Vágólapra másolva!
Az autóversenyzők csapata kellemesen vontatott örömmeccsen verte 8:4-re a sportolókkal, színészekkel és politikusokkal felálló Hungarian All Stars futballválogatottat a budapesti Szusza Ferenc Stadionban.

Ez a meccs is olyan, mint a Suzuki Swift Kupa: belülről bizonyára izzasztó, de a külső szemlélőnek nem az eszeveszett száguldást juttatja az eszébe. Vitalij Petrovot és Sergio Pérezt normális esetben csak akkor látjuk ennyire lassan mozogni, amikor a képernyő tetején villog a "Replay" felirat.

Ám ez a budapesti Szusza Ferenc Stadion lelátóin összesereglett sokezer nézőt szemlátomást nem zavarja. Igazuk van: ezt a jótékony célú mérkőzést, amelyen immár negyedik alkalommal csap össze az autóversenyzők nemzetközi csapata, a Nazionale Piloti a hazai színészekből, politikusokból és sportolókból verbuválódott Hungarian All Stars válogatottal, felesleges lenne túl komolyan venni. "A szerda esti rendezvénynek nem is az volt a célja, hogy bárkit lefocizzunk a pályáról" - jegyzi meg a meccs után Michelisz Norbert, a Zengő Dension Team WTCC-s pilótája, akit a rajongói valósággal szétszednek, valahányszor a látóterükbe kerül.

Kőváry Anett és Bús Edina, az idén indult női márkakupa, a Lotus Ladies Cup versenyzői még el sem végzik a kezdőrúgást a közelben tétován ácsorgó Petrov mellett, amikor az egyik partjelző a Forma-1-hez fűződő viszonyáról vallva máris megadja az alaphangot. "Én háromnegyed kettőkor mindig leülök a kanapéra, aztán kettőkor már alszom" - mondja. A rajtot itt sem sietik el. Felipe Massa, aki az őt fogadó üdvrivalgás hangerejéből ítélve anélkül is a meccs legnagyobb sztárja, hogy akár egyetlen percet is játszana, épp a mérkőzés kezdetére esik be. A fotósok gyűrűjében integetve igyekszik kielégíteni a nézők kíváncsiságát, de jobbára csak a keze látszik. "Sajnos ő a legkisebb figura itt" - mentegeti a helyszíni szpíker, Horthy Gábor. A tömeget mindez nem lombozza le. "Felípeeeeeee!" - harsogja egy öblös hang a lelátón nagyjából kétpercenként, aztán a politikai korrektség kedvéért hozzáteszi: "Alonsóóóóóó!" A lelkesedését az sem töri meg, hogy a Ferrari spanyol versenyzője aligha értékeli az erőfeszítéseit, mivel valószínűleg épp úton van Magyarország felé, vagy jobb esetben már egy budapesti szállodában fogyasztja csekély kalóriatartalmú vacsoráját. Hallótávolságban tehát biztosan nincs.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Azért lassan a pályán is felpörögnek az események. Még alig telik el két perc a mérkőzésből, amikor a 48 éves Ivan Capelli, aki egykor 93 Forma-1-es nagydíjon indult, elegáns, de kissé átlátszó műeséssel próbálja magára vonni a bíró, Kassai Viktor figyelmét Erdei "Madár" Zsolt támadása közben. A magyarok lendületét azonban nem sikerül megtörnie: Madár már két perccel később vezető gólt szerez a Hungarian All Starsnak, átszenvedve a labdát a Nazionale Piloti kapusán, Matteo Munarin. A teljesítményével kivívja a lelátó alját megszálló gyerekkórus elismerését, amely kitartó lelkesedéssel kántálja, hogy "Zsóóóóóóólt, Zsóóóóóólt!" A félidőben oda is megy hozzájuk, hogy dedikálja nekik a feléje nyújtogatott Sebastian Vettel-zászlókat, belépőjegyeket és különféle sapkákat. Egy tizenkétéves-forma kislány elkunyerálja tőle a mezét. "De ilyen nekem sincs több!" - vonakodik először Erdei, végül azonban megenyhül. "Na jó. Csak el ne felejtsem!" Aztán, merő szórakozásból, lenyom néhány fekvőtámaszt a kispad előtt, és a kulacsáért nyúl. Erre egy komolykodó gyerekhang rosszallóan megjegyzi: "Túl sokat iszol, Zsolt!"

