Dráma és fordulat helyett elbukott Australian Open-döntő

BABOS Tímea; MLADENOVIC, Kristina
Melbourne, 2019. január 25. Babos Tímea (b) és a francia Kristina Mladenovic az ausztrál Samantha Stosur és a kínai Csang Suaj elleni játszma közben a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének döntőjében 2019. január 24-én. MTI/AP/Mark Schiefelbein
Vágólapra másolva!
Hiába vezetett az első szettben Babos Tímea és Kristina Mladenovic, az Australian Open női páros döntőjében Samantha Stosur és Csang Suaj a fontos pillanatokban jobban koncentrált, kevesebbet hibázott és megérdemelten győzött 1 óra 36 perc alatt 6:3, 6:4-re. A 2. kiemelt, címvédő kettős 11 fogadóelőnyből csak egyet tudott megnyerni. 

Babos Tímea pályafutása hetedik Grand Slam-döntőjét játszotta péntek délután az Australian Openen – az elsőt címvédőként. A női párosban ez volt az ötödik fináléja a legmagasabb szinten – kétszer vegyes párosban jutott a győzelem kapujába. Az edzője, Nikola Horvat az első GS-döntőjére készült, így talán nem meglepő, hogy ő valamivel feszültebb volt.

Az Australian Open történetében, amióta a verseny a mai helyszínére, a Melbourne-parkba költözött (1988), összesen négy női páros tudta megvédeni a címét. Nem akármilyen kettősökről beszélünk. Martina Navratilova és Pam Shriver (1988-89), Gigi Fernandez és Natasa Zvereva (1993-94), Serena Williams és Venus Williams (2009-10), Sara Errani és Roberta Vinci (2013-14) alkotja ezt az elit társaságot.

A mérkőzés előtti úgynevezett beütésre 30 percet kaptak fél kettőtől a centerpályán. Babos Tímea ugyan csütörtökön még arról beszélt, hogy mindenképp a szabadban fognak beütni, mert arról könnyebb átállni a fedettre, mint fordítva, ehhez képest

a Rod Laver Aréna tetejét bezárták, mert 44 fokot mutatott ekkor a hőmérő.

Délután 2-ig embertelen hőség volt Melbourne-ben pénteken Forrás: AFP/Saeed Khan

Persze megtehette volna a magyar és a francia, hogy egy külső pályán üt be, de az fontosabb volt, hogy a Rod Laverben teniszezzenek kicsit, szokják a méretét, a pályát.

Délután 3 órakor kezdődött a program a Rod Laver Arénában, és a legendák döntőjét már nyitott tetővel rendezték, mert

egy óra alatt több mint tíz fokkal csökkent a hőmérséklet, 45-ről, 33-ra.

A négy szereplő annyi instrukciót kapott a szervezőktől, hogy legkésőbb 4-ig fejezzék be a mérkőzést. Jonas Björkman, Thomas Johansson, Mark Philippoussis és Mansour Bahrami megoldotta a feladatot, idejében elkezdődhetett a női páros döntő.

A címvédők egyetlen játszmát vesztettek a döntőig, azt is még a 2. fordulóban. Az ellenfél útja sokkal izgalmasabban alakult.

Samantha Stosur és Csang Suaj búcsúztatta az első kiemelteket,

majd az elődöntőben egy másik cseh kettőst is döntő játszmában győzött le az ausztrál és a kínai – azon a meccsen 15 brék volt összesen.

Stosur és Csang 2013-ban indult először együtt, az oszakai döntőben Mladenovic és akkori partnere, Flavia Pennetta állította meg őket. Csang 2015-ben vissza akart vonulni, mert az egyéniben kiesett az első százból.

Stosur győzte meg, hogy ne adja fel, folytassa.

A barátságuk azóta is töretlen, de nem játszanak annyit együtt, mint Babos Tímeáék. A tavalyi US Openen álltak össze újra, New Yorkban épp Babos és Mladenovic győzte őket le az elődöntőben (6:4, 7:6) – legutóbbi 14 meccsükből az egyetlen vereségük. Csang Suaj volt az egyetlen, aki korábban nem játszott még Grand Slam-döntőt, és nem tudott a top 20-ba sem bekerülni a női páros ranglistán. Stosur 61, Babos 13 héten át állt a ranglista élén, Mladenovic a 2. helyig jutott.

