Inaki Sáez (Spanyolország)

Vágólapra másolva!
A spanyol szövetségi kapitány folytatja a hispán labdarúgásban megszokott baszk hagyományokat, hiszen ő is tősgyökeres baszknak számít.
Vágólapra másolva!

Játékos-pályafutását az Athletic Bilbaónál töltötte, a klub védőjeként két Spanyol Kupát nyert (1969-ben és 1973), egy alkalommal pedig ezüstérmet szerzett a bajnokságban. Háromszor a nagyválogatottban is pályára léphetett, mégpedig 1968-ban az angolok elleni Európai Nemzetek Kupája negyeddöntőn, illetve a svájciak elleni barátságos mérkőzésen.

Pályafutása befejezését követően maradt az Athleticnél, és a különböző korosztályos együttesek edzője volt, majd az 1980-81-es szezonban a nagycsapat irányítását is átvette. Egy idény után átadta a helyét Javier Clementének, és visszatért az utánpótláshoz, de a későbbiekben két alkalommal is irányította a felnőtteket, mindkétszer Clemente lemondásakor: előbb az 1985-86-os szezon közben nevezték ki, majd az 1990-91-es pontvadászat során, utóbbi esetben egészen 1992-ig maradt.

Négy évvel később került a szövetség alkalmazásába, mint a különböző utánpótlás-válogatottak mestere, és a korosztályos csapatokkal rengeteg sikert ért el. 1998-ben megnyerte az utánpótlás Európa-bajnokságot, a következő évben a junior világbajnokságon szerzett aranyat, ezüstérmes lett a sydneyi olimpián, és két alkalommal a harmadik helyen végzett az U18-as Európa-bajnokságon. Utóbbit tavaly megnyerte a csapattal, majd José Antonio Camacho lemondása után a nagyválogatott élére nevezték ki. Szövetségi kapitányként éppen Budapesten debütált.