Vágólapra másolva!
Bár perdöntő bizonyítékok nincsenek, a szakértők mégis azt állítják, hogy 40 éve doppingolás miatt halt meg Tom Simpson angol kerékpáros a Tour de France-on.

Az 1967. július 13-i, Marseille és Carpentras közötti 211 km-es szakaszon óriási volt a hőség, 45 Celsius-fok. A 29 éves Simpson két társával szökésre vállalkozott a Mont Ventoux-n. A triónak 1600 méteres szintkülönbséget kellett leküzdenie.

A két évvel korábbi országúti világbajnokságon aranyérmes Simpson megpróbálta fokozni a tempót, majd másfél kilométerrel a cél előtt összeesett. A kísérők ekkor még felsegítették, újra nyeregbe pattant, ám néhány méterrel odébb holtan rogyott össze. A szívmasszázs és a mesterséges lélegeztetés már nem segített.

Forrás: EPA

A Mont-Ventoux-n azóta is sokan látogatják Simpson emlékkövét

Orvosok elemezték a halottról készült képeket, amelyeken egyértelműen látszik, hogy Simpson szája habzott, szeme beesett, arca üreges volt. Ráadásul Simpson állítólag sosem rejtette véka alá, hogy doppingolt.

A BBC 1964-ben készült dokumentumfilmjében a kerekes egy orvosi cetlivel hadonászik, s a hotelágyon egy fehérjekészítmény látható. Az orvos pontosan felírta Simpsonnak, naponta mit kell bevennie: B vitamin, májkivonat, izomerősítőszer. Utóbbi akár engedélyezett készítmény is lehetett vagy hormonkivonat.

Ennek nyomán alakult ki az a nézet, hogy Simpson tragédiája lehetett az első dopping miatti halál a Touron.