Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb sznúkerjátékosának tekinthető Ronnie O'Sullivan, aki idén januárban szerezte meg pályafutása nyolcadik Masters-címét. A hétszeres világbajnok legenda nem véletlenül kapta a "Rakéta" becenevet, elképesztő gyorsasággal és precizitással képes eltüntetni az asztalról a golyókat, és ha jó napot fog ki, közel 50 évesen is legyőzhetetlen. Zseniális teljesítménye mellett O'Sullivan egy megosztó személyiség, senkit nem kímél maga körül, rendszeresen megalázza az ellenfeleit és gusztustalanul viselkedik. Összeállításunkban bemutatjuk a sznúker legnagyobb sztárjának meghökkentő botrányait.

Alkohol- és drogfüggőség, durva elhízás

Minden idők legjobb sznúkerjátékosa 18 évesen brit bajnoknak, egy évvel később pedig Masters-győztesnek mondhatta magát, ám a rendkívül tehetséges O'Sullivannek már ekkor komoly gondjai voltak az alkohollal és a drogokkal. Helyzetét zűrös családi körülmények nehezítették, 16 éves volt, amikor az édesapját gyilkosság vádjával 20 év börtönbüntetésre ítélték, 5 évvel később pedig az édesanyja került rács mögé adócsalás miatt.

A családi drámák fájdalmait mértéktelen alkohol- és drogfogyasztással próbálta feldolgozni O'Sullivan, káros szenvedélyeiről többször is őszintén beszélt már a nyilvánosság előtt.

Ronnie O'Sullivan fiatalon alkohol- és drogfüggőségben szenvedett Forrás: eurosport.com

Mindig is sokat tudtam enni, de ezek hatására még inkább nőtt az étvágyam" - árulta el az angol sztár, akinek már több önéletrajzi könyve is megjelent.

"Tinédzserként 70-75 kilogramm lett volna a versenysúlyom, de én több mint 100 kilót nyomtam.

- mondta a később mentális problémákkal, depresszióval is küzdő világbajnok, aki nem csak a magánéletében, hanem a versenyek során is számtalan botrányba keveredett már.

Ronnie O'Sullivan megosztó személyiség, rengeteg botránya volt már Forrás: Imaginechina via AFP/Li Muyi

Káromkodva alázta meg ellenfelét

O'Sullivan legutóbbi hangzatos botránya a januári Masters-döntő után következett, a legendás sznúkeres a fináléban 10-7-re győzte le Ali Cartert, majd nem túl irodalmi stílusban üzent ellenfelének, amiért az a viselkedése miatt kritizálta őt. A vesztes Carter azzal vádolta a bajnokot, hogy a döntő idején gusztustalankodott, mert modortalanul fújta ki az orrát, miközben a székében ült. A 48 éves sznúkerlegenda később értesült arról, mivel rágalmazta az ellenfele, és megszólalásában nem kímélte riválisát.

"Húsz éve nem beszéltünk. Gyerekkorában játszottam ellene és sok mindent megosztottam vele.

- nyilatkozta dühösen O'Sullivan, aki még be is mutatott Carternek.

Csak a saját sírját ássa ezzel, tegye rendbe a saját kib.szott életét" - fogalmazott kőkeményen O'Sullivan.

Ronnie O'Sullivan nem kímélte Ali Cartert Forrás: AFP/Justin Tallis

Nem tudja, vagy nem akarja visszafogni a bélgázokat

A világ legjobb sznúkerjátékosával nem egy alkalommal fordult elő, hogy meccs közben képtelen volt uralkodni magán és hangosan szellentett. 2020-ban a Matthew Stevens elleni meccsen nem tudta türtőztetni magát, és az egyik lökés előtt hangosan eleresztett egy "rakétát", ha már amúgy is ez a beceneve.

O'Sullivan ezután rögtön elmosolyodott, de azért sejtelmesen a meccs felügyelőjére, Ben Williamsre pillantott, mintha nem is tudná, honnan jött a furcsa hang.

Két évvel később egy Ali Carter elleni meccsen vetette be a "régi trükköt", amikor lövés előtt hangosan kieresztette magából a feszültséget, majd hatalmas mosollyal nyugtázta a megkönnyebbülést. A világbajnoki rekorder a szellentést követően úgy játékba lendült, hogy 3-0-ra kiütötte ellenfelét.

A két eset között volt egy Tom Ford elleni meccse, ahol O'Sullivan hatalmasat durrantott, ezt követően pedig nem bírta abbahagyni a nevetést, de folytatta a játékot, és meg sem állt egy 50-es breakig.

2015-ben egy TV-műsorban sokkolta a legendás sznúkerest, Jimmy White-ot és a műsorvezetőt, miután élő adásban eresztette szabadjára a bélgázokat, ami után hangos nevetés tört ki a stúdióban.

