Vágólapra másolva!
Váratlan vereséget szenvedett a GYSEV-Ringa a nőikosárlabda Euroliga B csoportjának 8. fordulójában a gyengébbnek tartott spanyol Valencia otthonában.

Női Euroliga, B csoport, 8. forduló:
Valencia (spanyol) - GYSEV-Ringa 71-64 (25-16, 17-13, 8-17, 21-18)
Valencia, 500 néző
v.: Mandalieu (francia), Huybreghs (belga)
Valencia: JOHNSON 17/6 , FERNANDEZ 12, Valdemoro 9, PONS 16, Page 9 Cs: Mirchandani 6/3, Fallon 2. Lopez. Edző: Albert Esteban
GYSEV: Bevilaqua 2, Zirkova 15/3, BALOGH 19, KOVACOVA 8, Vilipic 10. Cs: Seres 8/3, Török 2, Eördögh, Dénes. Edző: Farkas Sándor

A GYSEV-Ringa együttesének a Valencia elleni meccsre való felkészülése nem volt zavartalan, hiszen Tully Bevilaqua, a csupaszív ausztrál irányító az elutazás előtti utolsó tréningen megsérült. Hála azonban Kövér Tamás gyúró aranykezének, no meg a játékos elszántságának, az irányító ott volt a Valencia ellen a kezdőötösben.

Bénultan, kapkodva kezdett a soproni gárda, Valdemoro vezérletével pillanatok alatt hatpontos előnyre (8-2) tett szert a Valencia.

A kezdeti soproni kapkodás után kiegyenlítetté vált a játék, és nagy dobópárbaj vette kezdetét. A magát nagyon "belövő" Valdemoro triplát hintett és Johnson is beköszönt, ám, hogy a kezdeti görcs oldódott a soproniakban, azt Vilipic, Zirkova és Balogh pontjai is jelezték.

Sajnos a spanyol gárda játékosai több lepattanót is összeszedtek a GYSEV kosara alatt, így zónát rendelt el Farkas Sándor. Kovacova újabb találatával a kezdeti hatpontos hátrányát a felére csökkentette a GYSEV (15-12).

A soproniak elkapkodtak egy-két akciót, így Johnson és Pons révén újra meglépett a spanyol együttes. A GYSEV a negyed végén visszatért a kezdeti emberfogásra. A gyönge védekezés láttán Farkas edző időkérése teljesen érthető volt, hiszen 9 perc alatt nem kevesebb, mint 22 pontot kapott a vasutascsapat, ráadásul csak 14-gyel tudott válaszolni.

Az időkérést mégis Fernandez 2+1-es akciója követte, majd a negyed végén Török ügyes betöréssel hozta tízen belülre a soproni gárdát.

Fernandez nagyon belejött a 2+1-es akciókba, ezzel kezdte a második tíz percet. Érdekesség, hogy a második negyed elején a négy légiós közül egyedül Kovacova volt a pályán a soproniaknál.

Szerencsére Seres követte Fernandez példáját, már ami a faultos kosár szerzését és a bónuszbüntető értékesítését illeti, de a GYSEV továbbra is csak tisztes távolból futott az eredmény után.

Letámadásra küldte ki tanítványait Farkas Sándor. Sikerült ugyan labdákat szerezni, de az akciókat elkapkodták Seresék. A 14. percben Török összeszedte harmadik személyijét, az irányítót le kellett cserélni. Nem Bevilaqua, hanem a rövid pihenőt kapó Balogh tért vissza és Zirkova lett a játékmester.

A feljavult védekezés fokozatosan magával hozta támadójáték javulását. Balogh ügyes passzát Kovacova váltotta pontokra, így öt pontra jött fel a soproni együttes (28-23). A felzárkózást újfent elsietett GYSEV akciók követték, majd jött egy szinte demoralizáló Mirchandani-találat a támadóidő utolsó pillanatában, a félpályáról. Ezzel tíz pont lett a különbség (37-27), a kosár tényleg "megfogta" a soproniakat, Johnson vezérletével szünetig 13 pontosra növelte előnyét a Valencia.

A második félidő is Valdemoro sziporkázásával indult, ám Vilipicnek és Zirkovának köszönhetően nem nőtt - igaz sajnos nem is csökkent - a különbség. Aztán Seres végre betalált távolról, Balogh egy sikeres büntetőjével pedig hosszú idő után újra "látótávolságon", azaz tíz ponton belülre került a GYSEV (48-39).

Aztán egy másik, az első félidőben elég sokat rontó kosaras rázta meg magát, Zirková is beemelt egy hárompontost, amellyel hat pontra zárkózott fel Farkas Sándor együttese.

Jött is az időkérés Albert Estebantól, majd feszült percek, sikertelen akciók következtek mindkét fél részéről. A kosárcsendet Balogh törte meg, szép tempójával 50-46-ra jött fel a GYSEV, ezzel nyílttá tették a soproniak a meccset az utolsó tíz perc előtt.

Dénes Krisztina lépett pályára a negyedik negyed elején, aki fontos pillanatokban dobott fontos hármasokat a közelmúltban nem egy találkozón. Jó két percet kellett várni a negyed első kosarára, ezt sajnos Pons szerezte. A másodikat is, megduplázva ezzel a szünetbéli négypontos különbséget. Mindkét gárda remekül védekezett, kevés volt a kosár, tartotta előnyét a Valencia, sajnos Kovacova kosara után kihagyta a bónusz büntetőt.

Nem úgy Johnson, akinek akciójával a negyed közepén újra kilenc ponttal lépett meg a Valencia. Aztán az amerikai irányító kihagyott két büntetőt, de mivel a hajrában is elő tudott venni Esteban edző a talonból egy WNBA-játékost, az ausztrál Fallont, jelentősen nem tudott faragni a hátrányból a GYSEV, hiába talált be újra Balogh és volt eredményes Vilipic.

A 36. percben 61-54-re vezetett a Valencia. Ezt követően Vilipic bravúros kosarát sajnos egy még bravúrosabb, egy újabb, a támadóidő utolsó pillanatában dobott félpályás hazai találat követi, melynek "elkövetője" ezúttal Johnson volt.

A hajrában előbb Kovacova majd Bevilaqua is kipontozódott. A végén a nagy rohanásban dobópárbajt láthattak a nézők, de a GYSEV már nem tudott hat pontnál közelebb kerülni ellenfeléhez.

Farkas Sándor: "Egy mérkőzés nem a második félidőben kezdődik."

A csoport másik mérkőzésén:
Fenerbahce (török) - Parma (olasz) 58-65

A csoport állása:
1. Valenciennes 15 pont
2. Parma 14
3. GYSEV 13 (634-570)
4. Gdynia (lengyel) 13 (606-598)
5. Fenerbahce 12
6. Gambrinus Brno (cseh) 10 (561-555)
7. Valencia 10 (530-576)
8. Lietuvos Vilnius (litván) 9

Korábban:

Franciaországban nyert a PVSK

Botár László