Társoldalunk:

Nem ütheti ki egymást Mike Tyson és Roy Jones Jr.

2020.11.25. 11:15

A szombati, mondhatni sporttörténelmi bemutatómérkőzés előtt kedden megegyezett az összecsapás szabályaiban Mike Tyson és Roy Jones Jr. 

A két veterán harcos – Tyson 54, Jones 51 éves – a kaliforniai Carsonban lép újra a kötelek közé, és miután számos helyről lehetett aggódó hangokat hallani, ők maguk is belátták, hogy egészségük megóvása érdekében érdemes különleges szabályrendszert felállítani a várva várt összecsapásra.

Így a felek megegyeztek abban, hogy a mérkőzés nyolcszor kétperces menetekből fog állni, nem lesznek a ring mellett pontozóbírók, azaz a csata végén nem fognak eredményt, így győztest sem hirdetni. Amennyiben valamelyik bunyós felszakad, azaz vérző sebe keletkezik, azonnal beszüntetik a mérkőzést. 

A két öreg harcos nem fog fejvédőt viselni, viszont a profi bokszban megszokottnál nehezebb, 12 unciás kesztyűkben püfölik majd egymást.

És, ami a legfontosabb: a két ökölvívó nem ütheti ki egymást, hiszen egy olyan erejű találat, ami a földre küldi valamelyiküket ebben a korban már súlyos károsodást is okozhat.

Mike Tyson még alig múlt 20 éves, amikor 1986-ban megszerezte első nehézsúlyú bajnoki övét, ezzel a mai napig ő súlycsoport valaha volt legfiatalabb világbajnoka. 1987 és 1990 között ő volt a vitathatatlan nehézsúlyú bajnok, azaz valamennyi szervezet öve nála volt. Pályafutása során 50 győzelem (44 K.O.-val) mellett hat vereséget számlál, két mérkőzésén pedig nem hirdettek eredményt.

Roy Jones Jr.-t a valaha volt egyik legjobb bokszolónak tartják, aki 66 mérkőzéséből 47-et nyert meg kiütéssel, és 9 alkalommal kapott ki. Ennél azonban beszédesebb, hogy a középsúlyból indulva, nem csak ott, hanem nagyközépsúlyban, felnehéz- és nehézsúlyban is világbajnoki címig jutott, amihez hasonlóra egyetlen másik bokszoló sem volt még képes.

A Mike Tyson–Roy Jones Jr. összecsapásra november 28-án kerül sor a kaliforniai Carlsonban, magyar idő szerint éjjel 2 órától.

Címlapi kép: Mike Tyson (balra) kiüti az akutális nehézsúlyú világbajnokot, Travor Berbicket Las Vegasban 1986 november 22-én (Photo: Carlos SCHIEBECK / AFP)