Társoldalunk:

Meghalt a boksztörténelem egyik legnagyobb alakja

2012.06.12. 7:16

Szívroham következtében elhunyt a világ ökölvívásának egyik legnagyobb személyisége, Teófilo Stevenson háromszoros kubai olimpiai bajnok.

Egy kubai sporttisztviselő közlése szerint a 60 éves Stevensont hétfőn érte a halál Havannában. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Stevenson - akinek pusztító erejű jobb kezétől valósággal rettegtek ellenfelei - három egymást követő olimpián, 1972-ben Münchenben, 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában szerzett nehézsúlyban aranyérmet. Ez rajta kívül csak a magyar Papp Lászlónak és az ugyancsak kubai Felix Savónnak sikerült, ők szintén három-három olimpiai aranyat szereztek.

1976-os montreali győzelme után amerikai menedzserek 5 millió dollárt ajánlottak fel Stevensonnak, hogy profi bokszolónak állva megküzdjön a nehézsúly királyával, Muhammad Alival. Ő azonban kitartott a profizmust tiltó kubai forradalom mellett, és visszautasította az ajánlatot.

Stevenson az olimpiai érmek mellett három világbajnoki cím birtokosa is volt. Húszéves pályafutása alatt 321 mérkőzést vívott, ebből 301-et nyert meg.

Az aktív ökölvívás befejezése után edzőként, illetve a kubai ökölvívó szövetség alelnökeként tevékenykedett.