Eddig jó: a magyaroknak tökéletes eredmény született a kézilabda Eb-n

Austria - Iceland Sports EM Handball (Team) Horizontal HANDBALL
24 January 2024, North Rhine-Westphalia, Cologne: Handball: European Championship, Austria - Iceland, Main Round, Group 1, Matchday 4, Lanxess Arena. Austria's goalkeeper Constantin Möstl (l) and Iceland's Omar Ingi Magnusson fight for the ball. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában Izland egy fantasztikus első és egy végig gürcölt második félidő után 26-24-re legyőzte Ausztriát, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott a csoport harmadik helyénél hátrébb már nem végezhet, ami azt jelenti, hogy egy lépésre került attól, hogy története legjobb Eb-helyezését érje el.

A magyar válogatott középdöntős csoportjában az Ausztria-Izland mérkőzésnek hatalmas tétje volt Chema Rodríguez csapata számára is.

Az északiak győzelme esetén a magyar együttes az ötödik helyet célozhatta meg a folytatásban, sporttörténelmet írva ezzel,

ugyanis Magyarország hatodiknál előrébb még nem végzett a korábbi Európa-bajnokságokon (ez még 1998-ban sikerült egy 12 csapatos Eb-n). Az izlandiak számára egy 5 vagy annál több gólos győzelem azt jelentette volna, hogy elérik az egyik olimpiai selejtezős helyet, tehát kőkemény összecsapásra és őrületes izgalmakra lehetett számítani a kölni Lanxess Arenában.

Jobban kezdtek az északiak, 4 perc elteltével 3-1-re vezettek, Hallgrimmson kapus pedig remek védéseket mutatott be. 4-2-nél az izlandi válogatott hetest hibázott, illetve Möstl védett bravúrral, 10 perc elteltével pedig már egyenlő volt az állás. Möstl újabb elképesztő védése után az osztrákok kihúzták kapott gól nélkül az emberhátrányt, majd Hallgrimsson zseniális bravúrját követően maradt a 4-4.

Mindkét kapus remekelt az első félidően:

Üreskapus góllal vette át a vezetést Ausztria, ám Thrastarson két találatával újra előnybe került az észak együttes, amely 20 perc után egy góllal vezetett. A félidő hajrája az izlandiak számára sikerült jobban, 8-8 után többek között Sigvaldi Gudjonsson lőtt három gólt is üres kapura, így Izland számukra és számunkra is ideálisnak mondható, 14-8-as előnyből várhatta a folytatást.

Osztrák feltámadás

Az osztrákok a második félidő elején Wagner góljával törtek meg egy közel tíz perces gólcsendet. Összeállt az osztrák védekezés, miközben Izland teljesen kiesett a ritmusból, a játékrész első tíz percét 6-1-re nyerték Bilykék. Pálmarssonék még hetesből sem tudtak betalálni Möstl kapujába. Sőt, a 43. percben Wagner góljával már 15-15 volt, azaz az osztrákoké volt az olimpiai selejtezős hely, egyúttal a mieinket is kipöckölték az automatikus 5-6. helyről.

Izland a folytatásban aztán összeszedte magát, és az 51. percben Pálmarsson góljával visszavette a vezetést. Ellépni ugyan nem tudtak, de az egy-két gólos vezetésüket őrizték, még azután is, hogy Vidarsson a harmadik kiállítása miatt végleg kiállt. Sőt, az 58. percben még Pálmarssont is kiküldték,

viszont egy labdaszerzés után Gudjohnsson belőtt egy ziccert, Viggó Kristjánsson pedig belőtt egy hetest is.

Amikor az utolsó perc kezdetén kimaradt egy osztrák ziccer, akkor pedig el is dőlt a meccs: Izland győzött, ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott már egészen biztosan pályára léphet legalább még egyszer! Hogy az 5. helyért vagy az elődöntőben lesz-e az újabb meccse a magyar csapatnak, az a franciák elleni meccsen, illetve a német-horvát csata során dől el.

Eredmény, középdöntő, 4. forduló:
Iztland - Ausztria 26-24 (14-8)