Babos Tímeának és Kristina Mladenovicnak arra nem volt esélye, hogy visszavegye az elsőséget

a cseh Krejcikova-Siniakova duótól, mert nekik 2000 pontot kellett megvédeniük az Australian Openen.

Babosék a fontos pillanatokban hibáztak a döntőben Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Samantha Stosur játszott már döntőt Melbourne-ben, 2006-ban, amikor Babos Tímea és francia párja egyaránt 12 éves volt. Az ausztrál, az amerikai Lisa Raymond oldalán, akkor két meccslabdáról kapott ki egy kínai kettőstől. Jellemző Stosurra, hogy a hazai pályán elvesztett döntő előtt a US Opent nyerték meg, majd a Roland Garroson maradtak veretlenek.

Babos Tímea és az edzője is úgy gondolta a mérkőzés előtt, hogy ők az esélyesebbek. Ha tudják hozni az elmúlt fordulókban mutatott játékot, akkor nem lehet gond.

Megvan a taktika ellenük, de a legfontosabb, hogy hozzuk az alapjátékunkat: jó szerva, jó ritörn, és a hálónál aktívan mozogni. Ha ezeket teljesítjük, akkor mi vagyunk az esélyesebbek. Ilyen nagy meccsen mindig a rizikó a fontosabb, ki az, aki bátrabb, és képes a fontos helyzetekben jól játszani. Biztonsági játékkal még senki nem nyert nagy tornát" – magyarázta még csütörtök délután Babos Tímea.

Maratoni gémmel indult a döntő: Stosur adogatott, és hiába szervált hatalmasakat, 180 km/óra felett süvített a labda, Mladenovic szenzációsan ritörnözött, és Babos is okosan teniszezett. Összesen nyolcszor volt egyenlő, és a 2. kiemeltek négy fogadóelőnyhöz jutottak, de

az ausztrál nem remegett meg.

A kimaradt lehetőségek nem okoztak zavart a fejekben, előbb Babos, majd Mladenocic nyerte magabiztosan az adogatását, és a kettő között sikerült elvenni Csangét (3:1).

Nagyszerűen ment a játék ekkor, de a duplabrék nem jött össze. Parádés, látványos labdamenetekben dőltek el a pontok, és a kínai egyre jobban játékba lendült, húzta magával az ausztrált. Talán az okozott némi törést a címvédők játékában, amikor Babos Tímea adogatójátékát 40:15-ről elbukták. A felgyorsult tempó, a szinte hibátlan tenisz a másik oldalon azt eredményezte, hogy

3:1-ről 3:5 lett, és Stosur a szettért szerválhatott.

Az ausztrál adott még egy esélyt, összesen három kettőshibát adogatott, de az egyetlen fogadóelőny elment, vele a játszma is 50 perc alatt 3:6-ra. Egyetlen adat: Babos Tímeáék kilenc bréklabdából egyet értékesítettek, az ellenfél kettőből kettőt.

Samantha Stosur és Csang Suaj jobb volt a fontos pillanatokban Forrás: AFP/David Gray

A 2. szettben 3:3-ig megint a magyar és a francia nyerte magabiztosabban az adogatását, mindössze négy pontot veszítve, miközben Stosur szervájánál labdájuk volt a 4:2-höz. Megint kimaradt, és 3:3-nál Csang nyerő röptét ütött a fogadóelőnyüknél.

Ettől kezdve csak abban bízhattunk, hogy ha Babos Tímea hozza az adogatását, akkor Stosur az Australian Open-serlegért adogatva megremeg. A forgatókönyv majdnem megvalósult, de az igazi dráma, a várt fordulat elmaradt. Hiába volt Baboséknak labdájuk az 5:5-höz (30:40), ezt sem sikerült megcsinálni. Stosur aztán az első meccslabdánál kettőshibát adogatott, de a másodiknál valahogy beütötte a 2. adogatását, és kivárta amíg Babos Tímea hosszút üt a fonákkal: 1 óra 36 perc alatt az ausztrál és a kínai 6:3, 6:4-re győzött.