Társoldalunk:

Meghalt a kilencszeres magyar bajnok bokszoló

2020.10.20. 11:50

Életének 64. évében váratlanul meghalt a Budapesti Honvéd legendája, a világbajnoki ötödik és kilencszeres magyar bajnok Danyi Jenő. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke Bajkai István, és a teljes menedzsment őszinte részvétét fejezi ki Danyi Jenő családjának ebben a nehéz pillanatban - írja közösségi oldalán MÖSZ.

Danyi Jenő hatalmas ütő volt, rengeteg mérkőzése fejeződött be idő előtt, és sportpályafutása mellett hentesként is dolgozott. A legendás háromszoros olimpiai bajnok Papp László tanácsait megfogadva számos nemzetközi sikert ért el. 1974 és 1983 között kilenc alkalommal lett magyar bajnok, az 1980-as eseményt ki kellett hagynia.

1973-ban a jugoszlávok elleni csapattalálkozón szerepelt a junior magyar válogatottban, ahol az 1976-os montreali olimpiai ezüstérmese, Tadija Kacsar ellen győzelemmel mutatkozott be a nemzetközi porondon.

Az 1974-es junior Eb-t követően aranyérmes lett a Balaton Junior Kupán, amely egy roppant erős nemzetközi torna volt a maga idejében, majd a magyar bajnokságon is győzni tudott mindössze 18 esztendősen.

Második felnőtt magyar bajnoki címét 1975-ben szerezte, majd az angolok elleni csapattalálkozón a nemzeti válogatottban is bemutatkozhatott. 1976-ban a Dobó emlékversenyen lett aranyérmes,mielőtt újra megvédte volna magyar bajnoki címét

Az 1978-as világbajnokságon szerepet kapott a magyar csapatban. Az 1979-es kölni Európa-bajnokságon a legjobb nyolcig menetelt. A Honvéd Kupán 1980-ban ezüstöt, míg egy évvel később, valamint 1982-ben aranyat szerzett, pályafutása során szovjet, kubai és keletnémet klasszisokat is legyőzve.

Az 1982-es renói világbajnokságon a pontszerző ötödik helyen zárt a magyar csapat legeredményesebb ökölvívójaként. A finn Lasse Friman és a holland Gilbert Hallie legyőzésével jutott el a legjobb nyolc közé, ahol a későbbi világbajnok amerikai legenda, Mark Breland állította csak meg. Utolsó magyar bajnoki címét 1983-ban szerezte meg.