Lassacskán a pilóták motorja is bemelegszik. Jules Bianchi, a Ferrari tehetségkutató programjának tagja, aki jelenleg a Forma-1 előszobájában, a GP2-ben versenyez, már a 8. percben egyenlít egy potya fejesgóllal. Ezt a szintén a Nazionale Pilotit erősítő Mészöly Géza röviddel később egy újabb fejessel toldja meg, de az értelemszerűen a jobb oldalon játszó Szijjártó Péter, akinek a fodrásza a jelek szerint előrelátóan áramlásjavító toldaléktarajt formált a hajából a kedvezőbb egyenesfutási jellemzők végett, a meccs első negyedórájának megkoronázásaként mer nagyot álmodni, és egy védőről bepattintja a labdát Munari kapujába. 2:2. A Fidesz politikusa egyébként frakciótársai közül magasan kiemelkedve végig olyan erőbedobással küzd, mintha az ország sorsa múlna a góltöbbségen. "Én futsalozom, és az edzőm, Fehér Zsolt, aki az év edzője volt, itt ült a kispadon" - magyarázza később, amikor a feltűnő lelkesedés okáról faggatom. "Ezért nem engedhettem meg magamnak, hogy lazsáljak, mert szeptemberben kezdődik a bajnokság, és az első sorban szeretnék játszani, úgyhogy muszáj volt bizonyítanom neki. Nem tudom, megvolt-e a félmaraton, de talán valahol a közelében jártam." A Forma-1-et amúgy ritkán nézi, de véletlenül éppen az ellenfél kapitánya, Petrov a kedvence. "Régen nagy Benetton- meg Schumacher-szurkoló voltam, és mivel a Benettonból lett a Renault, Petrov pedig nekem alapvetően rendkívül szimpatikus versenyző, neki szoktam szurkolni. Már amikor nézem. Ilyen ritkán van, de ő az első tízben ott szokott lenni, ami jó" - mondja. "Kétszer is egymás közelébe kerültünk, mindkétszer odébb léptem, nehogy baj legyen. Én nem voltam olyan vakmerő, mint ők!"

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A következő negyedórára patthelyzet alakul ki. A magyarok kapusa, Bánki Erik (civilben az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke) a 23. percben kifut, hogy hárítsa a labdára KERS nélkül is jól rárajtoló Bianchi támadását. Úgy tűnik, mindkét csapat kifutotta magát. Korábbi erősségei - Massa, Vettel, Giancarlo Fisichella, Nico Rosberg és különösen Schumacher - nélkül a Nazionale Piloti is csak árnyéka hajdani önmagának. Mindez azonban cseppet sem zavarja Rudolf Pétert, aki előzőleg már kétszer is játszott a versenyzők ellen, legutóbb 2008-ban. "Emlékszem, hogy akkor Massa ügyes volt" - meséli - "Schumacher körül zajlott az egész hacacáré, kicsit minden rá volt kihegyezve. Ez kevéssé volt szimpatikus, mert helyesebb lett volna, ha mindenki, a többi pilóta és az ismert magyarok is ugyanolyan figyelmet kapnak, szóval kicsit túl lett pörgetve dolog. Dehát ez is a show-műsor része." A foci, pardon, futball színészéknél nem játék. "Nekem a foci ugyanolyan mániám, mint a munkám. Életem legnagyobb élménye, amikor a SZÚR-on (a Színészek-Újságírók Rangadóján) hetvenezer ember előtt fociztunk, 1983-ban. Végigfociztam az életemet. Nagyapám profi volt" - mondja Rudolf. "Szamócával (Eperjes Károllyal) már harminc-egynéhány éve focizunk együtt. Szamitól lehet jó labdákat kapni. Még mindig. Lehet, hogy már lassabban fordul, de lát a pályán."

A magyar válogatottnak erre szüksége is van, mert kilók és évek tekintetében alaposan felülmúlja a versenyzők csapatát. A 33. percben a GP2-es pilóta Johnny Cecotto, akinek a középső neve egyébként a cseppet sem fellengzősen hangzó "Amadeus", egy szabálytalan manőverrel kilöki Szijjártót, ezért Kassai megítéli a magyaroknak a meccs egyetlen szabadrúgását. Kovács Kokó István röviddel későbbi kapura lövését Munari gyönyörű védéssel hárítja, mielőtt az egyik néző által "fuss, Forrest!" felkiáltással buzdított Sergio Pérez, majd Petrov (mindketten F1-es rajtszámukat viselik) 4:2-re növeli a Nazionale Piloti előnyét. A közönség nagy része erről a gólról alighanem lemarad, mert Massa - továbbra is farmerben és szürke pólóban - feláll a Ferrarija kagylóülésére erősen emlékeztető, rózsaszín Recaro székből, amelyből nyolc-tíz sorba kötve kispadként funkcionál, és érzékeny búcsút vesz a jelenlévőktől. "Nagyszerű érzés itt lenni Budapesten" - nyomja le a kötelező lózungokat. "Remélem, megnyerjük ezt a meccset. Én idén nem játszom, de majd jövőre." A lelátón megint felharsog a hang: "Felípeeeee!" Massa hálásan integet. Csapattársaitól úgy tudjuk, a Ferrari nem szerette volna, ha pályára lépve kockáztatja a testi épségét a Magyar Nagydíj előtt. Érthető, mégis kár, hogy csak dísznek jött el.

