Vágólapra másolva!
Csak az első félidőben tudtuk megnehezíteni a német csapat dolgát a férfi kézilabda Európa-bajnokság kölni középdöntőjében. A német csapat végül érvényesítette a hazai pálya minden előnyét és legyőzte Magyarországot. A magyar csapat ezzel távol került a négy közé jutástól, de az 5. helyért még játszhatunk, ha kedvezően alakul az utolsó forduló szerdán.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

Eljött tehát az a meccs, amelyet annyira várt egész Németország és amelyet a magyar játékosok is úgy tekintettek, mint a sportág egyik ünnepi meccse. Mert nem mindennap játszik egy magyar kézilabdázó 20 ezer ember előtt. Ez a hatalmas tömeg mind abban reménykedett, hogy ezen az estén csak egy csapat lehet a győztes: Németország.

A német szurkolók fergetees hangulatot teremtettek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A magyar csapatba visszatért Rosta Miklós, akinek egy nappal korábban kisfia született Magyarországon. A németek ellen Andó Arián, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Máthé Dominik nem lépnek pályára, utóbbi panaszai fokozódtak korábbi térdműtétje, térdsérülése kapcsán.

Ami a középdöntő hétfői meccseit illeti, ott minden úgy alakult, ahogy szerettük volna. A francia csapat megfosztotta veretlenségétől Ausztriát, Izland pedig legyőzte a horvátokat. Mindezek persze csak akkor jelentettek komoly segítséget a magyaroknak, ha mi is győzünk a németek ellen.

Elképesztő hangulat fogadta a két csapatot Kölnben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A kezdésre természetesen teljesen megtelt a Laxness Aréna, közel 20 ezer ember biztatta a németeket. Hafner góljával kezdtek a németek, Bodó egyenlített, a kezdőkapus, Bartucz védett egy ziccert, mad Lékai már a magyar csapatot juttatta vezetéshez. Így indult ez az őrült hangulatú meccs. Bodó Richárd máris nagy lövőformát mutatott, szinte szétszagatta a németek hálóját. A német csapat nem akart lemaradni, ők egyenlítettek folyamatosan. Az 5. percben Lékai hetesével 4-3-ra vezetett Magyarország.

Bartucz remekelt, Bánhidi góljával már 5-3 volt ide. A közönség elképesztő hangulatot teremtett, de csak akkor, ha német gól esett. A 7. percben Lékai betörése után 6-4 ide. Ideges volt a német csapat, Köster szinte egymaga tartotta bennünk a lelket. Lékai bejátszása nem jutott el Bánhdihez, a bírók nem fújtak, máris 6-6 lett az állás, elveszett a kétgólos előny.

Picit megakadt a magyar támadógépezet, de aztán Ancsin Gábor dobott egy hatalmas gólt. Lékai megint varázspasszban gondolkodott, de a mágia nem hatott, jött az ellen nagy góllal. Ancsin vállalta el ekkor a nagy bombázó szerepét, megint hatalmas gólt lőtt. Lékai helyett Fazekas Gergő érkezett, s pályára lépett a friss apuka, Rosta Miklós is. Mindez 8-8-nál történt, amikor emberelőnybe került Magyarország. Ekkor már közel sem volt kedélyes a hangulat, mert a német nézők a norvég bírókat szidták. Bodó gólja szép, Ligetvárié üres kapus volt, de a német csapat nem hagyta magát. Palasics jött a kapuba egy német hetesre, de nem tudott védeni. Iszonyatos füttykoncert közepette támadtunk, de, jöttek is a gólok, de a németek sem maradtak adósak.

Bodó Richárd kapura dob a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Németország - Magyarország mérkőzésen a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 18. percben 11-11-es állásnál Bartucz Lászlót, a magyar kapust kellett ápolni. Nem is volt ez akkora baj, mert a német csapat hatalmas lendületét talán le lehetett fékezni. Az eladott labdákkal nagyon kellett vigyázni, voltaképpen ezzel hoztuk helyzetbe a német csapatot. Fazekas középről suhintott egy osotorosat (12-11 ide), de mindenre volt válasza a házigazdának. Ekkor kapust cserélt a magyar csapat.

A 22. percben Heymann lövése csorgott be valahogy, ezzel ismét a németek vezettek. Ekkor annyiban változott a játék, hogy mi mentünk az eredmény után. Palasics védése jókor jött, s bár a mieinknek akadt egy-két cifra megoldása, Imre Bence parádés szélsőgólja után ismét mi vezettünk. Nem sokáig és a magyar szövetségi kapitány is látta, hogy érdemes egy időkéréssel megnyugtatni a mieinket. Ez a 27. percben történt és ekkor a németek vezettek egy góllal.

A magyar kapus, Bartucz László, akit szemen dobtak a németek Forrás: AFP/Ina Fassbender

Használt is a dolog, mert Szita Zoltán egyenlített, majd Fazekas Gergő lopott el egy labdát. Ebből a támadásból Ancsin szerzett óriási gólt, 17-16 ide és a németek is időt kértek. Ekkor már csak 1 perc 47 másodperc volt a szünetig. Sajnos, az első félidő utolsó másfél perce nem sikerült jól, a szünetben a németek 18-17-re vezettek.

