Vágólapra másolva!
Sastin Marianna aranyérmes lett, Barka Emese bronzérmet nyert a budapesti birkózó világbajnokságon. Sastin a finálé hajrájában vert helyzetbe került, de két bravúros dobással legyőzte ellenfelét.

Az 59 kilogrammos Sastin Marianna káprázatosan szerepléssel jutott a döntőig a Papp László Sportarénában. A 16 között a tajvani Hu Min-vent 9-0-s, a nyolc között a mongol Munkhtuya Tungalagot 7-0-s technikai tussal verte úgy, hogy összesen nem töltött öt percet a szőnyegen. Az elődöntőben a japán Ito Ajakát 47 másodperc alatt tusolta.

A döntőben a bolgár Tajbe Juszeint győzte le 8-2-re. A magyar birkózó 2-0-s vezetése után az ellenfél kevesebb mint fél perccel a vége előtt egyenlített, ezzel az utolsó akcióval ő állt nyerésre. Sastin azonban nem ijedt meg, és tíz másodpercen belül megcsinált két hárompontos dobást, ezzel technikai tusgyőzelmet aratott.

Sastin Marianna két vb ezüst után ért fel a csúcsra Forrás: MTI/Illyés Tibor

A korábban két vb-ezüstöt begyűjtő Sastin Magyarország első világbajnoki címét szerezte meg női birkózásban.

"Nem ijedtem meg a bolgár egyenlítésénél, mert ma az a nap volt, amikor 5:58 percnél is képes voltam akciót indítani, ráadásul érződött a riválison, hogy kezd fáradni" - nyilatkozta Sastin. "Ettől függetlenül sajnálom, hogy sikerült a kétpontos akciója, különben úgy zártam volna ezt a vb-t, hogy senki nem csinált rajtam pontot. Egész nap kiválóan ment a birkózás, úgy készültem, hogy bárki szembe jöhet."

Sastin egész nap ellenállhatatlan volt, csak két pontot tudtak ellene szerezni Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Tudtam, hogy Mariann az a versenyző, akinek akkora szíve van, hogy az utolsó másodpercekben is tud fordítani. Ez a siker már nagyon kijárt neki, végre neki jött össze minden ahhoz, hogy világbajnok legyen" - összegezte felesége teljesítményét edzője Wöller Ákos.

Az 55 kilogrammos súlycsoportban versenyző Barka Emese tussal győzte le a bolgár Mimi Hrisztovát a bronzmérkőzésen. A magyar birkózó még az első három perc letelte előtt megkontrázta riválisát, és tusveszélybe forgatta. A korábbi vb-ötödik nem tudott mit kezdeni a leszorítással, és két vállra került.

"A kiválóan sikerült felkészülésnek köszönhetően egész nap jól ment a birkózás, a közönség nagyon felspanolt és a végén feltettem a pontot az i-re" - mondta a 22 éves Barka győzelme után. "A célom az volt, hogy koncentráltan és jól birkózzak, ez összejött. Az idei eredmények alapján tudtuk, hogy ez elég lehet az éremszerzéshez. Mondhatni, hogy elégedett vagyok, de lesz ez még jobb is." Barka Emese hozzátette, úgy érzi, beérett, és mostantól számolni kell vele a világversenyeken.

Barka Emese (jobbra) bronzéremig jutott a hazai vb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor

Barka két győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol kikapott az Európa-bajnok svéd Mattssontól, ezután jöhetett a bronzmeccs.

A magyar válogatott három éremnél tart a vb-n, kedden Veréb István (84 kg) a szabadfogásúak között a vigaszágon versenyezve lett bronzérmes.