Szijjártó Péter: Nagyon büszke vagyok Dzsudzsák Balázsra

BÁNKI Erik; SZIJJÁRTÓ Péter; DZSUDZSÁK Balázs
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) átadja a bajnoki serleget a debreceni Dzsudzsák Balázsnak a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC - Szombathelyi Haladás mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere szerint Dzsudzsák Balázs minden kétséget kizáróan megérdemelte azt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott rekordere, 109-szeres válogatott legyen. A politikus nehezen viseli, hogy kedvenc csapata, a Budapest Honvéd gyengén szerepel az NB I-ben. Szerinte Magyarország és Budapest képes lehet egy nyári olimpia megrendezésére. A külügyminiszter a Sportrádiónak adott hosszú interjút, ahol a kérdező lapunk sportrovatvezetője, Lantos Gábor volt. Most ezt a beszélgetést olvashatják el.

1989. július 12-én az Amerikai Egyesült Államok elnöke, George Bush Budapesten azt mondta, sportolni szeretne. Először a teniszt választotta, de a partnere elkésett, ezért a Vasas Pasaréti úti telepén futni kezdett, hatalmas fejtörést okozva ezzel a biztonsági embereknek, az elnököt védőknek. Amikor ön New Yorkban az ENSZ Közgyűlés reggelén futócipőt húz, mekkora gondot okoz az ottani bizonságiaknak?
Valószínűleg az égvilágon senkinek nem tűnök ott fel, mert az elmondottakhoz képest jóval kisebb stábbal indulunk útnak. Van amúgy egy kedvenc útvonalam New Yorkban. Ha a főkonzulátus épületétől - itt szoktam megszállni, ha a városban vagyok - elindulunk, kimegyünk a folyópartra, majd alulról megkerüljük Manhattant. Mire visszaérünk a konzulátushoz, az pont 21 km.

Egy félmaraton távja.

Ezt az utat nagyon szeretem, sokszor lefutom, ha a városban vagyok. A Central Park nekem egy kicsit monoton.

Amúgy van edzésterve? Vagy ír önnek valaki ilyet? Hiszen akik követik a közösségi oldalát, látják, hogy minden egyes utazása alkalmával sportol.
Futásban régen volt. A koronavírus-járvány előtt folyamatosan töltöttem le magamnak ezeket, meg kértem a szakemberek segítségét.

Jelentősen lelassultam. Ami a konditermi edzéseket illeti, ott a feleségemmel együtt követjük a személyi edzőnk tanácsait. Igyekszem minden nap hajnalban a konditeremben megjelenni, sportolni.

Három héttel vagyunk a dohai labdarúgó-világbajnokság döntője után. Külügyminiszterként mennyire tudja figyelni a sportvilág történéseit?
Igyekszem, alapvetően focirajongó vagyok. Mivel a két gyermekem utánpótláskorú focista, a közös programok kimerülnek a focizásban, a meccsnézésben, vagy a srácok mérkőzéseinek megtekintésében.

A bajnok Budapest Honvéd játékosai a kupával az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Honvéd - Videoton FC labdarugó-mérkőzés után a kispesti Bozsik József Stadionban 2017. május 27-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar futball és a magyar sport történéseiben otthon vagyok, a nemzetköziben kevésbé, ott inkább a gyerekek focikártyáit nézegetem, s ebből tudom leszűrni, hogy ki mennyit ér a piacon. A vb-döntőt a gyerekeimmel néztem meg, ezt nem lehetett kihagyni.

Honvéd-szurkolóként nem fájdalmas megélni a csapat mostani gyengébb szereplését?
Én a lelátó hangját tudom tolmácsolni, szakmai kérdésekben nem vagyok kompetens. Nyilván vérzik az ember szíve, hogy manapság minden egyes idényben a bentmaradásért küzd a csapat és ez a küzdelem minden évben egyre tovább tart. Az elmúlt szezonban az utolsó fordulóban dőlt ez el, ami nem volt kellemes érzés.

