Vágólapra másolva!
Aranyérmet szerzett a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie összeállítású tőrcsapat a genti vívó Európa-bajnokságon. A magyarok a döntőben 45-31-re verték a címvédő oroszokat.

Jól kezdődött a finálé: Ujlaky 5-2-re verte Ajda Csanyajevát. A következő asszóban viszont Mohamed 3-1-re kikapott Janna Ruzavinától, majd Knapek 2-2-t vívott Jevgenyija Lamonovával. Az első kört követően így 8-7-re vezetett a magyar csapat. Ezután Mohamed 5-0-ra lelépte Csanyajevát, Ujlaky azonban 7-4-re kikapott Lamonovától. Knapek helyére Varga állt be, s 3-3-at ért el Ruzavinával szemben (20-17). Az utolsó szakaszt Varga kezdte egy 3-3-as asszóval, majd előbb Mohamed növelte az előnyt 6-4-es sikerével, végül pedig Ujlaky parádézott, 15-10-re verve az egyre jobban kapkodó Ruzavinát.

Rendkívül összeszedetten, koncentráltan és fegyelmezetten vívtak a magyarok, ezzel megérdemelten arattak diadalt. A nap során korábban, a negyeddöntőben 28-25-re verték a franciákat, az elődöntőben pedig változatos összecsapáson 40-39-re az olaszokat.

"Gyakorlatilag végigvertük a világot, hiszen a legjobbak közé tartozó franciákon, olaszokon és oroszokon keresztül jutottunk el a győzelemig" - kezdte értékelését Bernát Zoltán, a fegyvernem szövetségi kapitánya. "A franciák ellen magabiztosan vívtunk egészen az utolsó pillanatokig, amikor feljöttek, így izgalmas lett a vége. Az olaszokkal szemben megjártuk a mennyet és a poklot, majd megint a mennybe kerültünk. Tizenöt tus ide, a vége előtt nem sokkal négy oda, aztán egyenlítés és hosszabbításos győzelem, nem akármi. Az oroszok ellen aztán mindenki nagyon jól vívott. Elhatározott dolog volt, hogy Edinát vagy Virginie-t lehozom, Edina tűnt fáradtabbnak, így ő jött le. Bíztam Gabiban, remekül is vívott, s tudtam, ha vezetünk, az utolsó asszóban Virginie megőrzi az előnyt. Ezzel a győzelemmel most az olimpiai kvalifikációs világranglistán elsők vagyunk."

Európa-bajnokságon ezt megelőzően 1991-ben, Bécsben állhattak fel a dobogó legfelső fokára a magyarok a női tőr csapatversenyben.

Eredmények, női tőr csapatverseny:
az elődöntőben:
Magyarország - Olaszország 40-39
Oroszország - Lengyelország 45-42

a 3. helyért:
Olaszország - Lengyelország 45-34

a döntőben:
Magyarország - Oroszország 45-31

végeredmény, Európa-bajnok:
Magyarország (Knapek Edina, Varga Gabriella, Mohamed Aida, Ujlaky Virginie) 2. Oroszország (Jevgenyija Lamonova, Ajda Csanyajeva, Szvetlana Bojko, Janna Ruzavina) 3. Olaszország (Valentina Vezzali, Margherita Granbassi, Giovanna Trillini, Ilaria Salvatori)

Csütörtökön még a férfi kardozók versenyeit rendezték, a Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Lengyel Balázs alkotta együttes hatodik lett. A magyarok a 16-os táblán 45-33-ra legyőzték a lengyeleket, majd a negyeddöntőben 45-42-re kikaptak az ukránoktól, így eldőlt, hogy ezúttal nem állhatnak dobogóra. A folytatásban 45-33-ra verték a németeket, végül 45-41-re kikaptak az olaszoktól. Tőrben tíz, kardban tizenkét válogatott indult.

férfi kard, csapatverseny:
az elődöntőben:
Fehéroroszország - Franciaország 45-41
Oroszország - Ukrajna 45-44

a 3. helyért:
Franciaország - Ukrajna 45-43

a döntőben:
Oroszország - Fehéroroszország 45-30

végeredmény, Európa-bajnok:
Oroszország (Alekszej Jakimenko, Sztanyiszlav Pozdnyakov, Nyikolaj Kovaljev, Venjamin Resetnyikov)2. Fehéroroszország (Dmitrij Lapkesz, Aliakszandr Bujkevics, Valerij Priemka, Fedor Nyemirovics)
3. Franciaország (Julien Pillet, Nicolas Lopez, Vincent Anstett, Boris Sanson)
...6. Magyarország (Nemcsik Zsolt, Decsi tamás, Lontay Balázs, Lengyel Balázs)

Pénteken a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenyét rendezik.