Bedrogozva támadt rá a bíróra

A David Beckhammel remek viszonyt ápoló O'Sullivan első nagyobb, versenyen kirobbant botránya 20 éves korában, az 1996-os vb idején történt. A negyeddöntős meccsén Mike Ganley játékvezető megkérte a klasszis játékost, hogy a sajtószobából távolítsa el az ott helyet foglaló vendégét, mire az angol sznúkeres rátámadt a bíróra. A hírek szerint

az őrjöngő O'Sullivan lefejelte Ganley-t, ráadásul dühkitörése során nem volt józan és drog hatása alatt is állt.

Botrányos viselkedése miatt két év felfüggesztett eltiltást, valamint 30 ezer fontos pénzbírságot kapott, bár a világbajnokságtól végül nem kellett visszalépnie.

Ronnie O'Sullivan rátámadt a bíróra az 1996-os vb-n Forrás: Popperfoto via Getty Images/1996 Popperfoto/Chris Smith/Popperfoto

Ronnie O'Sullivan Kínában is gusztustalankodott

2008-ban a China Openen vett részt Kínában, ám azt a versenyt nem tudta megnyerni és idő előtt búcsúzott a küzdelmektől. A kiesését követően egy sajtótájékoztató keretében válaszolt a feltett kérdésekre, de miközben a válaszát angolról fordították kínaira, gusztustalan dolgokat mondott és a pénisze felé mutogatott.

- mondta, miközben hangosan nevetett saját obszcén viccelődésén.

Ezt követően még két kérdésre válaszolt O'Sullivan, majd egyre türelmetlenebbé vált.

"B.sszátok meg, hány kérdést fogtok még feltenni?"

- vetette oda az egyik hivatalos személynek, aztán ismét a péniszére célozgatott obszcén módon. Később arra hivatkozott, hogy nem tudta, hogy a kamerák be voltak kapcsolva és élő felvétel zajlott, ám nem úszta meg a büntetést, pénzbírsággal és pontlevonással sújtották.

Megalázta a fiatal sznúkerjátékosokat

A "Rakéta" becenévre hallgató játékos mindig őszinte véleményt formál, és az sem zavarja, ha ezzel mások lelkébe gázol bele. Egy 2020-as versenyen O'Sullivant a fiatal generációról kérdezték, és arról, hogy általában miért az idősebb versenyzők jutnak döntőbe az ifjabbak helyett.

"Ha megnézzük a fiatalok által képviselt színvonalat, akkor azt mondhatjuk, hogy nem igazán magas. Félamatőrnek nem rosszak, de még az amatőr szintet sem ütik meg, annyira gyengék.

Ezért vagyunk mi még mindig itt, mert ennyire borzalmas, ami utánunk jön" - fogalmazott meg kíméletlen kritikát a fiatalokkal szemben Ronnie O'Sullivan.

Ronnie O'Sullivan nincs jó véleménnyel a fiatal sznúkerjátékosokról Forrás: Imaginechina via AFP/Calf-Max/Calf-Max

Pokoltanyának nevezte a sznúkerbajnokság helyszínét

A 2018-as English Open sznúkerbajnokságot a Crawley városában található K2 Szabadidőközpontban rendezték, ez pedig O'Sullivannél alaposan kiverte a biztosítékot. A hétszeres világbajnok a BBC-nek adott nyilatkozatában durván kritizálta a helyszínt, amit egyáltalán nem tartott méltónak arra, hogy egy ilyen rangos tornának adjon otthont.

Arra gondoltam, hogy hé haver, ez nem oké, nem kéne itt állnom négy percig a húgyszagban, miközben egy fotót csinálnak rólam. Nincs semmi hangulata ennek a helynek. Az asztal körül mindenhol kábelek vannak, a biztonságról meg nem is beszélve, össze-vissza rohangálnak itt az emberek" - panaszkodott a 48 éves sportoló.

Ronnie O'Sullivant kiborították a körülmények Forrás: Imaginechina via AFP/Wu ao - Imaginechina/Wu Ao

Meccs közben hagyta ott ellenfelét

Ronnie O'Sullivan zseniális játékos, ha formában van, akkor elképesztő precizitással és gyorsasággal képes 100-as breaket lökni. Azonban az angol sztár nem mindig tud uralkodni magán, és ha rossz napot fog ki, akkor teljesen szétesik a játéka. A 2006-os brit bajnokságon, a Stephen Hendry elleni meccsen annyira nem tudta összeszedni magát, hogy ellenfele 4-1-es vezetésénél egyszer csak kezet fogott riválisával, majd egyszerűen kisétált a teremből.

"Meccs közben arra gondoltam, hogy nem érzem magamban az erőt, egyszerűen nem fogok tudni nyerni.

- emlékezett vissza az esetre O'Sullivan, aki gyenge formája kapcsán arra is hivatkozott, hogy akkoriban magánéleti gondjai voltak.

"Egyáltalán nem voltam megfelelő lelkiállapotban. Sok olyan dolog járt a fejemben, ami nagyon felzaklatott. Mondjuk ez a Hendry elleni meccsek esetében négy alkalomból háromszor is előfordulhatott volna" - tette hozzá a pályafutása során már több mint 80 tornagyőzelemmel rendelkező sznúkerlegenda.