Társoldalunk:

Egyre nagyobb a balhé az olimpia maratonfutása miatt

2019.11.08. 07:10

Tovább tart a cirkusz a 2020-as nyári olimpia maratonfutó számai miatt. Most éppen arról olvasni, hogy a férfiak versenyét nem az utolsó napon kívánják megrendezni. A NOB úgy döntött, hogy a nagy meleg miatt nem Tokióban, hanem Szapporóban rendezik ezt a számot. A japánok idegesek és háborognak.

Gondoljanak csak bele, készülnek a hegymászók a Mount Everesthez, hogy felmenjenek rá, majd a 9 hónappal a mászás előtt közlik velük, hogy nem arra a hegyre fognak felkapaszkodni" - ezzel a találó hasonlattal érzékeltette Kazunori Asaba, a Japán Atlétikai Szövetség igazgatója az, mi zajlik a maratonfutás olimpiai versenyszáma körül Japánban. 

Toshihiko Seko, a szövetség másik munkatársa, aki korábban maga is lefutott néhány maratont, azt mondta, a NOB döntése egészen biztosan nem a sportolók érdekében született. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy a 2004-es athéni olimpián is jóval 30 fok felett volt a hőmérséklet, amikor a maratonfutást rendezték, mégsem merült fel senkiben az, hogy más helyszínt kellene az eseménynek keresni.

Ám a problémák itt nem értek véget. Azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Tokióból Szapporóba költöztette a maratonfutást, szinte kizárt, hogy a férfiak versenyét - a hagyományok szerint - az utolsó napon rendezzék. Nem lehet Tokiótól 800 km-re maratonfutást tartani 2020. augusztus 9-én, néhány órával a záróünnepség előtt, ami nem Szapporóban lesz" - mondta Josiro Mori, az olimpia szervezőbizottságának vezetője. "Ez logisztikailag kivitelezhetetlen".

Szapporóban rendszeresen megrendezik a Hokkaido Maratont, de most az sem biztos, hogy az olimpia mezőnye ezen a jól bevált pályán teszi majd meg a 42195 métert. Nagyobb az esélye, hogy egy körkörös pályán kell lefutni a távot.

Katsuhiro Akimoto, Szapporó polgármestere is megszólalt az ügyben. "Nem szeretnénk, ha az olimpiai versenyszámok megtartása extra költséget jelentene a városnak". A polgármester keményen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy Tokió és az olimpia szervező bizottsága haladéktalanul fejezze be azt a cirkuszt, ami az esemény körül zajlik. Nagyon remélem, hogy a szervezők hamarosan végleges tervvel állnak elő és figyelembe veszik azt, hogy Szapporóban is élnek emberek. Azt szeretném, ha az itt élők mindennapjait a legkisebb mértékben nehezítené meg az olimpiai versenyszámok megrendezése."

Tosiro Muto, az olimpiai szervező bizottság egyik igazgatója pénteken tett látogatást Szapporóban. Megígérte, hogy a rendezés nem ró extra költségeket a városra, a számlát nem Szapporónak kell kifizetnie.