Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel csak "úgy-ahogy" elégedett a Brazil Nagydíj első edzésnapja után, de a beharangozott eső szerinte meg fogja változtatni a pályaviszonyokat.

Mark Webber a Brazil Nagydíj péntek délelőtti szabadedzését megnyerte, délután viszont csak 3. lett, míg Sebastian Vettel 0,167 másodperccel kikapott Lewis Hamiltontól. A Red Bullnál, bár a versenyhétvégék első napján a magas üzemanyagszinttel folytatott felkészülés miatt máskor sem szoktak feltűnősködni, nem érzik tökéletesnek a napjukat.

A kérdésre, hogy mennyire elégedett vele, Vettel azt felelte: "Úgy-ahogy. Délelőtt nem voltam igazán boldog, délután már inkább. Sikerült javítanunk az autón, de egyértelmű, hogy tennünk kell még egy lépést. Ma nagyon melegnek tűnt a pálya, borzasztóan csúszott. Holnap és vasárnap várhatóan másképp lesz, mert esőt ígérnek. Az időjárás gyorsan változik itt."

Vettel, aki tavaly nyerni tudott Brazíliában, a hosszú etapjait erősnek érezte. "Mindannyian győzni érkeztünk ide, szép volna egy jó versennyel lezárni az évet, de még hosszú a hétvége, bármi megtörténhet" - tette hozzá. "Nehéz ez a pálya, mindannyian szeretünk ide jönni."

A csapatok péntekre kaptak két extra szett, kemény keverékű tesztgumit a szokásos készleten felül, s délelőtt Vettel volt az egyetlen az élmezőnyben, aki egy olyannal érte el a legjobb köridejét. Webber a többséghez hasonlóan délelőtt a közepes, majd délután a lágy slickeken volt gyors.

Forrás: AFP

"A pálya nagyon meleg volt, nem úgy értem, hogy a levegő, hanem az aszfalt volt rendkívül forró, ráadásul magas a páratartalom is" - magyarázta. "És fúj a szél, ezért ma semmi nem könnyítette meg számunkra, hogy beállítsuk és kiegyensúlyozzuk az autót, de persze mindenki más is ugyanebben a cipőben járt."

"Szerintem azért jó napunk volt; sokféle keveréket kellett kipróbálnunk, mivel fel kellett készülnünk rá, hogy száraz pályán ez lesz az utolsó napunk, a továbbiakra ugyanis esőt ígérnek."

Interlagos emelkedő célegyenesében ugyanakkor kijött a Renault motorok teljesítményhiánya: a végsebességek listáján Webber 13., Vettel pedig csak 17. lett, 9 illetve 11 km/ó-val elmaradva a Toro Rossóktól.