A tenisz botrányhőse szenzációs dolgokra képes, de csak ha kedve van játszani

Nick Kyrgios tenisz Australian Open
Australia's Nick Kyrgios throws his racquet as he plays against France's Ugo Humbert during their men's singles match on day three of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 10, 2021. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Nick Kyrgios már régen a sportág egyik legnagyobb alakja lehetne, ha egy kicsit komolyabban venné magát. Az ausztrál teniszező idén lesz 26 éves, és tehetsége alapján már hosszú idő óta bőven a legjobb tízben kellene lennie a világranglistán. Azonban ehhez a mentális oldalát is rendbe kellene tennie a dolgainak, mielőtt a teljes karrierjét elvesztegeti.

Egy Nick Krygios mérkőzésre nem feltétlenül azért ül le az ember, mert győzelmet vár a görög édesapa és indonéz édesanya gyermekeként 1995. április 27-én, Ausztráliában született játékostól. Sokkal inkább azért, mert tudja, hogy egy olyan showműsort kap abban az egy-két órában, amilyet szinte egyetlen másik teniszezőtől sem.

A láb közötti ütések, váratlanul megütött alsó szervák, felugrásból bebombázott tenyeresek – félelmetes, hogy mennyire érzi a játék ezen oldalát.

Nick Kyrgios nem egyszerű eset, de nincs olyan, hogy reménytelen Forrás: AFP/William West

Azonban a tenisz ezen a szinten már nem csak ennyiből áll. Aki a legjobb szeretne lenni, annak mentálisan is nagyon rendben kell lennie. Ez az, amivel Kyrgios nagyon szenved – minden idők legjobbjai közül talán csak John McEnroe hasonlítható hozzá ebből a szempontból.

Elég csak a hétszeres Grand Slam-győztes ikon legendás 1981-es wimbledoni kifakadásával összehasonlítani Kyrgios bármelyik tombolását.

„Nem mondhatod komolyan! Ez a labda bent volt! Rajta a vonalon!" – hangzott McEnroe felkiáltása. Kyrgios is kihirdette jó párszor fejhangon „A világ legrosszabb bírója" díj győztesét, az egyik Laver-kupán közösen is megtették ezt.

A sorozatos sportszerűtlen megnyilvánulásaival és ütőtöréseivel kapcsolatban maga McEnroe is hangot adott nemtetszésének.

– mondta a legenda még 2016-ban róla, majd két évvel később az elmúlt tíz év legtehetségesebb játékosának nevezte.

Hogyan vehetné bárki komolyan Kyrgiost, amíg ő sem veszi magát komolyan?

Számos alkalommal elmondta, hogy igazából nem is annyira szeret teniszezni. Sokkal jobban szereti a kosárlabdát. Éppen ezért rázta őt meg annyira bő egy évvel ezelőtt Kobe Bryant halála. Másnap Rafael Nadal ellen az Australian Openen minden idők egyik legjobb kosarasának tiszteletére egy Los Angeles Lakers mezben, zokogva ment ki bemelegíteni.

Nick Kyrgios is megemlékezett Kobe Bryantről egy évvel ezelőtt Forrás: AFP/Saeed Khan

2020 januárjában amúgy is úgy tűnt, hogy végre felnőtt ember válik belőle.

A teniszezők közül senki nem viselte annyira a szívén az ausztrál erdőtüzek okozta válságot, mint ő.

Azon a Nadal elleni nyolcaddöntőben is csak nüanszokon múlt a siker: 1-1-es szettállás után a következő két játszmát egyaránt tie-breakben veszítette csak el. Az azon a tornán általa korábban kigúnyolt spanyol ellen is volt ugyan egy ütőtörése, mégis érettebben játszott, mint az azt megelőző időszakban.

Ezúttal nem volt szüksége olyan megoldásokra, mint amit 2019-ben Cincinnatiban bemutatott:

A Karen Hacsanov elleni mérkőzésén annyira felidegesítette magát, hogy fogott két ütőt és bevonult az öltözőfolyosóra összetörni őket.

Erre azért volt szükség, mert így nem tudta őt megbüntetni érte a vezetőbíró. Miután visszatért mutatványa után a pályára, a bíró mégis figyelmeztette, de nem ütőtörésért, hanem időtúllépésért. „Miért figyelmeztetsz? Nyugodtan szerválhatott volna" – mondta, majd halálos nyugalomban feltette a gripet az ütőjére.

A koronavírus-járvány sem jött jól neki, novemberben bevallotta, hogy már régóta depresszióval küzd, és 2018 óta pszichológushoz is jár:

– mondta a Stellar magazinnak, aki a női világelső Ashleigh Bartyhoz hasonlóan Ausztráliában vészelte át a tavalyi évet. "Amikor újraindultak a tornák, én otthon maradtam Canberrában a szüleimnél, mert nem akartam távol lenni a családomtól" – tette hozzá.