Sokszor van gyomoridegem a meccsek alatt, hogy most mi van a csapattal. Ugyanakkor a magyar futball szurkolójaként örülök annak, hogy van egy olyan együttes - a Ferencváros -, amely ebben az idényben ott lesz a nemzetközi kupaküzdelmek tavaszi folytatásában. A magyar futballt divat volt szidni, meg azokat az intézkedéseket is, amelyeket a sportág felemeléséért hoztunk. De azért szépen lépegetünk előre. A Fradi négy éve folyamatos csoporkörös csapat a nemzetközi kupákban. Ott egy olyan tudatos építkezés zajlott, amire büszke lehet minden magyar futballszurkoló.

Ha az életét a futball tölti ki, mi van a futsallal?
Az egy régi nagy szerelem volt. Még a Miniszterelnökségen dolgoztam, amikor az ottani kollégákkal kedvtelésből fociztunk.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője lekezeli a labdát a futsal NB II Keleti csoportjában játszott Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub - Csömör mérkőzés előtti bemelegítés közben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mivel nem voltunk annyian, hogy egy 5+1-es kispályás csapatot kiállítsunk, jött a futsal. Később Dunakeszin csináltunk egy futsalcsapatot, amely előbb az NB II-ben, majd az NB I-ben is elindult. A csapat egyik fele a közigazgatásban dolgozó futballszeretőkből állt, a másik pedig igazi futsalosokból. Ez akkor óriási élmény volt nekünk.

Kevesebben tudják, hogy a kosárlabdához is van kötődése, mert a győri női csapat megszületésénél is ott volt. Maradt ebből a kapcsolatból valami?
Már csak emberi, hivatalos nem. Én komáromi születésű vagyok, de Győrben nevelkedtem, a megyében a Győr-Sopron rivalizálás mindig is megvolt. Sopronban akkor két csapat játszott, a mostani Euroliga-győztes együttes elődje és a Soproni Postás, amely megszűnőben volt. Őket vettük át Győrbe. Nagyon sok energiát tettünk ebbe bele, hiszen Győr amúgy kézilabdafőváros volt, sokszoros BL-győztes együttessel. Mára egy komplexen működő, az NB I-ben is jól szereplő és utánpótlás nevelő bázissal rendelkező klub működik Győrben, amire büszkék lehetünk. 2012-ben az NB I-ben is aranyérmet nyertek, ebben a szezonban is nagyszerűen szerepelnek.

A Külügyminisztériumban alakult egy olyan osztály, amelynek az a feladata, hogy felkutassa a határon túl élő magyarok közül azokat, akik tehetséges sportolók és akiket esetleg el lehetne hozni a magyar válogatottakba játszani. Hogy áll most ez a munka?
Mi itt segítséget szeretnénk nyújtani. Történelmi okai vannak annak, hogy az ország és a nemzet határai nem esnek egybe.

A nemzetközi sportszervezetek ezt a helyzetet nem igazán tudják kezelni.

Lehet ma a világ tőlünk távol lévő pontján egy olyan, magyarul már nem beszélő fiatal, akinek a nagyszülei magyarok voltak.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Sportrádióban nyilatkozott Forrás: Sportrádió

Ez a fiatal könnyebben válik papíron magyar sportolóvá, mint az, aki a határon túl él, magyarul beszél és az egykori történelmi Magyarország területén lakik. Neki ugyanis a szülei vagy a nagyszülei soha nem voltak magyar állampolgárok, miközben mindig is magyarok voltak.

De mi nem akarunk erőszakosak lenni, segíteni szeretnénk. Az is kell ehhez, hogy az illető, aki a határon túl él, akarja ezt, meg az is, hogy az adott sportági szakszövetség részéről is meg legyen a fogadókészség. De erőszakkal senkit sem akarunk semmibe belekényszeríteni. Viszont ha van ilyen kölcsönös akarat, akkor mi nagyon szívesen segítünk ebben.

Miért szeret sportolókkal, volt sportolókkal együtt dolgozni?
Mert fegyelmezettek, pontosak, elhivatottak. Az olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel már régóta a Külügyminisztérium kötelékében dolgozik. A kosárlabdázó Honti Kata, a labdarúgó Vincze Ottó, a vízilabdázó Gór-Nagy Miklós, vagy a teniszező Taróczy Balázs is ott van a csapatban és erre én nagyon büszke vagyok.