Az első félidőben a német csapat főleg a beálló posztjáról volt eredményes, az ottani védekezést nem tuduk tökéletesen megszervezni. A német együttes nem keltette csodacsapat benyomását, de ebben az elképesztő hangulatban nagyon sokat számított, hogy 20 ezer néző folyamatosan nekik ordított. Az első félidő elején megvolt a lehetőség, hogy ellépjünk a németektől, de ezzel nem tudtunk élni. A kőkemény, fizikáli ütközetben minden egyes labdának és támadásnak nagy jelentősége volt. Az viszont nagy dolog volt, hogy a német csapat legjobbját, a kapus Wolffot le kellett cserélni, mert nem találkozott a labdával.

A második félidőt a magyar válogatott kezdte el. Nem jól, mert Bodó kezéből kiesett a labda, az ellenfél góllal büntetett. Wolff visszajött a német kapuba, Bánhidit ledöntötték, de a norvég bírók másfelé néztek. Teljesen összezavarodott a magyar csapat, nem mentek a támadások, kiesett a kezünkből a labda vagy eladtuk. Bodó kétszer hibázott, a németek jöttek, mint a veszedelem. A 34. percben már három góllal, 20-17-re vezettek.

Fazekas Gergő (j) és a német Julian Köster a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Németország - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Muszáj volt időt kérnie a magyar kapitánynak, mert elmehetett a meccs. Az első négy percben nem dotunk gólt a második félidőben és egy kapufán kívül minden támadásunk rossznak bizonyult.

Hosszú szünet után, passzív jelzés alatt Ancsin Gábor csökkentette a hátrányunkat. A német csapat rendkívül magabiztosan játszott, tehette, mert hárommal vezetett. Sokszor az esetlegességet lehetett érezni a mieink támadásaiban, de Rosta jól nyomta, az ő góljával jöttünk fel kettőre.

Ám ekkor már érezni lehetett, hogy csak valami rendkívüli fordulattal lehetett volna Magyarországnak nyerni. Wolff is védett egyet (a legrosszabbkor), az ellentámadásnál Köstner góljával már néggyel mentek a németek. Szinte lehetetlen helyzetbe került a magyar csapat.

A 20 ezer néző elképesztő tombolása közepette ment a meccs és folyamatosan passzírotak minket a földbe. A norvég bírók kellemesen fújtak, nem volt nagy csalás, de egy-egy hetest elvettek a magyaroktól.

Összeállt a magyar védőfal a németek elleni meccsen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Csak abban lehetett bízni, hogy jön egy olyan magyar kapusteljesítmény, ami visszahoz bennünket. Erre azonban hiába vártunk, illetve jött is ez, csak a német oldalon. Wolff időnként megfogott egy-egy labdát, ami pont arra volt jó, hogy ne tudjunk visszazárkózni.

A 48. percben már 28-22-re vezettek a németek, innen pedig már tényleg a csoda kellett volna a pontszerzéshez. Sajnos, szétesett a csapat, nem volt meg az erő ahhoz, hogy nagyobb nyomást tegyünk a németekre.

A németek az utolsó percekre sem engedtek ki, Köster vezérletével tartották a hatgólos előnyüket. A különösen kulcshelyzetekben rengeteg technikai hibát vétő magyar csapat viszont a végére fejben kissé szétcsúszott, tíz másodperccel a vége előtt pedig Golla betalált, és beállította a 35-28-as végeredményt.

Bartucz László három, Palasics Kristóf két lövést védett. A túloldalon Julian Köster nyolc gólt lőtt, hatan pedig négy találattal zártak. Andreas Wolff kilenc, David Späth egy védéssel járult hozzá a sikerhez.

A két csapat 34. egymás elleni mérkőzésén hat magyar siker és négy döntetlen mellett a 24. német győzelem született. A magyar vereséggel eldőlt, hogy Franciaország megnyerte a csoportot, és a pénteki elődöntőben a címvédő Svédországgal találkozik.

Eredmény, középdöntő, 3. forduló, I. csoport:
Németország-Magyarország 35-28 (18-17)
Köln, 19 750 néző, v.: Jörum, Kleven (norvégok)
lövések/gólok: 48/35, illetve 41/28
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 2/2
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország: Bartucz - Bóka 1, Bodó 4, Bánhidi 1, Sipos, Ancsin 6, Lékai 4, cserék: Imre 2, Fazekas 2, Ligetvári 1, Palasics, Rosta 6, Szita 1, Ilic, Hanusz.

Matekóra

A középdöntő szerdai zárófordulójában a magyar csapat a franciákkal játszik. Izland Ausztria ellen lép pályára és a németek a horvátokkal mérkőznek meg.

Amennyiben a magyar csapat kikap a francia válogatott elleni meccsen, de Izland legyőzi Ausztriát, a mieink az 5. helyért léphetnek pályára.

Ebben az esetben ugyanis Izland, Magyarország és Ausztria is 4-4-4 pontos lenne. Minitabella jönne létre és ebben a magyar csapatnak +7 lenne a gólkülönbsége, ami a legjobb. Ezért végezhetnénk a csoport 3. helyén és ez jelentené azt, hogy játszhatunk az 5. helyért a tornán.

Nagyon halvány - szinte csak elméleti - esély még arra is van, hogy a magyarok bejussanak a legjobb négy közé, de ennek a számolgatásába most nem érdemes belemenni.