Vágólapra másolva!
A másfél év kihagyás után újra birkózószőnyegre lépő Bárdosi Sándorral nem bírtak az ellenfelei a csapatbajnokság első fordulójában, a sydneyi olimpia ezüstérmese még a harminc kilóval nehezebb ellenfelét is kétvállra fektette.

Vasárnap a BVSC Tatai úti csarnokában a birkózók csapatbajnoksága a régi idők hangulatát idézte, feszültségekkel teli, parázs összecsapásokkal. Egy ízben a versenybíróság elnökének is közbe kellett lépnie, hogy az egyik felhevült tréner ne "köcsögözze" le az ellenfél versenyzőjét, s nagy kavarodás támadt azután is, hogy kiderült, a BVSC-s Módos Csaba két meccset már le is birkózott a 74 kg-ban, holott 74,10 kg-val mérlegelt, és ezúttal nem volt súlyengedmény.

"Ha én nem ötvenhét kiló, hanem ötvenhét kiló és egy deka lettem volna, nem indulhattam volna az ötvenhét kilóban" - szögezte le az eset kapcsán Varga János, a mexikóvárosi olimpia légsúlyú bajnoka. Jelen esetben kiderült, a mérlegelést végző bíró 74,10-et diktált a jegyzőkönyvbe, a versenyző viszont úgy értette, hogy "hetvennégy, jó". És senki nem szólt neki, hogy tévedésben van... "Ha tudom, hogy még van rajtam tíz deka felesleg, lett volna időm leadni. Vagy azt gondolták, hogy 74,10-zel mérek be a 84 kg-ba?" - kérdezte Módos a versenybíróságtól, amely kétségkívül nagyot hibázott, hogy nem szúrta ki, a nap során előzőleg már kétszer birkózott a 74 kg-ban. Ám ezeket a meccseket a BVSC olyan nagy fölénnyel nyerte meg, hogy csak a pontarányon kellett utólag módosítani; a CSABI, azaz a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola ellen pedig a túlsúlyos Módos már nem lépett szőnyegre.

A BVSC azonban ezen az összecsapáson nélküle is diadalmaskodott a csapatbajnokság kétségkívül legkellemesebb színfoltját jelentő, 35 éves átlagéletkorú csepeli öregfiúk ellen. A CSABI csatasorba állította a korábbi Eb-ezüstérmes, 38 éves Óváry Lászlót, az 1991-ben vb-5., immár 40 éves Elekes Endrét, akik időnként a fülükön vették a levegőt, de nagy meccseket is nyertek. Hozzájuk képest a másfél év kihagyás után újra birkózószőnyegre lépő Bárdosi Sándor szinte sihederként hatott a maga 31 évével. A sydneyi olimpia kötöttfogású 85 kg-os súlycsoportjának ezüstérmese 91,50 kg-val mérlegelt be a 96 kg-ba, de a 120 kg-ban is vállalt meccset. A Sziget SC ellen az éppen 120 kilós Balogh Zsolttal oktatófilmbe illően bánt el: az első menetet 9-0-ra nyerte, a másodikban pedig 4-0-ra vezetett, amikor kétvállra fektette az ellenfelét.

S a BVSC ellen is sikerrel abszolválta mindkét mérkőzését, itt a 96 kg-ban szabadfogásban 2-0-ra és 4-2-re, kötöttfogásban kétszer 1-0-ra nyerte a meneteket Rizmayer György ellen. Ezen a meccsen Bárdosi a legszebb napjait idézően pattant talpra, amikor őt küldték térdelő helyzetbe. A nagy rangadó azonban nem jött össze, az éppen tíz évvel ezelőtti vb-ezüstérmes Kismóni Jánost a BVSC a 130 kg-ba tolta fel. A Kaposvár és az Eger pedig nem állított ki senkit Bárdosi ellen.

"Nagyon jól esett a birkózás, és az egész csapatunk jól birkózott. Az viszont itthon szomorú fényt vet a sportágra, hogy kedvtelésből, hobbiból birkózó öregeknek kell elindulniuk ahhoz, hogy színvonalas, jó verseny legyen a csapatbajnokság. A legszebb akciókat tőlünk lehetett látni, ami ciki a sportágnak és a magyar szövetségnek is. Ami engem illet, tartom magam ahhoz, hogy egyéni versenyben már nem akarok indulni, csapatban azonban még láthatnak birkózni" - nyilatkozta Bárdosi Sándor.

A csapatbajnokság B csoportjában a BVSC végzett az élen, megelőzve az Egert és a CSABI gárdáját. Negyedik a Vasas, ötödik a Kaposvár, hatodik a Sziget SC lett.