Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkozásért Alapítvány alapító kurátora, Kállai Gábor nemzetközi nagymester, FIDE Szenior tréner az év utolsó napján meghalt - írja az atv.hu.

Kállai Gábor 14 éves korától kezdve minden percét a sakkozás töltötte ki, 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben pedig nagymesteri címet szerzett – áll az Alapítvány Facebook-bejegyzésében.

„Mindezen időszakban Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett, valamint tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt. Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel, ötleteivel népszerűsítette a sakkot. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette a magyar férfi válogatottat" – írják.

Hozzáteszik, hogy a Kaszparov Sakk Alapítványban számos kiváló tanítványa volt. Idehaza számtalan vezetői és társadalmi pozíciót töltött be a sakkéletben és az MTK-ban, ahol az utolsó éveiben edzősködött is, „emellett tíz éve a Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik motorja volt."

„Váratlan, korai távozásával a magyar sakktársadalom hatalmas veszteséget szenvedett, fiatalos mosolya örökké hiányozni fog. Temetéséről később intézkednek, a Magyar Sakkozásért Alapítvány a saját halottjának tekinti" – jelentik ki a posztban.