Vágólapra másolva!
Mexikóban gyakorlatilag nemzeti sport az ökölvívás, korábban olyan bokszolók, mint Miguel Angel Febles, Julio César Chavez, Juan Manuel Márquez, Érik Morales vagy Marco Antonio Barrera igazi legendának számít a latin-amerikai országban. Jelenleg a legnépszerűbb mexikói bokszoló a WBO, WBA, WBC, IBF öveket is birtokló Saul Canelo Álvarez, aki május elején megvédte világbajnoki címeit. A 32 éves sztársportoló nagyon mélyről küzdötte fel magát, 17 éves koráig fagylaltot árult, mára már viszont milliárdos és a világ tíz legjobb bokszolója között emlegetik.

Nehéz gyerekkor után találta meg a szenvedélyét

Kétségtelen, hogy a guadalajarai születésű ökölvívó ma már a világ egyik legjobbja, és vélhetően minden idők egyik legnagyobb ökölvívójaként vonul majd be a történelembe, ám meglehet, hogy sokan nem tudják, milyen szegényből kellett felküzdenie magát a csúcsra.

Álvarez viszonylag szerény családi körülmények között nőtt fel hét testvérével együtt Juanacatlánban, mintegy 30 kilométerre Mexikó második legnagyobb városától, Guadalajarától. Talán el sem kezdett volna bokszolni, ha nem apja fagylaltos teherautóján dolgozott volna. Canelo azonban hat éves korától kezdve jégkrémet árult Guadalajara buszpályaudvarán. Csendes, félénk kisfiú volt, a vörös haja, szeplői és fehér bőre miatt viszont folyton csúfolták.

– emlékezett vissza a VMan Magazine-nak adott interjújában.

Canelo és edzője, Eddy Reynoso Forrás: AFP/Ulises Ruiz

Amikor 10 éves volt, a legidősebb bátyja, Rigoberto egy bokszkesztyűt adott neki, és arra buzdította, hogy az öklével védje meg magát a zaklatóitól. Több mint egy évbe telt, mire összeszedte minden bátorságát, és visszavágott. Az egyik zrikálás után mindenki megdöbbenésére akkorát behúzott egy nálánál nagyobb gyereknek, hogy annak eleredt az orra vére. Hatalmas áttörés volt, hogy a legfiatalabb Álvarez-fiú életében először meg tudta védeni magát, így innentől kezdve nem riadt vissza az utcai harcoktól. Testvéreivel együtt kezdett el bokszolni annak a „Chepo" Reynosónak az edzőtermében, akinek a fia, Eddy jelenleg is Álvarez edzője.

Édesapja ellenezte, hogy profi bokszkarrierbe kezdjen, azt akarta, hogy inkább a tanulásra fektessen hangsúlyt, majd a családi vállalkozásban dolgozzon.

Álvarez viszont 15 évesen profivá vált, abbahagyta az iskolát, és csak a fagylaltos munkájára, illetve a sportolói karrierjére koncentrált. Elképesztő tehetségét nem lehetett visszatartani, a keménykötésű mexikói amatőrök között üstökösként robbant be. 2005. október 29-én - mindössze három hónappal a 15. születésnapja után - Álvarez először lépett ringbe profiként a 18 éves Abraham Gonzalezzel szemben. A küzdelem mindössze a negyedik menetig tartott, mert Gonzalez akkora ütést kapott, hogy felrepedt a szemhéja.

Saul "Canelo" Álvarez, a nagyközépsúly vitathatatlan bajnoka Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

"Nagyszerű küzdelem volt, mert minden ezzel kezdődött számomra" – mondta Álvarez. Nem sokkal később

Mexikó-szerte ünnepelt bokszolóvá vált, a rajongóktól pedig megkapta a „Canelo" becenevet, ami spanyolul "fahéjat" jelent.

Szülei közvetlenül a profivá válása előtt elváltak, így Canelo az édesanyjával maradt. Álvarez egyre nagyobb hírnévre tett szert agresszív stílusa és kőkemény ütései miatt, ám ez a népszerűség egyben azt is jelentette, hogy a családja célponttá vált. 2018-ban,

pár nappal a Rocky Fielding elleni mérkőzése előtt elrabolták a testvérét,

és mivel nem bízott a hírhedten korrupt mexikói rendőrségben, saját maga tárgyalt a bűnözőkkel.

