Vágólapra másolva!
Mint ismert, Varga Csaba felért a Nanga Parbat csúcsára - közölte vasárnap a Hazajáró Facebook-oldala. Sokáig nem érkezett új hír róla, várták Varga Csaba életjelét, jelentkezését a Nanga Parbatról. A legfrisebb hírek szerint előkerült Varga Csaba. 

A magyar hegymászó 24 órás mászás után is jó döntéseket hozott. Ha minden terv szerint megy, órákon belül eléri az alaptábort

- írja a vg.hu. "Csaba tök jól van, erőtől duzzadva ereszkedik az alaptáborba" – erről hétfőn délelőtt 11 óra körül beszélt a Világgazdaságnak a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke. Wehner Géza az egyike annak a néhány személynek, akik kapcsolatban állnak a Nanga Parbatot meghódító magyar hegymászóval.

Varga Csaba magyar idő szerint még vasárnap 12 óra körül ért fel a világ kilencedik legmagasabb hegyére. A sikeres csúcstámadás bejelentése óta azonban több mint 20 óra telt el, azóta nem érkezett a nyilvánosság számára újabb információ, a legújabhírek szerint egészen hétfő hajnalig. Ekkor lépett újra kapcsolatba a feleségével és a hazajáró stábjával, Wehner Géza pedig rajtuk keresztül ismeri az elhangzottakat.

Varga Csaba életjelet adott magáról Forrás: Dextramedia

A magyar hegymászó nem egyedül mászott, két lengyel társával indult meg a csúcsra. Varga Csaba egyik lengyel társa időközben visszafordult, mivel egy lezuhanó kő eltalálta. A másik lengyel hegymászóval viszont fent volt a csúcson. Közösen kezdték meg az ereszkedést, valamikor vasárnap este el is érték a 4-es tábort. Ott már éjszakázott egy teljesen kimerült csoport és a lengyel mászó is úgy döntött, hogy 7200 méteren tölti az éjszakát. Varga Csaba viszont tovább folytatta az utat a 3-as táborba, tehát 6750 méterre.

Utóbb kiderült: a magyar hegymászó jó döntést hozott, lejutott a 3-as táborba, ahol az éjszakát is töltötte.

Wehner Géza arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a magyar hegymászó a 4200 méteren lévő alaptáborba ereszkedik, amelyet

terv szerint a kora délutáni órákig, 14 óra magasságában el is érhet.

Frissítés:

A cikk eredeti verziójában azt írtuk sajtóhírekre hivatkozva, hogy Varga Csaba egyik lengyel mászótársa az életét vesztette. Utóbb azonban erről új információk merültek fel, a lengyel hegymászó sorsa felől nincs biztos fejlemény.