Számítógépes játékokkal játszottam, ott kiéltem magam. Őszintén szólva nem sok ember hiányzott a körversenyről, leszámítva az ausztrál srácokat és a néhány barátomat" – nem egyszerű eset, annyi szent. Ennek ellenére csak a nehéznek mondható sorsolása miatt búcsúzott korán az idei év első Grand Slam-tornáján.

Az első fordulóban még könnyedén verte a portugál Frederico Ferreira Silvát, majd rögtön a második körben már egy kiemelttel kellett megmérkőznie: a 29. helyen kiemelt francia Ugo Humbert ellen szetthátrányból fordítva jutott tovább.

A US Open-győztes Dominic Thiem ellen úgy teniszezett, ami szinte bárki ellen elégnek kellett volna, hogy legyen.

Azonban az osztrák pont abban erős, ami Kyrgios legnagyobb gyengesége.

Az ausztrál a két nappal azelőtti ötszettessel a lábában is zseniálisan játszott, nagyon sokat segített neki a hazai közönség, a második szettet például egy alsó szervával nyerte meg. Ám ez sem volt elég neki. Thiem összeszedte magát, és a tavalyi, Alexander Zverev elleni US Open-döntő után második emlékezetes, 0-2-ről való fordítását mutatta be.

Kyrgios két tökéletes szett után a harmadikat nem tudta behúzni, így a 3. körben búcsúzott a tornától. Legjobb Grand Slam-eredményeihez már-már szürreálisan sokat kell visszamennünk az időben. 2014-ben, élete első wimbledoni tornáján, valamint 2015-ben Melbourne-ben is negyeddöntőbe jutott.

Nem sokan győzik le Rafael Nadalt 19 évesen Forrás: AFP/Andrew Yates

A hét évvel ezelőtti wimbledoni tornán alig múlt 19 éves, és csak szabadkártyával indulhatott el. Kyrgios itt bizonyította először, hogy mekkora tehetsége van ehhez a sporthoz. Felszabadult teniszével és látványos megoldásaival még Nadal ellen is maga mellé tudta állítani a közönséget. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy Nadal mellett Roger Federert és Novak Djokovicot is legyőzték első egymás elleni mérkőzésükön.

Azt már bemutattuk korábban, hogyan gúnyolta ki Nadalt a tavalyi Australian Openen, de még a spanyolnál is több baja van Djokoviccsal – a jó barátja, Thanasi Kokkinakkis oldalán megvívott párosmeccsen a 17-szeres Grand Slam-győztes játékos híres köszöntését gúnyolta ki az üres lelátók előtt.

„- Ki a jobb játékos? Te, vagy Andy Murray?
- Egyértelműen Andy Murray. (...) Ő minden idők egyik legjobbja.
- De ne feledkezzünk meg Novak Djokovicról sem.
- Kiről?
- Novak Djokovicról.
- Az meg ki?
- Egy szerb teniszező.
- Ja, tényleg."

Kyrgios a nézőkkel is különleges kapcsolatot ápol... Amikor éppen nem üvöltözik a labdamenetek közben bekiabáló rajongókkal, akkor egy-egy győztes labdamenet után lepacsizik az első sorban ülőkkel. Sőt, a 2019-es washingtoni tornán egy szurkolót kérdezett meg meccslabdánál arról, hogy hová üsse a szervát. Bejött neki, majd kiment megölelni a jó tippet adó személyt.

Nem hiába, szenvedélye a szórakoztatás.

Ezt nem csak egyéniben, hanem párosban is bizonyítani szokta. Elég csak a tavalyi Australian Openre gondolni, ahol a fiatal amerikai Amanda Anisimovával az oldalán indult vegyes párosban. Nem jutottak sokáig, de minkét meccsükön megkapták azt a nézők, amiért kimentek: showműsort és vidám pillanatokat.

Egy szuperhősfilmre vagy akciófilmre sem azért ül be az ember a moziba, mert Oscar-díjas produkciót vár. Nick Kyrgios mérkőzéseit sem ezért követjük kiemelt figyelemmel.

Csak a tehetségével senki sem nyer hat tornát az ATP Touron úgy, hogy a döntőkben Marin Cilic, John Isner, Alexander Zverev és Danyil Medvegyev áll a háló túloldalán. Ott van benne minden, amiért még így pályafutása felénél sem szabad őt leírni. A remény mindig ott lesz, hogy Nick Kyrgios egyszer két héten át stabilan teniszezzen. Csak győzzük türelemmel kivárni.