ott aztán a hat olimpiai bajnokkal felálló szerbeket is felülmúlta.

A magyar válogatott 20 év után győzte le a szerb csapatot egy torna egyenes kieséses szakaszában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt együttese a négy között a házigazda és címvédő horvátokkal találkozott, így megismétlődött a 2022-es, spliti kontinensviadal fináléja, amelyet a rivális 10-9-re nyert.

Az első negyed elején a horvátok hozták el a labdát a ráúszásban, majd Konstantin Kharkov jobb oldali lövésével meg is szerezték a vezetést az első percben. Sokat azonban nem kellett várni a mieink válaszára, ugyanis egy emberelőnyös támadás végén Fekete Gergő egyenlített egy hatalmas bombával. A folytatásban mindkét oldalon voltak helyzetek, Gyapjas Viktor két hatalmas védést is bemutatott, azonban Ante Vukicevic blokkról megpattant lövésénél már nem volt esélye. A mieink azonban mentek az egyenlítésért, végül az első negyed utolsó percében Vigvári Vince csodálatos ejtésével egyenlíteni tudtak (2-2).

A második negyedet a horvátok kezdték jobban, akik a 10. percben ismét megszerezték a vezetést. Egy emberelőnyös helyzetből Marinic Kragic bombázott a bal alsó sarokba.

A folytatásban Gyapjas továbbra is ihletett formában védett, így a horvátok nem tudták növelni az előnyüket, de sajnos a mieink is hadilábon álltak a szerencsével,

különösen a 14. percben volt így, amikor Nagy Ádám ejtése a felső lécen csattant. A 15. percben aztán növelték az előnyüket a horvátok. Loren Fatovic lőtt balról, Gyapjas ugyan bele tudott kapni a labdába, ami így lelassult, de sajnos átjutott a gólvonalon (4-2).

Vismeg Zsombor és a horvát Konsztantyin Harkov párharca Forrás: MTI/Illyés Tibor

A harmadik negyedet szenzációsan kezdte a magyar csapat, egy emberelőnyös helyzet végén Nagy Ádám bombázott hatalmas gólt a jobb felső sarokba.

A folytatásban is domináltak a mieink, és a 19. percben majdnem össze is jött az egyenlítés, de Vigvári Vendel kilencméteres emelése levágódott a felső lécről. Fél perccel később egy remek védekezés után az egyenlítésért támadhatott a magyar csapat, azonban a Pohl Zoltán felé bejátszott labdába belekapott egy horvát játékos, így nem lett ziccer a dologból. Fél perccel később egy remek védekezés után az egyenlítésért támadhatott a magyar csapat, azonban a Pohl Zoltán felé bejátszott labdába belekapott egy horvát játékos, így nem lett ziccer a dologból. A 21. percben Luka Bukic kapott egy bejátszást, azonban Vigvári Vendel lenyomta a víz alá a horvát játékost, így hetest kaptak a házigazdák, amit aztán Jerko Marinic Kragic bombázott be a kapu bal oldalába (5-3).

A mieink azonban nem reccsentek meg a kétgólos hátránytól, és a 22. percben Nagy Ádám a meccs legnagyobb gólját lőtte tíz méterről a bal felső sarokba (5-4).

Vigvári Vince és a magyar csapat hatalmasat harcolt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ellentámadásból azonban ismét a horvátok lőttek gólt, amikor egy újabb büntető után Marinic Kragic visszaállította a kétgólos különbséget (6-4). De a mieink úgy mentek tovább, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, és a következő támadásból Vigvári Vince éles szögből leadott lövésével ismét felzárkóztak (6-5). Azonban a horvátok is elkapták a ritmust, és a következő támadásból góllal reagáltak a magyar gólra. Egy jobb oldali bejátszás után Rino Buric kapta a labdát, és négy méterről a kapuba bombázott (7-5). Az adok-kapoknak viszont itt nem volt vége, mert fél perccel a negyed vége előtt Fekete Gergő kapott egy remek átadást, és öt méterről kilőtte a hosszú alsót (7-6).

Az utolsó horvát támadásnál óriásit védekezett a magyar csapat, ugyanis kettős emberhátrányban a horvátok lőhettek volna újabb gólt, de Burián Gergely egy elképesztő megnyúlással blokkolni tudta Loren Fatovic közeli lövését, így a magyar válogatott egygólos hátrányban fordulhatott rá az utolsó negyedre.

A negyedik negyed elején a horvátok hozták el a labdát, és sajnos az első támadásból gólt szereztek. Luka Loncar húzta be a magyar kapuba a labdát egy bejátszás után (8-6). A következő magyar támadás végén Tátrai Dávid próbálkozott egy távol bombával, de sajnos pont a középen helyezkedő horvát kapus kezébe lőtt, az ellentámadásból pedig Fatovic bombázott óriási erővel a jobb felsőbe, így a horvátok a meccs során először vezettek három góllal (6-9).

Négy és fél perccel a vége előtt ismét feljött két gólra a magyar csapat, miután Nagy Ádám távoli lövése utat talált a léc alá (9-7), majd a horvát ellentámadásból Kharkov lőhetett volna gólt, de a hatalmas bombáját Bányai Márk védeni tudta. Az ellentámadásból azonban nem született magyar gól, a horvátok pedig a leforduló Zvonimir Butic ziccerével visszaállították a háromgólos különbséget (10-7). A horvát gól után a magyar csapat játéka kapkodóvá vált, így három perccel a vége előtt már nem maradt esélye az egyenlítésre. A találkozó egy perccel a vége előtt zárult le, amikor a horvátok Josip Vrlic közeli lövésével négygólosra növelték az előnyüket, a végeredményt pedig Vigvári Vince kintről elengedett lövése állította be (11-8).

A házigazda horvát csapat sorozatban hatodszor játszhat döntőt az Európa-bajnokságon. Az horvát csapat hazai medencében korábban mindkét alkalommal aranyérmet szerzett.

Varga Zsolt rendkívül büszke a játékosaira Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat fantasztikusan játszik ezen az Európa-bajnokságon. Önmagában már az is csoda, hogy ez a rendkívül fiatal együttes eljutott az elődöntőig, és óriási dolog, hogy bronzéremért játszhat.

„Ma is nagyon jó meccset játszottunk, egy nagyon erős horvát csapattal.

Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a csapatra" – értékelt a meccs után Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki az olaszok elleni bronzmeccsről azt mondta, az a legfontosabb, hogy a csapata a lehető legjobb fizikális állapotban tudjon kiállni a találkozóra.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság, elődöntő:
Horvátország-Magyarország 11-8 (2-2, 2-0, 3-4, 4-2)
gólszerzők: Marinic Kragic 3, Fatovic 2, Kharkov, Vukicevic, Buric, Loncar, Butic, Vrlic 1-1, illetve Nagy Á., Vigvári Vi. 3-3, Fekete 2