Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj szervezői azonnal ki tudnák fizetni a futam megrendezéséhez szükséges jogdíjakat, a Bernie Ecclestone által javasolt szerződéstervezetet azonban "irreálisnak és kivitelezhetetlennek" tartják.

Az austini pálya tulajdonosai mindent megtesznek azért, hogy az előzetes terveknek megfelelően 2012 novemberében megrendezhessék az USA Nagydíjat. A tulajdonosok és a promóter közötti vita eredményeképpen a futamnak egyelőre nincs szerződése, és még a jogdíjakat sem fizették ki Bernie Ecclestone-nak. A nagydíj szervezői csütörtökön hivatalos közleményt adtak ki, melyben elárulták: a szükséges pénz már a rendelkezésükre áll, az Ecclestone által kínált szerződés helyett azonban ők egy új megállapodást ajánlanak, a saját feltételeik szerint.

"Már egy ideje készen állunk arra, hogy kifizessük Ecclestone úrnak a jogdíjakat" - nyilatkozta a pálya egyik társtulajdonosa, Bobby Epstein. "Azért nem kapta még meg, mert az új szerződés, amelyet két héttel ezelőtt ajánlott nekünk, irreális és kivitelezhetetlen követeléseket tartalmazott. Az aláírásunkkal ellátva visszaküldtünk neki egy ahhoz hasonló szerződést, mint amire mi számítottunk."

A Motorsport Világtanács (WMSC) december 7-én dönt a végleges versenynaptárról, ezért Austinban tisztában vannak vele, hogy Ecclestone-nak néhány napon belül jóvá kellene hagynia az általuk kínált feltételeket. "Szeretnénk, ha megvalósulhatna a 2012-es futam, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a következő pár napban megkapjuk az aláírást. Úgy gondoljuk, hogy a csapatok, a rajongók, a szponzorok és a helyi vállalatok is osztoznak a lelkesedésünkben - remélem, ezt nem hagyják figyelmen kívül" - bizakodott Epstein.

Forrás: AFP
Coulthard már kipróbálta a "pályát" a Red Bull show carjával

Ecclestone-t a jelek szerint nem hatotta meg a szervezők próbálkozása, Interlagosban ugyanis közölte az újságírókkal: "erősen kétli", hogy megállapodás születhet. A 81 éves üzletember nem hajlandó változtatni a feltételeken. "Akkor ne írják alá" - nyilatkozta a kivitelezhetetlennek nevezett tervezetről. "Én ezt tanácsolom nekik. Valószínűleg nem fogják megkapni a lehetőséget."

A Forma-1 2012-ben öt év után tért volna vissza az Egyesült Államokba, azonban az austini verseny elmaradása után sem kellene sokat várni a következő amerikai futamra, 2013-tól ugyanis New Jersey is a versenynaptár része lesz, ami a texasiak alkupozícióját gyengíti.