Megszakadt Rafael Nadal elképesztő Grand Slam-sorozata

2022 US Open - Day 8 GettyImageRank2 grand slam us open tennis championships wta tour atp tour tennis Horizontal SPORT TENNIS
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 05: Rafael Nadal of Spain reacts to a point against Frances Tiafoe of the United States during their Men’s Singles Fourth Round match on Day Eight of the 2022 US Open at USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 05, 2022 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Mike Stobe/Getty Images/AFP (Photo by Mike Stobe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A korábbi világelső Rafael Nadal már a nyolcaddöntőben búcsúzott az amerikai nyílt teniszbajnokság férfiversenyében.

A 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes spanyol játékost hétfőn a 22. helyen kiemelt amerikai Frances Tiafoe győzte le négy szettben. A 3 óra 32 perces mérkőzésen a győztes 18, a vesztes kilenc ászt szervált, ám utóbbinak ugyanannyi kettős hibája is volt.

A másodikként rangsorolt Nadal januárban megnyerte az ausztrál, júniusban a francia nyílt bajnokságot, júliusban pedig elődöntős volt Wimbledonban, de sérülés miatt visszalépett, vagyis sorozatban 22 Grand Slam-mérkőzésen győzött.

A legutóbbi 16 Grand Slam-tornán, amelyen indult, kivétel nélkül eljutott legalább a negyeddöntőig, de most ez a sorozata is megszakadt.

Az utolsó labdamenet:

Tiafoe a 2019-es Australian Opent után másodszor jutott negyeddöntőbe Grand Slam-tornán. A meccs után elmondta, segítette a játékban, hogy esélytelennek tartották.

"Néhány éve, amikor Rafával találkoztam, azt mondtam, jó ellene játszani.

Végig akarok menni az úton, de még mindig nem érzek nyomást magamon. Csak azért vagyok itt, hogy nagyszerűen teniszezzek, és élvezzem a játékot" - nyilatkozta.

2014-ben még csak edzőpartnere volt Nadalnak a 16 éves Tiafoe:

A 24 éves Tiafoe korábban kétszer találkozott Nadallal, de egyetlen szettet sem tudott nyerni, sőt még bréklabdáig sem jutott el ellene.

"Találhatnék kifogásokat, de egyszerű, ami történt: ha nem azon a szinten játszol, amelyen kellene, akkor nem nyerhetsz. Ma az ellenfelem volt a jobb játékos. Panaszkodhatnák sok minden miatt, de nem hiszem, hogy az változtatna a helyzeten. Kritikusnak kell lennem önmagammal" - mondta Nadal.

Egy nappal korábban az elsőként rangsorolt orosz Danyiil Medvegyev is kiesett, így

22 év után fordult elő ismét, hogy az első két kiemelt nem jutott a negyeddöntőbe New Yorkban.

Tiafoe következő ellenfele a kilencedik kiemelt orosz Andrej Rubljov lesz.

A női mezőnyben az első helyen kiemelt lengyel Iga Swiatek az első játszmát elveszítette az amerikai Niemeier ellen, azt követően viszont javult a játéka, és bár a második szettben nagyobb küzdelemben tudott kiegyenlíteni, a harmadikban már nagyon simán, 6:0-ra nyert, így 2 óra 24 perc alatt a továbbjutást ünnepelhette.

Swiatek az első lengyel teniszezőnő, aki negyeddöntős a US Openen, ellenfele az elődöntőbe kerülésért pedig a hazai közönség előtt szereplő Jessica Pegula lesz.

Eredmények, nyolcaddöntő:
férfiak:
Tiafoe (amerikai, 22.)-Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:3
Sinner (olasz, 11.)-Ivaska (fehérorosz) 6:1, 5:7, 6:2, 4:6, 6:3
Rubljov (orosz, 9.)-Norrie (brit, 7.) 6:4, 6:4, 6:4

nők:
Ka. Plisková (cseh, 22.)-Azarenka (fehérorosz, 26.) 7:5, 6:7 (5-7), 6:2
Szabalenka (fehérorosz, 6.)-Collins (amerikai, 19.) 3:6, 6:3, 6:2
Swiatek (lengyel, 1.)-Niemeier (német) 2:6, 6:4, 6:0
Pegula (amerikai, 8.)-Kvitova (cseh, 21.) 6:3, 6:2