Vágólapra másolva!
Hétfőn New Yorkban elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon.

A nőknél a címvédő Justine Henin-Hardenne diadalmas olimpiai visszatérése előtt még teljesen nyílt volt a helyzet, ám a belga világsztár felépült többhónapos vírusbetegségéből, az athéni tornán megrázta magát, s pazar játékkal meg sem állt az aranyéremig.

Természetesen trónkövetelő akad bőven: a tavalyelőtti győztes Serena Williams a hazai közönség előtt a nagy visszatérésre készül, s nővére Venus - aki az első fordulóban éppen Mandula Petrával játszik - is ott szeretne lenni a végelszámolásnál. A Roland Garroson diadalmaskodó orosz Anasztaszja Miszkina és honfitársa, a Wimledonban győztes Marija Sarapova szintén szeretné begyűjteni idei második Grand Slam-trófeáját. Nem szabad megfeledkezni az amerikai Jennifer Capriatiról és Lindsay Davenportról sem. A visszavonulását fontolgató Davenport hat esztendeje diadalmaskodott Flushing Meadows-ban, s az utóbbi időben nagyszerűen teniszezik.

A férfiaknál is nagy csaták várhatók, mert sokan pályáznak a diadalra. A címvédő amerikai Andy Roddick, aki az athéni olimpia nyolcaddöntőjében simán kikapott a később ezüstérmes chilei Fernando Gonzaleztől, bizonyára megrázza magát, s elégtételt akar venni az elvesztett wimbledoni döntőért Roger Federeren. A svájci világelső, aki toronymagas esélyesként érkezett a görög fővárosba, ugyancsak óriási meglepetésre már a második körben kiesett az ötkarikás tornán. Ebből természetesen különösebb következtetést nem szabad levonni, hiszen mindketten nagy klasszisok, s amint Federer megjegyezte: "a vereségekből is lehet tanulni".

Mellettük a spanyol Carlos Moyá, az örökifjú - s ezt bizonyítani is igyekvő - amerikai Andre Agassi, valamint a tavalyi döntős, ugyancsak spanyol Juan Carlos Ferrero vághatja ki a rezet a tengerentúlon. Ott lehet a csúcson az olimpiai aranyérmes chilei Nicolas Massu és a Roland Garros bajnoka, az argentin Gaston Gaudio is.

A magyarok számára a selejtező teljes kudarccal zárult: Gubacsi Zsófia, Kuti Kis Rita, Nagy Kyra és Németh Virág már az első körben kiesett.

A 128-as főtáblára alanyi jogon Kapros Anikó, Mandula Petra és Czink Melinda került. Mandulára óriási feladat vár, hiszen Venus Williams ellen kezd. Czink ezúttal olasz ellenfelet kapott Maria Elena Camerin személyében, míg Kapros Anikó az orosz Vera Ducsevinával találkozik a nyitókörben.

"Lehetett volna több szerencsém is, de ezen nem lehet változtatni - mondta Mandula. "Nincs vesztenivalóm, így bátran fogok játszani. Venus miatt bizonyára sokan jönnek majd ki a meccsre, de ezt nem bánom: szeretek nagy közönség előtt teniszezni."