Társoldalunk:

Megismételt nyitómeccsel végződik a futball-Eb

Az Európa-bajnokság döntője olyan párosítást hozott, amit előzetesen aligha várt bárki is: azt ugyanis sokan elképzelhetőnek tartották, hogy a házigazda portugálok eljutnak a fináléba, azonban a görögökkel senki sem számolt. A hellének azonban hatalmas szenzációt okozva beverekedték magukat a döntőbe, így aztán az Eb keretes szerkezetűvé vált: a záró találkozón ugyanaz a két csapat játszik majd, akik nyitottak a tornát.

Erre korábban még sohasem volt példa, az azonban már előfordult, hogy a fináléban olyan két együttes vett részt, akik első meccsüket éppen egymás ellen vívták az adott viadalon. Az 1988-as Európa-bajnokságon a hollandok és a szovjetek találkoztak össze ismét, és míg a csoportküzdelmek során a szbornaja nyert, addig a fináléban az Oranje diadalmaskodott.

Nyolc évvel később, Angliában viszont a németek és a csehek mindkét összecsapását a Nationalelf nyerte, még ha a fináléban kissé nehezebben is győztek, vagyis a múlt sem a portugálok, se pedig a görögök számára nem jelent jó óment.

A hellén gárda menetelését nehéz megfelelő jelzővel illetni, de Otto Rehhagel együttese hiába győzte már le a torna során a luzitánokat, hiába verte ki a címvédő franciákat és a mutatott játék alapján első számú favoritként előrelépő cseheket, ennek ellenére mégis a portugálok számítanak esélyesnek.

Persze a görög győzelem ilyen előzmények után már jelentene olyan nagy meglepetést, de összességében nézve hatalmas szenzáció lenne, ha a hellének nyakába akasztanák az aranyérmet. Rehhagel mester egy helyen mindenképpen változtatni lesz kénytelen az elődöntőben látott csapatán, hiszen Jorgosz Karagunisz megkapta a második sárga lapját, és eltiltás miatt hiányozni fog a gárdából. A helyét minden bizonnyal Szteliosz Jannakopulosz foglalja el, ami azt jelenti, hogy a nyitómeccsen látott gárda is egy poszton változik majd: akkor Karagunisz is ott volt a csapatban, Kacuranisz viszont nem

A portugáloknál a nyitómérkőzéshez képest több helyen is változik a gárda, az elődöntőhöz képest viszont egyetlen poszton sem, legalábbis Scolari ezt engedte sejtetni. A szakember tehát továbbra is bízik középcsatárában, Pedro Pauletában, aki eddig egy alkalomtól eltekintve (az angolok ellen eltiltás miatt nem játszott), ám egyetlen gólt sem tudott elérni.

Scolari szerint azonban a támadó nem csak a gólszerzéssel segítheti a csapatot, hanem azzal is, hogy állandóan lefoglal egy vagy két védőt, és keresztbe indulásaival helyet nyit a középpályásoknak. A nyitómeccsen még Fernando Couto és Simao Sabrosa is ott volt a kezdők között, ők azonban azóta kikoptak a csapatból: a védelem tengelyében immár Ricardo Carvalho Jorge Andrade partnere, és a Porto bekkje sokak szerint a kontinensviadal egyik legjobb teljesítményt nyújtó centerhalfja, míg a középpályán Cristiano Ronaldo száguldozik - őt meg a torna egyik legnagyobb felfedezettjének tartják.

A portugál sajtó egyébként elsősorban a német játékvezető, dr. Markus Merk miatt berzenkedik: kiderítették, hogy a sípmester kaiserslauterni születésű, és amikor Rehhagel a város csapatában volt edző, akkor ő volt a tréner fogorvosa, és egyébként is, régóta ismerik egymást. Rehhagel szerint persze szó sincsen arról, hogy bármiféle előnyt élvezne amiatt, mert a honfitársa vezeti majd a meccset: szerinte Merk kiváló bíró, ráadásul nagyon szigorú, egy alkalommal őt is elküldte a kispadról a Bundesligában.

Bármi is legyen majd a meccs végeredménye, egy szempontból mindenképpen újdonságot hoz majd a találkozó: először fordul elő az Európa-bajnokságok történetében, hogy egy csapat külföldi edzővel jut diadalra. Sőt, erre még a világbajnokságok során sem volt példa: a legközelebb hozzá az 1958-as svéd csapat (kispadján az angol George Raynorrel), illetve az 1978-as holland gárda (amelyet az osztrák Ernst Happel irányított) járt hozzá.

a várható kezdőcsapatok
Portugália: Ricardo - Miguel, Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Figo, Costinha, Deco, Maniche, Cristiano Ronaldo - Pauleta.

Görögország: Nikopolidisz - Szeitaridisz, Kapszisz, Dellasz, Fisszasz - Jannakopulosz, Basszinasz, Zagorakisz, Kacuranisz - Vrizasz, Hariszteasz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK