Milák Kristóf: A térdelés a mi kultúránkban nehezen értelmezhető

MILÁK Kristóf ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ díj díjátadás díjátadó ünnepség FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré sportoló SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2023. január 9. Milák Kristóf úszó, az év férfi sportolója az M4 Sport - Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Mandiner interjút készített az Év férfi sportolójának választott Milák Kristóffal, aki beszélt az elmúlt évéről, a jövőbeli terveiről is.

Az olimpiai bajnok úszó elárulta, hogy mivel egyedül él, ezért az utóbbi időszakban kénytelen-kelletlen hozzászokott a házimunka elvégzéséhez, és miután egy hosszú edzésnap végén főznie kell magára, akkor is oda tud figyelni a kiegyensúlyozott étkezésre. Hozzátette, ebben szerepet játszott az edzőváltás is, ugyanis a tokiói sikere után Selmeci Attila helyett Wirth Balázs vette át az irányítását.

Két nagyon különböző mesterről beszélünk, s nem csak azért, mert Balázs korban közelebb áll hozzám. Úgy érzem, szükségem volt erre a váltásra."

Milák Kristófot meglepte, hogy ő lett az év férfi sportolója Forrás: MTI/Illyés Tibor

Milák hozzátette, a közeljövőben a pillangószámok mellett

a 100 méteres gyorsúszásban is szeretne a világ élvonalához tartozni,

még akkor is, ha ott a legsűrűbb a mezőny. Kedvenc számában, a 200 méteres pillangóúszásban pedig az 1:50-en belüli időeredmény a legközelebbi célja.

Az úszáson kívül a sportág egyéb történéseit is követi a 22 éves sportoló, aki elmondta a véleményét arról, hogy a FINA-ról World Aquatics névre váltó nemzetközi szövetség markáns döntéseket hozott a budapesti kongresszusán a transznemű sportolók ügyében.

„Alapvetés, hogy férfi úszóknak nincs helyük a nők között, akármilyen hormonális változtatásokon mennek is át, mert az ösztrogén- és tesztoszteronértékek annyira nem befolyásolhatók mesterségesen, hogy mindez fair versenyt eredményezzen. Ha a nemváltás egyfajta önkifejezésről, önmegvalósításról, az egyenlőségről és a szabadságról szól, ám legyen, de akkor miért szeretne valaki a másik nem versenyébe beszállni, amikor ott már kész szabályok vannak? Vagyis

Azt is roppant veszélyesnek tartanám, ha pubertáskor előtt álló fiatalokat műtenének át, hogy a másik nem versenyein indulhassanak."

Milák Kristófot bosszantja, hogy a politika nagy szerepet kap az élsportban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák hozzátette, bosszantja, hogy az élsportban milyen nagy szerepet játszik a politika.

„Gondolok itt például a kötelező vagy inkább elvárt térdelésre focimeccsek előtt. Ez egy olyan kultúrában, mint a mienk, nehezen értelmezhető, hiszen mi sosem voltunk gyarmatosító nép, épp ellenkezőleg. És

Az orosz-ukrán háború is markáns nyomot hagy a sporton – nyilatkozta Milák. – Természetesen mindennemű erőszakot elutasítva, a háború szörnyűségeit, az ártatlan emberek halálát elítélve furcsállom, hogy a nemzetközi vezetők a sportolókat állítják sarokba.

Persze érzékeny dolog, hogy egy világversenyen egy orosz vagy egy ukrán sportoló távol tudja-e tartani magát az indulataitól, de sportemberek vagyunk, pont mi tudnánk példát mutatni, hogy az ilyen helyzetekben a józanság dönt az indulatok helyett."