Álvarez ünnepelt hős Mexikóban Forrás: AFP/Ulises Ruiz

"Három napig tárgyaltam azokkal a s***fejekkel, hogy elengedjék. Három napig... Ráadásul azon a szombaton még bunyóznom is kellett, meg ezer interjút adnom, és erről az egészről senki nem tudott semmit... Az emberek látnak engem a csúcson, a rivaldafényben, és azt mondják: "Hű, de könnyű neki, de jó élete van." Pedig egyáltalán nem az..." - fogalmazott.

Kiverekedte magát a szegénységből

Napjainkban nem csak a profi boksz egyik legnagyobb sztárja, hanem a legeladhatóbb arca is a latin-amerikai bunyós, és ez megmutatkozik a brutális meccspénzein is.

Most már azon a szinten van, amikor a meccseiért több tízmillió dollárt kap, a vagyona pedig körülbelül 180 millió dollárra, vagyis 63 milliárd forintra tehető.

Idén a Forbes magazin közzétette listáján az előkelő nyolcadik helyen szerepelt a legjobban fizetett sportolók között.

Ennek megfelelő életvitelt is él, az autógyűjteménye 12 millió dollárt ér, a guadalajarai majdnem 12 ezer négyzetméteres otthonának értéke pedig 8 millió dollár. Ennek ellenére a bokszoló nem felejtette el, honnan jött, és hová jutott, ezért megvásárolta azokat az autókat, amelyekben fagylaltot árult gyerekként.

"Most már az enyémek" – mondta mosolyogva egy interjúban.

Az Essentially Sports adatai szerint Canelo évről évre egyre több pénzt tehetett zsebre a meccsei után, 2013-ban 12 millió dollárt keresett Floyd Mayweather ellen, majd Amir Khan 2016-os brutális kiütése már 25 millió dollárt ért. Amikor Caleb Plant legyőzésével a szuperközépsúly vitathatatlan bajnoka lett, akkor 40 millió dollárt kapott. A profi boksz egyik leghíresebb trilógiájáért, vagyis a kazah Gennagyij Golovkin elleni három mérkőzésért pedig összesen 100 millió dollárt zsebelt be.

Profi pályafutása második vereségét Dimitrij Bivoltól szenvedte el Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ethan Miller

2018-ban sportrekordot jelentő, 365 millió dolláros szerződést írt alá a DAZN streaming szolgáltatóval és a Golden Boy promóciós szervezettel, amely annyit kért cserébe, hogy öt év alatt 11 meccsen álljon ki. Ennek a frigynek aztán az lett a vége, hogy Canelo pert indított, mert szerződésszegéssel vádolta a feleket. 280 millió dolláros kártérítést kért, és szakított a szolgáltatóval. Ez persze nem tartott túl sokáig, mivel a közelmúltban visszatért a DAZN-hoz, miután aláírt egy közel 85 millió dolláros megállapodást, így a Dmitrij Bivol és az olimpiai ezüstérmes Gennagyij Golovkin elleni meccseit már ismét a sport streaming szolgáltató közvetítette.

A marketingértékét tekintve is napjaink legnagyobb sportolói közt van,

hiszen olyan márkákkal szerződött le, mint az Under Armour sportszergyártó, Mexikó egyik legismertebb sörcége, a Tecate vagy a küzdősport felszeléseket forgalmazó Everlast, emellett reklámarca a Hennessynek és az a Dolce & Gabbanának is.

Canelo mélyről küzdötte fel magát a csúcsra Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Álvarez azonban folyamatos jótékonykodással igyekszik segíteni másokon. Korábban 1 millió dollárt adományozott egy guadalajarai gyermekonkológiai központnak a rákkal küzdő gyerekek megsegítésére, a 2017-es mexikói földrengés után is gyógyszereket, élelmet, takarókat és hálózsákokat adományozott, de a koronavírus járvány kitörése után is támogatólag lépett fel.

Minden idők legnagyobb bokszolójaként vonul be a történelembe

Mindössze 22 éves volt, amikor az elmúlt két évtized legjobb bokszolója, Floyd Mayweather ellen léphetett ringbe, azt a meccset ugyan elveszítette, de sokáig Mayweather volt az egyetlen, aki le tudta győzni a mexikóit, aki egyfajta életleckének tekintette a vereséget.

– mondta évekkel később Canelo.