A második félidőt megújult lendülettel kezdi a Hungarian All Stars. Kokó 4:3-ra szépít, mire a Nazionale Piloti edzője elérkezettnek látja az időt, hogy lehívja Lucas di Grassit, és Wéber Gábort állítsa a helyére. Az RTL Klub F1-es szakértője néhány perccel később már ad is egy passzot Péreznek, aki azonban kipörgésgátló híján megcsúszik a füvön. Bianchi viszont az 54. percben a hálóba varrja a Bánkiról visszapattanó labdát, miközben Nagy Ervin a magyarok kispadján kíváncsian és némileg talán irigyen nézi, ahogy egy tévéstáb interjút kér Szijjártótól. A pályán Kokó leszereli Wébert. "Wéber Gabi, mi van veled?" - csattan fel erre egy szemrehányó gyerekhang a kórusból. Wéber, mint mindig, utólag alaposan kielemzi a versenyzők taktikáját. "Úgy mentem ki, hogy bal összekötőben játsszak, de védekezzek is. Néha hátra mentem, néha előre" - magyarázza. "Az volt a baj, hogy elöl leálltak ketten, a Pérez meg a Petrov, meg nem tudom, ki volt még baloldalon, de néha hárman is. A hátsók nem zárkóztak fel, így nem volt középpálya. Azért adtam három gólpasszt, bár volt egy nagyon béna rúgásom is." Wéber le sem tagadhatta volna, hogy tíz- és húszéves kora között a Fradiban, majd a BLSZ-ben focizott. "Egy idő után ráéreztem, hogy jobb, ha kicsit mélységből jövök, mert nagyon szétesünk, és akkor nincs a középpályán olyan ember, aki fölviszi a labdát."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Vincze Ottó 63. percben szerzett góljával már 5:4 az állás, a magyarok támadása azonban ezzel ki is fullad. Petrov negyedórával később, jobbal rácsavarva belövi második gólját, majd Jérome D'Ambrosio, a sereghajtó Virgin versenyzője mutatja meg, hogy ezen a pályán ő is labdába rúghat, 7:4-re tornázva fel a pilóták előnyét. A csapat edzője előzőleg beküldi végre Micheliszt is, akit a tömeg óriási ovációval fogad. "Lelkileg feltöltődve fogok Németországba utazni" - mondja, miután a rá jellemző szerénységgel, tréfálkozva ő kérdezi meg tőlem, hogy mennyire voltam elégedett a teljesítményével. Hát, nagyon. Nyilván. "Egy ilyen esemény, még ha fizikailag ki is fullasztja az embert, cserébe feltölti érzelmileg, úgyhogy valószínűleg a pályán nyújtott teljesítményemet is pozitívan fogja befolyásolni." Michelisz a hétvégén Oscherslebenben versenyez, vagyis jót tesz neki a pezsdítő találkozás Forma-1-es kollégáival. "Azt lehetett látni rajtuk, hogy hiába van csak másfél hátra nap az első szabadedzésig, teljesen el tudják engedni magukat" - mondja. "Fönn az öltözőben viccelődtek, tehát a függönyök mögött egyáltalán nem olyan a légkör, mint azt sok tévénéző elképzeli, hogy másfél nappal a futam előtt mindenki bent ül a hotelszobájában, és nézi a falat, meg görcsösen elemzi a pályát a mérnökével. Van idejük ilyen programokra is, ami nagyon jó."

A reakciókból ítélve egyetért ezzel a közönség is. Bár úgy tűnik, a csapatok elfelejtették, hogy ezt a meccset véletlenül döntetlenre szokták kihozni - a legutóbbi eredménye például 6:6 lett -, és Talmácsi Gábor két perccel a vége előtt megszerzi a versenyzők nyolcadik gólját is, a hangulat emiatt nem szenved csorbát a lelátókon. Mire Nagy Ervint elcsípem az öltöző felé vezető folyosón, már az ellenfél meze virít rajta. Hogy kivel cserélte el? "Fogalmam sincs. Tényleg nem tudom..."