Figyelem is azokat az idősebb sportolókat, akik erre alkalmasak lehetnek. A múltkor, amikor a soproni kosárlabdázók nálam jártak, mondtam a csapat ikonjának, Fegyverneky Zsófiának, hogyha úgy gondolja, szóljon, mert szívesen venném, ha nálunk dolgozna.

Amikor Magyarország pályázik egy nagy nemzetközi sporteseményre, mennyt tudnak ebben segíteni?
Szinte minden nagy sporteseményért való lobbizásban, kampányolásban és megrendezésében is van szerepünk. Ilyenkor a nagyköveteink népszerűsítik az adott pályázatot. Aztán, amikor eljön a verseny, akkor is van dolgunk, gondoljon csak a vízumkiadásokra, a beutazási engedélyek megadására, a különféle szabályok meghozatalára. Operatív szervezési feladatok ezek.

Az idei atlétikai vb megrendezésével egy sor végére érünk, hiszen emellett két vizes vb-t is rendezett már Budapest, társrendezőként benne voltunk a 2021-es labdarúgó Eb lebonyolításában is. A Forma-1-es Magyar Nagydíjak 1986 óta folyamatosan itt vannak, Mogyoródon. Ezek mögött vannak, kisebb sportesemények. De az atlétikai vb megrendezése után adott a kérdés: lesz-e valaha Budapesten nyári olimpia?
Nagyon jó lenne. Egyszer már pályáztunk volna, de azt vissza kellett vonni.

Én akkor értettem meg, hogy Budapest a maga fekvésével igazi olimpiára termett helyszín lehetne.

Szijjártó Péter külügyminiszter (középen), tőle balra Vobeczky Zoltán, a Sportrádió főszerkesztője, tőle jobbra pedig Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője Forrás: Sportrádió

Utólag könnyen okos az ember, de lett volna esélyünk a pályázat elbírálásakor. Nagyon bízom abban, hogy ez a sansz nem veszett el örökre.

A katari focivébé nyitónapján búcsúzott el Dzsudzsák Balázs, aki a görögök elleni meccsen szerepelt utoljára a magyar válogatottban. Ezzel ő lett a válogatottsági csúcstartó, 109-szer szerepelt a nemzeti csapatban. Mi jutott akkor eszébe, amikor ezt a meccset nézte?
Sokan tudják azt, hogy nekem Dzsudzsák Balázs a barátom. Nem tudok elfogulatlan véleményt mondani erről. Balázzsal sok időt töltünk együtt, a gyerekeim példaképe.

Neki ez a búcsúmeccs járt. Ő egy olyan válogatottnak lett a csúcstartója, ahol korábban Puskás Ferenc, Albert Flórián, Kocsis Sándor, Budai László, Göröcs János vagy Nyilasi Tibor játszott. Nem is értettem, hogy merülhetett fel, hogy neki nincs helye a csapatban, a görögök ellen is látszott, hogy bőven befért a csapatba. Mindezzel természetesen nem akarom megkérdőjelezni Marco Rossi szövetségi kapitány későbbi döntéseit, hiszen az eredmények őt minősítik és jó eredményekből szerencsére van bőven.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) átadja a bajnoki serleget a debreceni Dzsudzsák Balázsnak a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC - Szombathelyi Haladás mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Balázs óriási, fantasztikus karriert tudhat maga mögött. Én akkor ismerkedtem meg vele, amikor a PSV Eindhovenből az orosz Anzsi csapatába igazolt. Akkor is volt rengeteg okos ember, aki bírálta e döntése miatt. Nekem az volt a véleményem, hogyha akkor valakit az orosz bajnokságba hívnak, az nem olyan rossz dolog. E nyilatkozat után Dzsudzsák Balázs menedzsere, a szintén győri Vörösbaranyi József ismertetett meg bennünket egymással. Amit sokan nem látnak, hogy Dzsudzsák Balázs sikerei mögött mennyi munka, alázat és lemondás van. A sikereket, a csillogást látják. De azt nem, hogy ebben hány téli alapozás van, hány Nírlugosról Debrecenbe megtett út és mennyi lemondás.