A mexikói sztárbokszolót a Mayweather elleni kudarc erősítette meg Forrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Al Bello

Ugyan a jelenkor legnagyobbjának tartott bokszoló néha vitatható körülmények között nyert fontos meccset, de karrierje során olyan neveket győzött le, mint Miguel Cotto, Gennagyij Golovkin, Szergej Kovaljov vagy Amir Khan. 2021-ben történelmet írt, ugyanis ő lett a világ első nagyközépsúlyú abszolút világbajnoka, miután kiütötte az amerikai Caleb Plantet, így az addig is őrzött címei (WBC, WBA, WBO) mellé a Plant által védett IBF bajnoki övet is elnyerte, vagyis összesen négy különböző súlycsoportban tudott világbajnoki címet szerezni.

Rajta kívül a boksztörténelemben csak öt ökölvívó volt képes arra korábban, hogy mind a négy bajnoki övet elhódíts.

Sokan arra számítottak, hogy Álvarez megszerzi a WBA félnehézsúlyú világbajnoki övét is, ám a szuperközépsúlyból a szintlépés nem sikerült, ugyanis tavaly májusban meglepetésre a WBA szervezet veretlen orosz világelsője, Dimitri Bivol egyhangú pontozással legyőzte a mexikói klasszist, aki ezzel elszenvedte profi karrierje második vereségét.

Idén tíz év után hazatért a KO-király, ugyanis május 6-án Mexikóban lépett kötelek közé a nagyközépsúly vitathatatlan világbajnoka a WBO ideiglenes világelsője, a brit John Ryder ellen. Eddie Hearn brit promóter szellőztette meg, hogy Canelo még a fizetéscsökkentésbe belement, csak azért, hogy a meccs Mexikóban legyen. Vélhetően jóval több pénzt kaphatott volna, ha Las Vegasban, Londonban vagy a Közel-Keleten rendezték volna az összecsapást, így viszont körülbelül 10 millió dollárért szállt ringbe.

Saul "Canelo" Álvarez a vártnál nehezebben, de pontozással legyőzte John Rydert Forrás: AFP/Ulises Ruiz

A 32 éves világsztár novemberben csuklóműtéten esett át, ennek ellenére ő volt a meccs favoritja, és ennek megfelelően magabiztosan kezdett. Sokan úgy vélték, hogy Ryder majd a mérkőzés első felében képes lesz tartani a lépést a címvédővel, de a rengeteg bekapott ütéstől már a harmadik menetben vérezni kezdett az orra, az ötödikben pedig padlóra is került egy fejre mért jobbostól. Az angol a folytatásban derekasan helytállt, de a végig domináló, ugyanakkor még nem csúcsformában bokszoló Álvarez egyhangú pontozásos győzelmet aratott.

Canelo a győzelme után jelezte, hogy a megműtött csuklója teljesen rendbe jött már, és szeretne visszavágni korábbi legyőzőjének, a WBA félnehézsúlyú világbajnok Dmitrij Bivolnak, akivel ismét félnehézsúlyban csapna össze.

- Álvarez a TMZ Sportsnak.

A mérkőzéssel kapcsolatban párhuzamot vontak Julio Cesar Chavez 1993-as Greg Haugeni meccse között, amit az Estadio Azteca-ban nagyjából 134 ezer néző látott élőben. Azon az estén Chavez brutális bemutatót tartott, és az ötödik menetben megállította Haugent. Ryder legyőzése ellenére viszont nem mindenki volt lenyűgözve Canelo teljesítményétől. Oscar De La Hoya, aki 2020-ig promótálta Canelót, gúnyos megjegyzést tett a mexikói sztárbunyósra.

-írta a Twitteren.

Canelo következő meccsére vélhetően még idén szeptemberben sor kerül, de egyelőre hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban még nem történt. Várhatóan június közepén kiderül, hogy mikor, hol és ki ellen lép a kötelek közé a vitathatatlan világbajnok.

Egy azonban biztos, Álvarez sokkal inkább egy hétköznapi ember, nehéz múlttal, semmint egy elpusztíthatatlan harci gép. A gyerekkori traumái pedig még most is könyörtelenül táplálják benne a tüzet, így ha az eltökéltsége és szívóssága töretlen marad a következő években is, akkor a még a bokszolók legnagyobb ellensége, vagyis a hírnév és a gazdagság sem fogja tudni elpuhítani.